JacekKr. Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Tornado napisał: a mała to nie jest to samo co półbieg w Liazie była mała i duża 5, ale nazywało się to półbiegami. Ps. W jelonku 315/317 też były dwie dźwignie, z czego druga była do gaszenia silnika. Tornado, sorry może nie napisałem jasno Chodzi mi o niską i wysoką skrzynię, a nie o półbiegi. Jeśli dobrze kojarzę jesteś kierowcą, więc zapewne wiesz o co chodzi. Jeśli skrzynia jest 8-9 biegowa "języczek" służy do przechodzenia z niskiej skrzyni (biegi 1-4) na wysoką (biegi 5-8). Schemat typowej amerykańskiej skrzyni poniżej: Zapewne wiesz, że podobnie można rozwiązać to "przebitką". Jeździłem trochę Mercedesem Axor i miałem tam takie rozwiązanie: Jak widać półbiegów nie ma, a niska i wysoka skrzynia owszem (na "przebitkę" właśnie). W poprzednim poście chciałem powiedzieć po prostu, że tego typu rozwiązania dominują w USA, nie ma np. rozwiązań ze Scanii czy Dafa-dwóch języczków (jeden do małej-dużej skrzyni, drugi do półbiegów), czy Mana ("przebitka" do małej-dużej skrzyni i języczek do półbiegów) co dać może 12 lub 16 przełożeń. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 JacekKr. zwracam honor. Półbiegi chodzą mi po głowie chyba dlatego, że przez kupę lat miałem właśnie z nimi do czynienia, a przecież w dafie 95XF też mam małe i duże biegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 a te C na gałce biegów co oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo89 Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 To jest tzw "żółw" czyli bieg na którym zawsze podjedziesz pod górę. Nawet jak się zatrzymasz pod górką to bez problemu możesz ruszyć załadowanym zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 C jak CAŁAMOC! Inaczej "bieg terenowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 W poprzednim poście chciałem powiedzieć po prostu, że tego typu rozwiązania dominują w USA, nie ma np. rozwiązań ze Scanii czy Dafa-dwóch języczków (jeden do małej-dużej skrzyni, drugi do półbiegów), czy Mana ("przebitka" do małej-dużej skrzyni i języczek do półbiegów) co dać może 12 lub 16 przełożeń. Mana, nalezało by dopisa ze F2000( nie wiem czy F90) Bo TGA i TGX mają już "pstryczek" do skrzyni górenj i dolnej a "języczek" do połówek i guzik za sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi