Skocz do zawartości

Mig-29 G.W. H. 1/48

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, pierre_dolin napisał:

OK, dzięki. Zatem nieaktualne. No chyba, że kolega Tazman79 ma tych zestawów wiecej..... Czy też więcy.

Mam jeszcze jeden  ale też wiem że ma być wznowiony i unowoczesniony ten zestaw przez firmę AWC-MODELS, nie wiadomo tylko kiedy on powstanie, autor narazie zbiera dokumentacje 

Godzinę temu, jacek napisał:

Kolega Jacek jak najbardziej reflektuje i temat dogadany tylko po za anteną. Cierpliwie czekam na przesyłkę.

A wnętrze kabiny jak zamierzasz zrobić? Bo polecił bym kalki 3d quinta-studio

Godzinę temu, Tazman79 napisał:

A wnętrze kabiny jak zamierzasz zrobić? Bo polecił bym kalki 3d quinta-studio

Myślałem o tym dzisiaj i wyszło mi że jak uda się poprawnie i efektownie zrobić to zestawowe wnętrze to je zostawię a jak coś skaszanie to kupię zestaw. Nazwy nie pamietam ale większość zakupów robię w sklepie Mojehobby.pl, tam zawsze jest mnóstwo dodatków.  Być może myślimy o tym samym. Moja opcja poniżej na zdjęciu.

A propos, jaki nr. koloru do kabiny?

IMG_7588.jpeg

Myślałem o tym dzisiaj i wyszło mi że jak uda się poprawnie i efektownie zrobić to zestawowe wnętrze to je zostawię a jak coś skaszanie to kupię zestaw. Nazwy nie pamietam ale większość zakupów robię w sklepie Mojehobby.pl, tam zawsze jest mnóstwo dodatków.  Być może myślimy o tym samym. Moja opcja poniżej na zdjęciu.

IMG_7588.jpeg

To jest akurat Kelik, technologia taka sama 

W dniu 11.01.2025 o 19:47, jacek napisał:

IMG_7588.jpeg

Co do koloru to ja maluje farbami Mr.paint i oni mają gotowy kolor

Co do Twoich farb to musiał byś dobrać bo nie mogę znaleźć odpowiednika 

37296_rd.jpg

• Thanks 1

To jeszcze nie światełko, nawet nie promyk ale zawsze to krok na przód. Tak by to miało wisieć. 

IMG_7594.jpeg

Napisano (edytowane)

Z dyskusji powyżej wynika że wersja R-27 z naprowadzaniem termicznym czyli T nie była w naszym lotnictwie używana.  Dobrze zrozumiałem? 
Internety podają że były na wyposażeniu wersje R i T właśnie.

Mam jeszcze w pudle po Su-22 inną wersję tego pocisku, nieco krótszą ale muszę sprawdzić co to takiego.

Edytowane przez jacek

5 godzin temu, jacek napisał:

Z dyskusji powyżej wynika że wersja R-27 z naprowadzaniem termicznym czyli T nie była w naszym lotnictwie używana.  Dobrze zrozumiałem? 
Internety podają że były na wyposażeniu wersje R i T właśnie.

Nigdy nie widziałem tej wersji w Mińsku, jeno eRy

image.thumb.png.2d09b064395c3dfc5452c44fe1d2c10b.png

...a byłem tam "kilka" razy przez ostatnie ćwierć wieku.

6x R-73

image.thumb.png.19dee008818d08306b249fd02ba51098.png

Edytowane przez Grzes
  • Like 1

W dniu 10.01.2025 o 16:32, jacek napisał:

Witam.

Nowy rok, nowe wydawanie. Baaaardzo powoli chciałbym się zabrać za ten model bo czeka już trzeci rok a jakoś dotąd nie miałem śmiałości. Samolot oczywiście w naszych barwach i z kalkami ze zdjęcia czyli z nr.40 i Witoldem Urbanowiczem na usterzeniu. Na razie nie mam do niego żadnego szpeju bo jeszcze nie wiem co by się mogło przydać. Wiem że znawcy pomogą więc z czasem zamówię co trzeba. Jeśli ktoś z kolegów może pożyczyć dokumentacje tej pięknej maszyny to będę bardzo wdzięczny. Jak zwykle u mnie planuję otwartą limuzynę i full uzbrojenie. 

IMG_7573.jpeg

Ładna sprawa z tym samolotem Trzymam kciuki, żeby w końcu się udało go skończyć. Jeśli chodzi o dokumentację, to faktycznie warto zapytać kogoś z większym doświadczeniem  może ktoś coś podrzuci

3 godziny temu, Grzes napisał:

Nigdy nie widziałem tej wersji w Mińsku, jeno eRy

image.thumb.png.2d09b064395c3dfc5452c44fe1d2c10b.png

...a byłem tam "kilka" razy przez ostatnie ćwierć wieku.

6x R-73

image.thumb.png.19dee008818d08306b249fd02ba51098.png

Instrukcja G.W.H. mówi mi że to jest wersja R. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie. 

IMG_7608.jpeg

18 minut temu, jacek napisał:

Instrukcja G.W.H. mówi mi że to jest wersja R

Jak najbardziej.

Wersja T ma zaokrąglony dziób (i jest krótsza od wersji R).

Taką rycinkę znalazłem, uprzedzając pytanie o różną długość rakiet jakie masz w zestawie.

Poniżej link do artykułu.

image.thumb.png.acb53388b103f8a8d6e7331c78c1b22c.png

https://www.ausairpower.net/APA-Rus-BVR-AAM.html

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1

Dzięki koledze Tazman79 dziś odebrałem dodatki do mojego Migusia. Jeszcze raz wielkie podziękowania.

IMG_7614.jpeg

• Thanks 1

Jeśli jeszcze nie rozpocząłeś budowy  to kilka uwag na temat samego modelu 

Model oferuje ruchomy ster głębokości, czyli stateczniki poziome... Minus tego jest taki że można łatwo je ułamać, ponieważ trzeba je zamontować sklejając połówki kadłuba.

Rozwiązaniem tego problemu, jeśli komuś nie zależy na ruchowych sterach, jest odcięcie okrągłej końcówki i po montażu i obróbce kadłuba, wsunięcie sterów w otwory i ustawienie na stałe w pozycji jaka nam odpowiada. 

Kolejną sprawą są odgromniki które też łatwo ułamać 

Zestawowy fotel jest zbyt nisko osadzony  należało by go trochę podnieść, sugerując się zdjęciami poglądowymi 

Po zamontowaniu podwozia  model ma niestety pozycję opadania na "nos", producent poprostu nie uwzględnił pełnego obciążenia oryginalnego samolotu  który powinien opadać na ogon. Aby prawidłowo ustawić model  należało by wydłużyć lekko amortyzator w podwoziu przednim i trochę skrócić amortyzatory w podwoziu głównym 

To narazie tyle  

Milego budowania modelu 😉

• Thanks 2

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Czy ktoś wie czy moja 40stka posiadała taką tablice? Jeśli tak to brakuje mi radiostacji z lewej strony i trzeba by było dorobić wyświetlacz po prawej.  I celownik powinien być z większa obudową?

IMG_7667.jpeg

Edytowane przez jacek

4 godziny temu, jacek napisał:

Czy ktoś wie czy moja 40stka posiadała taką tablice? Jeśli tak to brakuje mi radiostacji z lewej strony i trzeba by było dorobić wyświetlacz po prawej.  I celownik powinien być z większa obudową?

IMG_7667.jpeg

To jest po najnowszej modernizacji, malowanie które chcesz wykonać nie posiada tych elementów, a zestaw który masz ode mnie wszystkie te elementy posiada 

Wnętrze kabiny które pokazujesz jest do tego malowania 

32922.jpg

• Thanks 1

W dniu 26.01.2025 o 18:59, Tazman79 napisał:

To jest po najnowszej modernizacji, malowanie które chcesz wykonać nie posiada tych elementów, a zestaw który masz ode mnie wszystkie te elementy posiada 

Wnętrze kabiny które pokazujesz jest do tego malowania 

32922.jpg

Nie wiem czy dobrze rozumiem, wnętrze kabiny na zdjęciu powyżej z wyświetlaczem LCD po prawej, radiem po lewej i dużą osłoną wyświetlacza HUD po środku należy do malowania maszyny z szarą czterdziestką na zdjęciu ?

Malowanie z czerwoną czterdziestką ma kabinkę którą zbuduję z zestawu bez jej zmieniania??

Nie wiem czy dobrze rozumiem, wnętrze kabiny na zdjęciu powyżej z wyświetlaczem LCD po prawej, radiem po lewej i dużą osłoną wyświetlacza HUD po środku należy do malowania maszyny z szarą czterdziestką na zdjęciu ?

Malowanie z czerwoną czterdziestką ma kabinkę którą zbuduję z zestawu bez jej zmieniania??

Dokładnie tak, do czerwonej 40-tki z zestawu do kabiny trzeba wykorzystać podstawę i antenę GPS, jej odbiornik 

3 minuty temu, Tazman79 napisał:

Dokładnie tak, do czerwonej 40-tki z zestawu do kabiny trzeba wykorzystać podstawę i antenę GPS, jej odbiornik 

Bądź łaskaw i zaznacz mi te elementy na instrukcji którą kupiłem od Ciebie. Mam już taki misz masz w głowie że chyba się muszę piwa do obiadu napić : )

IMG_7693.jpeg