Skocz do zawartości

Mig-29 G.W. H. 1/48

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

O dawno nie zaglądałem na forum, a widzę 40 tka się szykuje, też ją robiłem z GWH, jeśli ja mogę coś doradzić to pisz do Model Makera, żeby dosłali Ci maskę do tego wyciętego godła ta mala cześć,  kalką tego nie ogarniesz, bo będziesz miał trzy różne kolory. Powodzenia w budowie

IMG-20250209-WA0045.jpg

• Thanks 1

9 godzin temu, Mario napisał:

O dawno nie zaglądałem na forum, a widzę 40 tka się szykuje, też ją robiłem z GWH, jeśli ja mogę coś doradzić to pisz do Model Makera, żeby dosłali Ci maskę do tego wyciętego godła ta mala cześć,  kalką tego nie ogarniesz, bo będziesz miał trzy różne kolory. Powodzenia w budowie

IMG-20250209-WA0045.jpg

Piękny. Zaznacz proszę na zdjęciu o którą dokładnie część  chodzi. Proszę też przy okazji o podanie numerów farb użytych do malowania kamo. Jestem ciekaw czy pokrywają się z moimi? 

Domyślam się, że chodzi o fragment zaznaczony poniżej. Odcień kalkomanii w tym miejscu nie pasował do farb, ja ten fragment przemalowałem korzystając z maski, która była załączona do zestawu.

Clipboard02.thumb.jpg.a9fd635aa3d19e55eb47108d15c4fc50.jpg

4 godziny temu, kelly9mm napisał:

Domyślam się, że chodzi o fragment zaznaczony poniżej. Odcień kalkomanii w tym miejscu nie pasował do farb, ja ten fragment przemalowałem korzystając z maski, która była załączona do zestawu.

Clipboard02.thumb.jpg.a9fd635aa3d19e55eb47108d15c4fc50.jpg

Nie ma mnie w domu a zdaje się że mam go w zestawie z kalkami.

• Like 1

Tak dokładnie chodzi o tą część kalki, nie wiem czy jest w zestawie,  ja nie miałem i napisałem do nich i  mi przysłali maskę.  Ja używałem na ciemne plamy AK Medium Gunship Grey FS36118, jasne Hataka FS36270, a spód  Hataka  FS 36375, na początku również na ciemne kamo użyłem Fs36118 od Hataki, ale to był bardziej fiolet jak szare, dlatego musiałem przemalowac na AK. Tym MiGiem wróciłem do modelarstwa po wielu latach, tu relacją, dużo pomogli chłopaki z forum

https://modelwork.pl/topic/38608-mig-29-gwh-powrót-do-przeszłości/page/6/

8 godzin temu, Mario napisał:

Tak dokładnie chodzi o tą część kalki, nie wiem czy jest w zestawie,  ja nie miałem i napisałem do nich i  mi przysłali maskę.  Ja używałem na ciemne plamy AK Medium Gunship Grey FS36118, jasne Hataka FS36270, a spód  Hataka  FS 36375, na początku również na ciemne kamo użyłem Fs36118 od Hataki, ale to był bardziej fiolet jak szare, dlatego musiałem przemalowac na AK. Tym MiGiem wróciłem do modelarstwa po wielu latach, tu relacją, dużo pomogli chłopaki z forum

https://modelwork.pl/topic/38608-mig-29-gwh-powrót-do-przeszłości/page/6/

Dzięki za farby. 
Teraz sobie przypomniałem Twój warsztat z budowy. Utkwiła mi w pamięci ta złamana ręka. 

Co do farb, to ja swojego MiGa pociągnąłem Mr.Colorem: spód C308, góra C306 i C305. Mają one swoje odpowiedniki w linii H z takimi samymi symbolami numerycznymi. 

Edytowane przez kelly9mm

29 minut temu, kelly9mm napisał:

Co do farb, to ja swojego MiGa pociągnąłem Mr.Colorem: spód C308, góra C306 i C305. Mają one swoje odpowiedniki w linii H z takimi samymi symbolami numerycznymi. 

Zakupione i czekają na półce. Chciałem tylko porównać pomysły z innymi wykonawcami.

Napisano (edytowane)

Skoro o kalkach ostatnio to przypomniałem sobie że zestaw oferuje te z cyrylicą. Do kupienia znalazłem kalki od Model Makera. Będą ok czy jest coś na rynku bardziej odpowiedniego?

image.jpg

Edytowane przez jacek

3 godziny temu, jacek napisał:

Skoro o kalkach ostatnio to przypomniałem sobie że zestaw oferuje te z cyrylicą. Do kupienia znalazłem kalki od Model Makera. Będą ok czy jest coś na rynku bardziej odpowiedniego?

image.jpg

Nie jestem pewien ale polskie napisy eksploatacyjne robił Techmod ale w komplecie z oznaczeniami, jedynie same polskie napisy robi ModelMaker 

2 godziny temu, Mario napisał:

Te kalki co podlinkowałeś są do nowego camo, taj jak napisał Tazman, poprawne kalki z napisami do starego camo miał Techmod nr 48119

20250223_122836.jpg

No nie do końca masz rację, napisy modelmaker.com.pl są do obu malowań poremontowych MiGów-29 

D48091-MiG-29-Polish-stenciling-1099-11.jpg

Edytowane przez Tazman79

2 godziny temu, Tazman79 napisał:

No nie do końca masz rację, napisy modelmaker.com.pl są do obu malowań poremontowych MiGów-29 

D48091-MiG-29-Polish-stenciling-1099-11.jpg

A już miałem wstrzymać wysyłkę i szukać Techmoda…

Dzięki za info.