Macisso Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja (edytowane) Wzmocniłem wyraźnie preshading i po wyschnięciu zabrałem się za wstępne nakładanie koloru bazowego. Mocno rozcieńczony thinerem dark yellow od Tamiya pozwalał dość dokładnie decydować o tym, jak bardzo preshading będzie widoczny. Naturalnie efekt nie jest ostateczny, jest sporo miejsc do poprawy i kilka miejsc, gdzie bazy jeszcze nie zdążyłem nałożyć (zagrzał się dość mocno kompresor i zdecydowałem się przerwać). Tak czy inaczej efekt wydaje się bardzo fajny (chodź gołym okiem wygląda lepiej niż w obiektywie) i jestem pewien, że po dopieszczeniu będę zadowolony. Mam sporo satysfakcji z wykonanej pracy. Jutro postaram się dopieścić detale Do usłyszenia Maciek Edytowane 5 Maja przez Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja (edytowane) Preszejding w sumie to znikł, ale to nie problem, bo jest żółty czyli tak jak trzeba :), nie wiem jakiego kompresora używasz, ale jak coś typu as 186 z butlą to one chyba tak mają, to raczej norma, mimo że dosyć szybko bardzo gorący się robi, ale i tak to spokojnie z godzinę można malować. Żeby to cieniowanie było widać trzeba raczej odważniej przed bazowym, przynajmniej tak mówią w gazetach Edytowane 5 Maja przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja (edytowane) 45 minut temu, Evildead napisał: Preszejding w sumie to znikł, ale to nie problem, bo jest żółty czyli tak jak trzeba : Gołym okiem widać go wyraźniej, chodź faktycznie nie chciałem przesadzić- co się udało. Poza tym, tak jak wspomniałeś, zawsze można zostać przy samym żółtym Przy kolejnym projekcie zawalczę odważniej. Kompresor mam dokładnie taki jak wspomniałeś. Zaczął pracować z odrobinę innym dźwiękiem niż ten, do którego jestem przyzwyczajony, zatem wolałem dać mu odpocząć. Jutro też jest dzień 🫡 Pozdrawiam Edytowane 5 Maja przez Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 3 minuty temu, MayonesEXG7 napisał: Wszystko jak na dłoni Na panterce zdecydowałem się na panel lighting, z tym że z pewną rezerwą wynikającą z braku doświadczenia. Widzę że czas zainwestować w jakieś materiały dydaktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja (edytowane) Szkoda że nie pokazałeś modelu po poprawkach przed kolorem bazowym. Teraz to postshading zostaje by nieco wyciągnąć z tego modelu. Edytowane 5 Maja przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja (edytowane) Wiadomo, że brak doświadczenia ale nie ma się czego bać. To nie lakierowanie auta za parę tysięcy. Ja zenithal na shermanie robiłem a panel light na T34. Tylko możesz na czystej bazie dunkelgelbie prysnąć na skręconej iglicy jeszcze raz xf1 czarnym. Dobra. rozcieńczona farba na małym ciśnieniu i jeśli uznasz na oko, że ok to odczekaj 20-30 min i pryśniesz bazą xf 60 z domieszką białego lub cieniować jaśniej na górnych krawędziach możesz lekko białą. Kto co woli. Sam piaskowy wychodzi, moim zdanjem za żólto a z białym rozjaśnienie lepsze. Początki są zawsze trudne, tym bardziej pojazd ładnie złożony, to bym też się trochę na początek nie swojo czuł. Trzeba próbować. Jak nie przykryjesz na poszczególnym fragmentach pojazdu zbyt mocno prishejdingu, a będzie widać- czarny siedzi pod spodem ale nie,aż tak za mocno ale ładnie na oko zobaczysz kontrast to git. Edytowane 5 Maja przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 53 minuty temu, patrykd napisał: Szkoda że nie pokazałeś modelu po poprawkach przed kolorem bazowym. Teraz to postshading zostaje by nieco wyciągnąć z tego modelu. Z jednej strony masz rację. Z drugiej jednak powinienem "pobawić" się trochę tą techniką, co da mi jakieś doświadczenie. Nie mniej i tak poszedłem za Twoją poradą i wzmocniłem czerń na łączeniach spawach i miejscach zacienionych. Przy kolejnym będę relacjonował dokładniej Poza tym faktycznie można jeszcze powalczyć z tymi efektami. @MayonesEXG7pełna zgoda. Będę komunikował z rozjaśnianiem. Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja 1 minutę temu, Macisso napisał: Z jednej strony masz rację. Z drugiej jednak powinienem "pobawić" się trochę tą techniką, co da mi jakieś doświadczenie. Nie mniej i tak poszedłem za Twoją poradą i wzmocniłem czerń na łączeniach spawach i miejscach zacienionych. Przy kolejnym będę relacjonował dokładniej Poza tym faktycznie można jeszcze powalczyć z tymi efektami. @MayonesEXG7pełna zgoda. Będę komunikował z rozjaśnianiem. Zobaczymy co wyjdzie. Na modelu cos tam widac. Pobaw sie troche w posthading i będzie ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 7 minut temu, patrykd napisał: Na modelu cos tam widac. Pobaw sie troche w posthading i będzie ciekawiej. Pewnie. Będę relacjonował prace. Dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 7 Maja Autor Share Napisano 7 Maja Cześć. Dziś podjąłem kolejną próbę zabawy w cieniowanie. Od kilku z Was dostałem cenne wskazówki oraz zachętę do działania. Efekt możecie ocenić i wskazać co mogę zrobić lepiej Są drobiazgi do poprawy związane z położeniem farby- naturalnie zajmę się tym. Zabrałem się także za wykonanie skrzyni z prawej burty. Całość zrobiona z cienkiego hipsu. To pierwsza moja tego typu twórczość z wykonaniem elementu od podstaw. Pomalowałem też boczne blachy i gąsienice. Po poprawkach przyjdzie czas na kamuflaż W kontakcie. Maciek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja (edytowane) No lepiej jak wtedy. Edytowane 7 Maja przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja Jest juz duzo ciekawiej. Na gorze wiezy i plycie silnikowej modlbys dodac tez troche cienia w zakamarkach. Ale delikatnie i nie przesadź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano Środa o 11:20 Autor Share Napisano Środa o 11:20 (edytowane) Dzień dobry szanownemu gronu. Długo nic nie aktualizowalem, zatem przyszedł czas trochę się wytłumaczyć. Po pierwsze ruszył sezon koncertowy, a w moim zawodzie oznacza to niewielka ilość czasu spędzonego w domu. Jak dodać do tego obowiązki, na modelarstwo w zasadzie nie ma przestrzeni. Po drugie- i to znacznie gorsze- po ostatniej aktualizacji udało mi się zachlapać model czarną farbą. Nie pytajcie jak... Nie mam wewnętrznej siły odpowiadać. Uznajmy, że jest to wynik mojej głupoty połączonej z nieostrożnością. Nie mniej powyższe zdarzenie podcięło mi dość solidnie skrzydła, a czas na ewentualną poprawkę skurczył się do zera. No... Prawie zera. Na chwilę obecną, po kilku nieudanych próbach zamaskowania strat, na modelu w przedniej części ponownie położyłem podkład (wcześniej zmysłem farbę) i będę próbował w miarę gładko zgrać to co jest pomalowane, z tym co będzie pomalowane. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że jutro uda się położyć kolor bazowy. Trzymajcie kciuki EDIT Doszły kalki Pozdrawiam Maciek Edytowane Środa o 11:36 przez Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano Środa o 19:54 Share Napisano Środa o 19:54 Działaj dalej, nie zniechęcaj się, powoli do przodu! Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano Piątek o 21:30 Share Napisano Piątek o 21:30 (edytowane) Gdy byś Ty jeden zachlapał model tutaj. Teciak, to połowa thinnera z 200ml poszła na niego w kabinie i na panele podłogowe. Zapach oporowy- ah ta woń wamodu z niebieskiej nakrętki. Kabina kręciła na full z wyciągiem jakieś 40min wyrzuciło, po szybkiej interwencji ręcznikami z płynem do naczyń. Też, lepiej po każdej zmianie farby, czy płukania aero- lepiej upewnić się czy wszystko dokręcone na gwint. Rozlałem nie tylko thinner ale duża tamkę w słoiku również.. Edytowane Piątek o 21:49 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano Sobota o 12:17 Autor Share Napisano Sobota o 12:17 Wypadki chodzą po ludziach. Na szczęście udało się uratować sytuację i baza oraz postshading zgrały się ładnie z nie zachlapaną częścią modelu. Postaram się w przyszłym tygodniu wrzucić aktualizacje zdjęciowa i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi