kowal76 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Pierwszy model w tym roku ukończony. Model nawet spory, ale to już skala nie dla mnie :(. Kiedyś chyba lepiej mi wychodziły cywile w 1/144. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Model mi się podoba. Miło popatrzeć na cywilną maszynę, tak ich mało. Średnio mi się widzą brudzenia/przecieki na spodzie kadłuba, ponieważ to źle by świadczyło o stanie samolotu oraz o przewoźniku i raczej samoloty pasażerskie lśnią jak wiadomo co komu i kiedy :-). Ale to tylko moje wrażenie. Skala 1:144 zawsze mnie przerażała. Ostatnio nawet na 1:72 już nie patrzę, bo nie widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 17 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał: Średnio mi się widzą brudzenia/przecieki na spodzie kadłuba, ponieważ to źle by świadczyło o stanie samolotu oraz o przewoźniku i raczej samoloty pasażerskie lśnią jak wiadomo co komu i kiedy :-). Ale to tylko moje wrażenie. Mylisz się i to bardzo. Spróbuj załatwić wejście ma płytę lotniska, to zobaczysz z bliska. Np. w okolicach zaworów wylotowych klimatyzacji farba jest tak przebarwiona, że nawet mycie nie pomaga. Samoloty myje się, na pewno, przed przeglądami, bo to ułatwia np. sprawdzenie wizualne samolotu z zewnątrz. Swego czasu, na Okęciu, CSA myła zimą samoloty ATR-72 tylko z lewej strony, poczynając od owiewki podkadłubowej do drzwi wejściowych, bo to widzieli klienci. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca 22 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał: Model mi się podoba. Miło popatrzeć na cywilną maszynę, tak ich mało. Średnio mi się widzą brudzenia/przecieki na spodzie kadłuba, ponieważ to źle by świadczyło o stanie samolotu oraz o przewoźniku i raczej samoloty pasażerskie lśnią jak wiadomo co komu i kiedy :-). Ale to tylko moje wrażenie. Skala 1:144 zawsze mnie przerażała. Ostatnio nawet na 1:72 już nie patrzę, bo nie widzę. Dziękuję. Trochę może przesadziłem z tym brudzeniem, ale zawsze jednak coś tam od spodu się brudz i :). Właśnie korci mnie P 51D Edka w 72 i tak się zastanawiam, czy podołam z moim wzrokiem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 50 minut temu, Wojtek59 napisał: Mylisz się i to bardzo. Spróbuj załatwić wejście ma płytę lotniska, to zobaczysz z bliska. Np. w okolicach zaworów wylotowych klimatyzacji farba jest tak przebarwiona, że nawet mycie nie pomaga. Samoloty myje się, na pewno, przed przeglądami, bo to ułatwia np. sprawdzenie wizualne samolotu z zewnątrz. Swego czasu, na Okęciu, CSA myła zimą samoloty ATR-72 tylko z lewej strony, poczynając od owiewki podkadłubowej do drzwi wejściowych, bo to widzieli klienci. Dzięki za wiedzę. W samolotach pasażerskich nie jestem znawcą, raczej siedzę w śmigłowcach, tam kwestia zabrudzeń eksploatacyjnych różnie wygląda. Jeden użytkownik dba o czystość tak, że przychodząc na remont główny maszyna wygląda jak nowa, inna po roku wygląda jakby ją przy koszeniu trawy przypadkiem znaleźli :-). Wracając do modelu, to zacieki mi nie przypasowały, bo nigdy takich nie widziałem na samolotach. A to że nie widziałem nie znaczy że ich nie ma w końcu nie chodzę po płytach postojowych, a na pułapie już nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Godzinę temu, Wojtek59 napisał: Mylisz się i to bardzo. Spróbuj załatwić wejście ma płytę lotniska, to zobaczysz z bliska. Oj tak, zwłaszcza w okresie zimowym kiedy odladzanie jest standardem. Można się spokojnie doktoryzować z brudzenia . Benuś świetny, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi