Skocz do zawartości

Farby i rozpuzczalniki

Rzufik

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić sobie aerograf, ale wolałbym nie wychodzić za każdym razem na podwórko by coś pomalować, czy są jakieś farby i rozpuszczalniki które nie śmierdzą i nie są toksyczne czy coś?  (mi nie zależy czy bedą dobre czy nie, ważne by działały)

W dniu 28.02.2025 o 21:40, Rzufik napisał:

które nie śmierdzą i nie są toksyczne

Expand  

Żadne farby i rozpuszczalniki modelarskie nie są toksyczne. Inaczej nie można by ich było sprzedawać bez ograniczeń. 

Większość farb modelarskich jest w dzisiejszych czasach bezwonna. Oferta wodorozcieńczalnych farb akrylowo winylowych jest olbrzymia. Do aerografu dość dobrze nadają się AK 3g, Ammo Mig atom, Mission models, MRP water based.

W dniu 28.02.2025 o 21:40, Rzufik napisał:

mi nie zależy czy bedą dobre czy nie, ważne by działały

Expand  

Jak nie są dobre to nie działają i odwrotnie. A jeśli nie zależy Ci na jakości, to do pokrycia powierzchni warstwą koloru, można użyć wielu substancji. Włącznie z... Też zadziała.

W dniu 1.03.2025 o 12:04, HKK napisał:

Żadne farby i rozpuszczalniki modelarskie nie są toksyczne. 

Expand  

Na stronie np. Agtomu pisze w opisie rozcieńczalnika X-20A "Rozcieńczalnik jest toksyczny oraz łatwopalny"

• Haha 1

W dniu 1.03.2025 o 13:32, Rzufik napisał:

Na stronie np. Agtomu pisze w opisie rozcieńczalnika X-20A "Rozcieńczalnik jest toksyczny oraz łatwopalny"

Expand  

Sprzedawcy różne bzdury piszą. Skład X20A jest dobrze znany. Żaden ze składników nie jest toksyczny. Ponadto w połowie składa się z wody. Co do łatwopalności - właśnie przed chwilą próbowałem podpalić wacik nasączony X-20A. Nie da się. Po prostu nie. 50% zawartość wody skutecznie to uniemożliwia. 

Piszą również:

NIE NADAJE SIĘ do rozcieńczania farb na bazie wody takich jak Vallejo, Hataka Blue, Pactra itp.

Co jest również nieprawdą. Bardzo ładnie rozcieńcza Vallejo Air. Patry nie mam, ale Pactra dobrze rozcieńczała się wódką, więc X-20A też zadziała. I co to w ogóle znaczy "farby na bazie wody". X-20A jest dedykowany do farb Tamiya X które są farbami emulsyjnymi i również zawierają ok 50% wody.

W dniu 1.03.2025 o 14:39, oliardi napisał:

Jak każdy alkohol...

Expand  

Niespecjalnie. Substancja toksyczna to taka, której spożycie w ilości mniejszej niż 0.2 grama na kilogram masy ciała może spowodować śmierć. Alkohol etylowy ma śmiertelną dawkę ok sto razy większą. Co się kwalifikuje jako umiarkowana szkodliwość. Nb. aceton i IPA mają podobną. Trzeba by wypić niemal litr żeby odjechać.

Nawet Metanol nie jest bardzo toksyczny ale jego podobieństwo w smaku do etanolu umożliwia łatwe przedawkowanie.

Natomiast czym innym jest szkodliwość, czy niekorzystny wpływ na organizm substancji z którą kontakt będzie częsty i długi. I jak najbardziej dotyczy też alkoholi. Ale to już inna sprawa. 

Jeśli chcesz by farby nie śmierdziały to nie kupuj Tamiya Akryl bo one śmierdzą amoniakiem ze głowa boli od tego. Akryle które nie śmierdzą to AK 3g , Italeri Akryl , LifeColor, Revell Aqua, Vallejo Air, Humbrol Akryl. 

W dniu 1.03.2025 o 15:16, DamianosPL napisał:

Tamiya Akryl bo one śmierdzą amoniakiem ze głowa boli od tego.

Expand  

Ale o jakie farby Ci chodzi? Bo Tamiya serii X (emulsyjne akrylowe) na pewno amoniakiem nie śmierdzą. I w ogóle, mają dość mało intensywny zapach, dla niektórych nawet przyjemny. Choć to kwestia indywidualna. Tamiya LP (rozpuszczalnikowe akrylowe) mają mocniejszy  zapach. Nie wiem czy amoniaku, ale jak dla mnie mało przyjemny.

Napisano (edytowane)

Nie wiem co wy macie z tymi farbami, jedyną rzeczą która odczuwalnie śmierdzi to Tool Cleaner, wg mnie cała reszta jest pomijalna… jak wsadzasz nos do słoiczka z farbą to może jest jakiś zapach, ale to nie jest tak intensywne, żeby robić z tego problem czy jakieś maski kupować… Z dworu czasem bardziej śmierdzi przez otwarte okno… Fakt, jedyne co odczuwalnie śmierdzi i może przeszkadzać domownikom to czyszczenie  aerografu Tool Cleanerem. 

Edytowane przez Albatros
  • Like 2

W dniu 2.03.2025 o 11:13, HKK napisał:

Ale o jakie farby Ci chodzi? Bo Tamiya serii X (emulsyjne akrylowe) na pewno amoniakiem nie śmierdzą. I w ogóle, mają dość mało intensywny zapach, dla niektórych nawet przyjemny. Choć to kwestia indywidualna. Tamiya LP (rozpuszczalnikowe akrylowe) mają mocniejszy  zapach. Nie wiem czy amoniaku, ale jak dla mnie mało przyjemny.

Expand  

Chodzi mi o Akryle XF i X kupiłem kiedyś jedną Czarną i nigdy więcej za ten smród. Już mniej śmierdzą Enamel od Tamiya

Napisano (edytowane)

Nie wiem skąd takie opinie.

Jak dla mnie najbardziej śmierdzącymi farbami są Tamki z serii LP i MrHobby z serii C, choć najlepszymi.

Zwykłe Tamki X i XF pachną dla mnie niezbyt agresywnie, choć faktycznie trochę czuć taki amoniak?🤔

Chyba najmniej dokuczliwe w zapachu z tych dobrze malujących to Mr.Hobby z serii H

Rozcieńczane IPA z wodą to chyba absolutne minimum dla  jako takiego malowania. 

Jeszcze lepiej by było rozcieńczać to rozcieńczalnikiem Orange od Hataki, choć ten ma już zapach takiego kwaskowego alkoholu (tak jak farby z pomarańczowej serii) , znaczy ja tak to czuję 😁

Zawsze pozostają jeszcze typowo wodne farby, ale malowanie nimi aerografem to katorga.

Edytowane przez arhtus

Napisano (edytowane)
  W dniu 2.03.2025 o 19:01, arhtus napisał:

Zwykłe Tamki X i XF pachną dla mnie niezbyt agresywnie, choć faktycznie trochę czuć taki amoniak?

Expand  

Co nos to inne odczucia. Ja lubię zapach Tamki X. Fakt, jest taki lekko słodkawy, może się niektórym kojarzyć z amoniakiem, choć żadnego amoniaku nie zawiera i w ogóle skłądniki farby mają z z nim kompletnie nic wspólnego.

W dniu 2.03.2025 o 19:01, arhtus napisał:

Zawsze pozostają jeszcze typowo wodne farby, ale malowanie nimi aerografem to katorga.

Expand  

To już nie jest prawda, a w każdym razie nie do końca. Czasy typowego "błota" powoli przemijają. Spróbuj farb takich jak Mission Models albo MRP Aqua. Są wodorozcieńczalne (co nie znaczy że należy je wodą rozcieńczać) i praktycznie bezzapachowe. A maluje się nimi co najmniej tak dobrze jak Tamiyą o ile nie lepiej. Nawet Tamiyą rozcieńczoną MLT. Podobno Ammo Mig Atom też są zbliżone, Ja nadal preferuję rozpuszczalnikowe akryle (tzw. lakiery) ale już nie mają takiej przewagi jak kiedyś.

Edytowane przez HKK

W dniu 2.03.2025 o 11:44, Albatros napisał:

Nie wiem co wy macie z tymi farbami, jedyną rzeczą która odczuwalnie śmierdzi to Tool Cleaner, wg mnie cała reszta jest pomijalna…

Expand  

Pomaluj chwilę farbami MRP lub Bilmodelami w zamkniętym pomieszczeniu, to może zmienisz zdanie. :)