Skocz do zawartości

1/48 Tamiya F-14A Jolly Rogers

electromara

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Nigdy nie powadziłem jeszcze warsztatu, więc sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Z kilku innych nie raz dowiedziałem się ciekawych i przydatnych informacji, więc może ktoś coś wyciągnie z mojego. Temat może oklepany, ale co zrobić...😅 Powiedzmy, że klasyków nigdy za wiele 😉 

Model mam zamiar robić dla przyjemności, bez spiny o nity itp, ale mam nadzieję i liczę na to że pomożecie mi w ewentualnych tipach i przydatnych informacjach bo pewnie kilka osób już go poskładało i wie na co uważać 😉 Chciałbym żeby był po prostu zrobiony na miarę moich możliwości i chęci poprawnie, był ładnie zmalowany i żeby dobrze komponował się z moim Phantomem JR. 

Uzbierałem kilka dodatków, które pewnie uprzyjemnią składanie i poprawią efekt końcowy. Będę się posiłkował odpowiednim walkaroundowym wydawnictwem od Daco Publications.

No to chyba na tyle póki co :)

20250224_184900.jpg

Edytowane przez electromara
  • Like 12

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Witajcie,

Powolutku, ale coś się dzieje. Złożyłem do kupy kokpit oraz przednie podwozie (wip), które trzeba posklejać by złożyć przednie połówki kadłuba. Pokolorowałem od razu golenie podwozia.  Pierwszy raz użyłem taśmy metalizowanej by amorki się błyszczały :). Początkowo użyłem Molotova, ale ciężko się mi z nim pracuje i ciężko uzyskać efekt lustra, czasem wychodzi a czasem nie. Kokpit to bardzo fajna Quinta, którą używałem po raz pierwszy. Wcześniej w innym modelu użyłem Kelika, ale kalki były trochę 'oversize' , a z Quintą nie miałem takiego problemu (poza jedną sztuką).  Zdjęcia bez rewelacji. Jakoś w miarę wychodzą mi zdjęcia gotowych modeli, ale mniejszych elementów już niekoniecznie 😛 Poza tym jak pisałem, model robiony bez spiny bo mi ma się podobać  😉 

Następne będą robione fotele, koła i owiewki i pewnie wloty przed sklejeniem bryły...

IMG_0949.jpeg

20250405_173543.jpg

20250405_174327.jpg

• Like 14

Bardz miodny detal! Taśma metalizowana daje radę i to bardzo. A ja mam pytanie jak ona wygląda na łączeniach jej brzegów? Czy jest widoczny uskok między jednym i drugim końcem? I czy są jakieś sposoby żeby "zgubić" to miejsce poza tym żeby robić je w najmniej dostrzegalnym miejscu?

• Like 2

Napisano (edytowane)
16 minut temu, TAW napisał:

Bardz miodny detal! Taśma metalizowana daje radę i to bardzo. A ja mam pytanie jak ona wygląda na łączeniach jej brzegów? Czy jest widoczny uskok między jednym i drugim końcem? I czy są jakieś sposoby żeby "zgubić" to miejsce poza tym żeby robić je w najmniej dostrzegalnym miejscu?

Na goleniach głównych zgubiłem łatwo bo są schowane 'za piastą'? Nie ma szans by cokolwiek tam zobaczyć :) Goleń przednia jest całkowicie odsłonięta i oczywiście szew jest, ale taśma jest tak cienka, że nie patrząc z lupą zupełnie nie rzuca się w oczy. Patrząc z pewnej perspektywy efekt na żywo jest przepiękny. Ciekawi mnie tylko jak z trwałością kleju taśmy, ale to czas pokaże :)

• Thanks 1

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Witajcie, 

Powoli, ale do przodu. 

Poskładałem i pomalowałem fotele z których jestem jednak średnio zadowolony. Na szybko kleiłem pasy nie wiem czemu i jakoś dziwnie siedzą w porównaniu ze zdjęciami referencyjnymi które posiadam, ale z pośpiechu nie zerknąłem na nie. Zostaną już, ale ogólnie coś z nimi nie tak. Brak im 'życia'.  A Wy co sądzicie o nich? Bo może to tylko moja schiza... 😅

Dla urozmaicenia końcowego wydrążyłem sobie kaski i będą leżeć sobie ostatecznie na wlotach  jako fajny dla oka dodatek :)

20250514_181911.thumb.jpg.ee88b1e12f5c88080102b3f48e0540d3.jpg

Poza tym wszystko poskładałem, poszpachlowałem i poszlifowałem delikatnie niektóre łączenia i już wszystko psiknięte podkładem.  Swoją drogą jak to Tamiya - pięknie się składa w całość.

Teraz przyjdzie czas na malowanie. Zastanawiam się jeszcze jak ugryźć malowanie i ewentualny jakiś preshading. Ogólnie myślę że pomaluje na ciemniejszy niż podkład szary kolor panele, nie obejmując łączenia paneli, by łącznia paneli były jaśniejsze niż same panele. Może gdzieś jakiś marmurek... coś muszę pokombinować i jakoś to wyjdzie :)

20250514_144557.thumb.jpg.1aa77682d727e87727d493c4c785cd31.jpg

• Like 5

Witajcie, 

Dziś od rana przygotowuje model do malowania. Postawiłem na takie rozwiązanie, reszta to już kolory bazowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jestem dobrej myśli :)

20250515_135241.thumb.jpg.218513c6162e1677198a6371bc9b809a.jpg20250515_135327.thumb.jpg.c0f2123a781c62d676013f131cea14ff.jpg

• Like 10

• 2 weeks later...

Witajcie,

Kilka zdjęć z kolejnych postępów prac. Model pomalowany. Niestety cały efekt pre poszedł na marne bo nie byłem zadowolony z koloru farby Gunze C325 FS26440 którą wybrałem (być może to zły wybór) i musiałem przemalować na C011 Light Gull Gray. Miałem wrażenie jakby ten C325 podchodził pod kolory późniejszych jetów low vis itp. Ale później trochę post shadingu na panele i powstała jakaś tam baza pod dalsze prace :)

20250527_200251.thumb.jpg.0026456fc5944d246c0f672a68051680.jpg

i użyłem sobie po raz pierwszy anti slip'a od ammo. Fajna rzecz. Bardzo fajny efekt na żywo. Być może można by to zrobić jakimś gęstszym surfacerem, ale z pastą przyjemniejsza zabawa :) 

20250528_082946.thumb.jpg.820e09641ce06bf00ef9433c7f833359.jpg

Reszta elementów też pomalowana, zabezpieczona i teraz jestem na etapie kalek. Wybrałem zestawowe, ale jakoś ogólnie ciężko mi się pracuje z kalkami Tamki, są jakby za sztywne i trochę grube. Ale ostatecznie powinno być ok :)

20250527_200747.thumb.jpg.878cf820e29e1417dafb1dc86e54a5fa.jpg

20250527_200719.thumb.jpg.7610f421c84f62b4ddf5d54893b581bb.jpg

tak na marginesie to kupiłem sobie kilka markerów AK na próbę. Kapitalna rzecz. Baaardzo ułatwiły mi malowanie rantów klap podwozia (i nie tylko).

...a już niebawem przyjdzie czas na brudzenie wszystkiego :)

• Like 5