Skocz do zawartości

Boeing 767-300 PLL LOT Zvezda 1/144

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy model w tym roku ukończony.  Model nawet spory, ale to już skala nie dla mnie :(. Kiedyś chyba  lepiej mi wychodziły cywile w 1/144.  

20250301_161719.jpg

20250301_161740.jpg

20250301_161646.jpg

20250301_161642.jpg

20250301_161528.jpg

20250301_161431.jpg

20250301_161600.jpg

20250301_161805.jpg

20250301_161822.jpg

• Like 13

Model mi się podoba. Miło popatrzeć na cywilną maszynę😁, tak ich mało.

Średnio mi się widzą brudzenia/przecieki na spodzie kadłuba, ponieważ to źle by świadczyło o stanie samolotu oraz o przewoźniku i raczej samoloty pasażerskie lśnią jak wiadomo co komu i kiedy :-). Ale to tylko moje wrażenie.

Skala 1:144 zawsze mnie przerażała. Ostatnio nawet na 1:72 już nie patrzę, bo nie widzę.

• Thanks 1

17 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Średnio mi się widzą brudzenia/przecieki na spodzie kadłuba, ponieważ to źle by świadczyło o stanie samolotu oraz o przewoźniku i raczej samoloty pasażerskie lśnią jak wiadomo co komu i kiedy :-). Ale to tylko moje wrażenie.

Mylisz się i to bardzo. Spróbuj załatwić wejście ma płytę lotniska, to zobaczysz z bliska.

Np. w okolicach zaworów wylotowych klimatyzacji farba jest tak przebarwiona, że nawet mycie nie pomaga. Samoloty myje się, na pewno, przed przeglądami, bo to ułatwia np. sprawdzenie wizualne samolotu z zewnątrz. Swego czasu, na Okęciu, CSA myła zimą samoloty ATR-72 tylko z lewej strony, poczynając od owiewki podkadłubowej do drzwi wejściowych, bo to widzieli klienci.

• Like 3

22 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Model mi się podoba. Miło popatrzeć na cywilną maszynę😁, tak ich mało.

Skala 1:144 zawsze mnie przerażała. Ostatnio nawet na 1:72 już nie patrzę, bo nie widzę.

Dziękuję.  Trochę może przesadziłem z tym brudzeniem, ale  zawsze  jednak coś tam od spodu się brudz i :). Właśnie korci mnie P 51D Edka w 72 i tak się zastanawiam, czy podołam z moim wzrokiem  :).

50 minut temu, Wojtek59 napisał:

Mylisz się i to bardzo. Spróbuj załatwić wejście ma płytę lotniska, to zobaczysz z bliska.

Np. w okolicach zaworów wylotowych klimatyzacji farba jest tak przebarwiona, że nawet mycie nie pomaga. Samoloty myje się, na pewno, przed przeglądami, bo to ułatwia np. sprawdzenie wizualne samolotu z zewnątrz. Swego czasu, na Okęciu, CSA myła zimą samoloty ATR-72 tylko z lewej strony, poczynając od owiewki podkadłubowej do drzwi wejściowych, bo to widzieli klienci.

Dzięki za wiedzę. W samolotach pasażerskich nie jestem znawcą, raczej siedzę w śmigłowcach, tam kwestia zabrudzeń eksploatacyjnych różnie wygląda. Jeden użytkownik dba o czystość tak, że przychodząc na remont główny maszyna wygląda jak nowa, inna po roku wygląda jakby ją przy koszeniu trawy przypadkiem znaleźli :-).

Wracając do modelu, to zacieki mi nie przypasowały, bo nigdy takich nie widziałem na samolotach. A to że nie widziałem nie znaczy że ich nie ma 🙂 w końcu nie chodzę po płytach postojowych, a na pułapie już nie widzę 😁

Godzinę temu, Wojtek59 napisał:

Oj tak, zwłaszcza w okresie zimowym kiedy odladzanie jest standardem. Można się spokojnie doktoryzować z brudzenia :D . Benuś świetny, bardzo się podoba :super:.

• Thanks 1