Skocz do zawartości

Neferowo WIP

Nefer

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Nefer napisał:

Tamiya Panzer IV Ausf. G/H

modyfikacja H na dawne G zgodnie z foto. Kursk 1943

Jaki model jest bazą wyjściową?  Czy to - Tamiya 35209 German Pz.Kpfw.IV Ausf.H  Early Version.

Jaki pojazd ma być końcową maszyną.

Pozdrawiam

Krzysztof

To jest Tamiya 35209, Panzer IV H Early

Maszyna będzie miała numer 633 po wyjęciu z pudełka. Na zdjęciu prawdziwej 633 widać, że ma ona inny typ Schurzena i inną antenę niż ta, którą oferuje Tamiya. Dodałem także drugi odbłyśnik. Zmodyfikowałem także dodatkowy pancerz o grubości 30 mm, spawany zamiast śrub. Pewnie miał też wycięcie na peryskopy kierowcy, ale nie przerabiałem go, bo nie przyszło mi to do głowy. Zostawię to tak

IMG_2567.png

Dziękuję za odpowiedź. Tak te dwa pojazdy jak widzisz to zupełnie inne wersje modernizacyjne. Nie wiem jak bardzo chcesz swoje modele robić zgodnie z historią danych pojazdów, czy tak lekko bez wnikania w szczegóły. Jeśli to pierwsze poczytaj, :nauka: jeśli to drugie to nie czytaj dalej i baw się w budowanie swoich modeli.:super:

2 godziny temu, Nefer napisał:

Zmodyfikowałem także dodatkowy pancerz o grubości 30 mm, spawany zamiast śrub. Pewnie miał też wycięcie na peryskopy kierowcy, ale nie przerabiałem go, bo nie przyszło mi to do głowy.

Pełna płyta bez wycięcia jest do obrony w tym modelu. W maju 1943 roku taką wersję zmontował Krupp (Fgst.83867) ; Vomag (Fgst.84944) czy Nibelungen (Fgst.84246). 
Wszystkie w wersji Ausf.G. Wszystkie w/w pojazdy mają wspawaną belkę na spodzie pancerza.
Niestety inne elementy tego modelu pokazują cechy wszystkich trzech montowni jednocześnie na przykład - osłony wieży - Nibelungen ; drzwi osłony - Krupp ; wycior Vomag i Nibelungen.
Elementem nie do obrony wersji ausf.G jest zamontowana w modelu przekładnia opancerzona koła napędowego w wersji ausf.H.

meser262@0000.thumb.jpg.858ebe18cf544c6a3531d6ced36914a7.jpg

Dodam że nie było możliwości na ten mechanizm (H) założyć koła z wersji ausf.G. Dotyczyło to też sytuacji odwrotnej.

Zdarzają się pojazdy Ausf.H z kołem napędowym od wersji ausf.G, ale mają wtedy wymienioną przekładnię z osłoną opancerzoną. 
Tłumik armaty w modelu stosowany później,  w tym czasie dopiero co wszedł model testowany przez Vomag. Pierwsza wersja dwukomorowego.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 2

On 1/13/2025 at 5:22 PM, meser262 said:

Dziękuję za odpowiedź. Tak te dwa pojazdy jak widzisz to zupełnie inne wersje modernizacyjne. Nie wiem jak bardzo chcesz swoje modele robić zgodnie z historią danych pojazdów, czy tak lekko bez wnikania w szczegóły. Jeśli to pierwsze poczytaj, :nauka: jeśli to drugie to nie czytaj dalej i baw się w budowanie swoich modeli.:super:

Pełna płyta bez wycięcia jest do obrony w tym modelu. W maju 1943 roku taką wersję zmontował Krupp (Fgst.83867) ; Vomag (Fgst.84944) czy Nibelungen (Fgst.84246). 
Wszystkie w wersji Ausf.G. Wszystkie w/w pojazdy mają wspawaną belkę na spodzie pancerza.
Niestety inne elementy tego modelu pokazują cechy wszystkich trzech montowni jednocześnie na przykład - osłony wieży - Nibelungen ; drzwi osłony - Krupp ; wycior Vomag i Nibelungen.
Elementem nie do obrony wersji ausf.G jest zamontowana w modelu przekładnia opancerzona koła napędowego w wersji ausf.H.

meser262@0000.thumb.jpg.858ebe18cf544c6a3531d6ced36914a7.jpg

Dodam że nie było możliwości na ten mechanizm (H) założyć koła z wersji ausf.G. Dotyczyło to też sytuacji odwrotnej.

Zdarzają się pojazdy Ausf.H z kołem napędowym od wersji ausf.G, ale mają wtedy wymienioną przekładnię z osłoną opancerzoną. 
Tłumik armaty w modelu stosowany później,  w tym czasie dopiero co wszedł model testowany przez Vomag. Pierwsza wersja dwukomorowego.

Pozdrawiam

Krzysztof

Miałem nadzieję, że nikt nie zauważy :) Różnic jest więcej, poradziłem sobie tylko z tym, do czego miałem części i nie było to zbyt skomplikowane. Miała to być prosta konstrukcja, ale potem znalazłem zdjęcie i dowiedziałem się co jest nie tak..