Skocz do zawartości

USS Livermore, Dragon 1/350 + dodatki

Pickleman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam cieplutko forumowiczów,

Pozwoliłem sobie ostatnio rozdłubać niszczyciela marynarki stanów zjednoczonych w większej skali.

Sam model ma dobrej jakości odlane detale i małą blaszkę. Dodatkowo do tego projektu dokupiłem oerlikony i wygrzebałem gdzieś lufy. Dotrze do mnie jeszcze żywiczno-blaszkowa wersja kontroli ogniem i zestaw relingów.

Na chwilę obecną udało mi się złożyć do kupy nadbudówki, 3 z 4 wież artylerii głównej i wyprowadzić kadłub.

Jeśli chodzi o sam kadłub to potrzebowałabym małej pomocy w znalezieniu sensownego zdjęcia lub planów do uwydatnienia płyt poszycia na tym golasie.

IMG_3921.jpeg

IMG_3922.jpeg

IMG_3923.jpeg

IMG_3924.jpeg

IMG_3925.jpeg

• Like 1

Godzinę temu, Pickleman napisał:

Jeśli chodzi o sam kadłub to potrzebowałabym małej pomocy w znalezieniu sensownego zdjęcia lub planów do uwydatnienia płyt poszycia na tym golasie.

Polecam stronę navysource.

Poszukaj np. na wiki innych przedstawicieli tego i pokrewnych typów. Potem wejdź tu:

NavSource Online: Destroyer Photo Archive

- jest to największy znany mi zbiór online amerykańskich okrętów. Owocnych poszukiwań!

Michał

• Thanks 1

• 1 month later...
  • 2 months later...

Po dłuższym czasie totalnej bezproduktywności, usiadłem ponownie do tematu. 
Według tego co udało mi się ujrzeć na zdjęciach natrysnąłem pasy poszycia, 

pozostało jeszcze przeszlifować całość gąbeczką.

Nie wiem czy jest do końca podobne do oryginału, ale efekt mnie zadowala.

IMG_4389.jpeg

IMG_4385.jpeg

IMG_4387.jpeg

IMG_4386.jpeg

• Like 2

• 2 weeks later...

W przerwach pracowania nad kadłubem, pozwoliłem sobie odtworzyć poręcze przy nadbudówkach. Pierwotnie były one odlane na ścianach i wyglądały bardzo nijako.

Przy pomocy wiertła 0,3 mm i podobnej średnicy druta ulepiłem coś bardziej trójwymiarowego.

IMG_4400.jpeg

IMG_4402.jpeg

• Like 4

Coś chyba za gęstym tym podkladem sikales, taki baranek byłby zajefajny na modelu golfa trójki, ale nie koniecznie na niszczycielu. Ostateczny podkład mocniej rozrzedź i dopiłuj meniski. Powinno się w miarę wygładzić. Ten drut wygląda nieco grubawo to 0.1?

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Thanks 1

7 godzin temu, Pickleman napisał:

W przerwach pracowania nad kadłubem, pozwoliłem sobie odtworzyć poręcze przy nadbudówkach. Pierwotnie były one odlane na ścianach i wyglądały bardzo nijako.

Przy pomocy wiertła 0,3 mm i podobnej średnicy druta ulepiłem coś bardziej trójwymiarowego.

IMG_4400.jpeg

IMG_4402.jpeg

Z mojej strony szacun za to, jak zrobiłeś poręcze - z podpórkami. Na żywo zapewne ich grubość nie rzuca się w oczy - myślę, że zwłaszcza po malowaniu wszystko się "zharmonizuje". 

• Like 1

Drut był coś 0,2 - 0,25 mm, może się wydawać nieco grubawy ale przynajmniej sam detal jest widoczny.

Podkład psikam z puszki Mr, Hobby kolejno 500 i 1000.

Popracuje nad meniskami, lecz nie wiem czemu ta faktura baranka jest tak bardzo widoczna. Cały kadłub po natryśnięciu pasów był parę razy wygładzany gąbeczką ścierną.

Po całej robocie kadłub dostanie i tak na koniec warstwę Mr. Hobby 1500 z puszki.

Sam drut jeszcze by przeszedł, ale dasz na to podkład i farbę, to go jeszcze pogrubi. Wiadomo że nie będziesz tego rwał ani wymieniał, następnym razem jednak w tej skali polecam 0.1 mm. 

8 godzin temu, Pickleman napisał:

Myślę że tak, zrobię go w konfiguracji przed 1942 i odpuszczę sobie to bajranckie camo. 

Pytam, bo mam także te niszczyciele na warsztacie i swojego DD-429 wyszpachlowałem. Wiem, że po oddaniu do służby w 1940 skonfigurowany był zupełnie inaczej (zdjęcie poniżej) i model Dragona z 1942r nie jest w stanie go oddać. Trzeba by użyć dodatkowo modelu Bensona z 1940. Nie wiem dokładnie kiedy poddany był modernizacji, być może na przełomie 1940/41 roku kiedy to przeszedł ponad miesięczny remont w Boston Navy Yard. Przez cały 1941 pełnił służbę na Atlantyku. Niestety, nie mam zdjęć z tego okresu i nie mam pojęcia jak dokładnie wyglądał i jaki nosił schemat malowania. W pierwotnej konfiguracji nosił przedwojenny Standard Navy Gray, w 1942 gdzie miał już zmienioną nadbudówkę rufową, uzbrojenie, systemy kierowania ogniem i bulaje dostał schemat MS12Mod, w 1943 MS22, w 1944 MS32/3D i w 1945 MS21. Dragon oczywiście poszedł na łatwiznę i zrobił kadłub w wersji "full bulaj" dla wszystkich modeli Benson/Gleaves. Niektóre z nich np. Buchanan, czy Aaron Ward w 1942 nie miały ich wcale. Jeśli masz jakieś foty Livermore'a z 1941 roku to chętnie bym je polukał.

DD429_1940.jpg

Edytowane przez Kingfisher
  • Like 1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Kingfisher napisał:

Pytam, bo mam także te niszczyciele na warsztacie i swojego DD-429 wyszpachlowałem. Wiem, że po oddaniu do służby w 1940 skonfigurowany był zupełnie inaczej (zdjęcie poniżej) i model Dragona z 1942r nie jest w stanie go oddać. Trzeba by użyć dodatkowo modelu Bensona z 1940. Nie wiem dokładnie kiedy poddany był modernizacji, być może na przełomie 1940/41 roku kiedy to przeszedł ponad miesięczny remont w Boston Navy Yard. Przez cały 1941 pełnił służbę na Atlantyku. Niestety, nie mam zdjęć z tego okresu i nie mam pojęcia jak dokładnie wyglądał i jaki nosił schemat malowania. W pierwotnej konfiguracji nosił przedwojenny Standard Navy Gray, w 1942 gdzie miał już zmienioną nadbudówkę rufową, uzbrojenie, systemy kierowania ogniem i bulaje dostał schemat MS12Mod, w 1943 MS22, w 1944 MS32/3D i w 1945 MS21. Dragon oczywiście poszedł na łatwiznę i zrobił kadłub w wersji "full bulaj" dla wszystkich modeli Benson/Gleaves. Niektóre z nich np. Buchanan, czy Aaron Ward w 1942 nie miały ich wcale. Jeśli masz jakieś foty Livermore'a z 1941 roku to chętnie bym je polukał.

DD429_1940.jpg

Wychodzi na to że jednak będę musiał pozalepiać te bulaje. Co prawda nie umrę z powodu, że moja miniatura nie będzie jeden do jednego z oryginałem ale te bulaje jednak za bardzo się rzucają w oczy.

Edytowane przez Pickleman

21 minut temu, Pickleman napisał:

Wychodzi na to że jednak będę musiał pozalepiać te bulaje. Co prawda nie umrę z powodu, że moja miniatura będzie jeden do jednego z oryginałem ale te bulaje jednak za bardzo się rzucają w oczy.

Będę Ci kibicował i przy okazji coś podpatrzę. Już mnie zainspirowałeś tymi poręczami. Trochę słabo, że nie ma u nas na rynku dedykowanych dodatków (zestawów) do tych niszczycieli.

• Thanks 1

• 3 weeks later...

Skoro się powiedziało A, trzeba i zrobić B.

Pozaślepiałem bulaje, które są niewidoczne na stan z 1942 roku.

Dodatkowo wymieniłem wały napędowe rurkami z mosiądzu, żeby trzymały okrągły kształt i się nie wyginały.

Osłony do śrub napędowych są prezentowane w tym zestawie w postaci blaszki, które następnie trzeba wygiąć posługując się wzornikiem z ramki.

Niestety po małym wypadku, musiałem obie zastąpić drutem miedzianym.

Jestem zadowolony z efektu, może następnym razem użyje cieńszego drucika.

Ster nie jest na stałe przytwierdzony.

IMG_4510.jpeg

IMG_4508.jpeg

IMG_4513.jpeg

IMG_4509.jpeg

• Like 4