boberm1 Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) Podkusiło ... kupiłem. Będę lepił. Oczywiście w jedynej słusznej wersji malunku czyli polskiej . Nie wnikając w merytorykę poprawności wymiarów , ilosci nitów tu i ówdzie, czy tez innych technikaliów- model wyglada ładnie. Jak każdy - no prawie każdy - nie zaczety model w pudełku:-) Ale ad rem - tak toto wyglada... Na pierwszy rzut oka wydaje sie że problemów raczej nie bedzie. Kalkomanie zawarte w zestawie pozwalają na zrobienie maszyny GRoF -przedstawionej na zdjęciu poniżej.... Zdjecie jest średnio czytelne - jedyne jakie jest mi dostepne . Nie widac nr-u seryjnego ( w/g instrukcji ma to byc L 5597) . Układ plam kamuflażowych zawartych w instrukcji nie odpowiada układowi ze zdjecia , oraz rzuca się w oczy brak okienek przy stanowisku strzelca. Edytowane 2 Marca przez boberm1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) Fajnie że polonik:) Edytowane 2 Marca przez PawelR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 1 godzinę temu, boberm1 napisał: Układ plam kamuflażowych zawartych w instrukcji nie odpowiada układowi ze zdjecia , oraz rzuca się w oczy brak okienek przy stanowisku strzelca... ...oraz niezgodność kształtu każdej z liter kodowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Będę podglądał choć niestety model tylko przypomina Battle, a polskie malowanie, tak jak w Garbusku, wzięli z TBiU. Najlepiej zrób ten egzemplarz który jest na pierwszym planie zdjęcia, ten bez liter kodowych. Masz pewny serial i wygląd fin-flasha na ogonie. A może zrobisz maszynę z dywizjonu 300? Fajnie udokumentowany jest egzemplarz BH-E L5427. Trzymam kciuki za projekt . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 2 Marca Autor Share Napisano 2 Marca Hmmm... przyznam że to była moja pierwsza myśl po obejrzeniu kilku - niestety nielicznych- zdjęć. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 7 godzin temu, boberm1 napisał: Kalkomanie zawarte w zestawie pozwalają na zrobienie maszyny GRoF -przedstawionej na zdjęciu poniżej.... Zdjecie jest średnio czytelne - jedyne jakie jest mi dostepne . Nie widac nr-u seryjnego ( w/g instrukcji ma to byc L 5597) . Układ plam kamuflażowych zawartych w instrukcji nie odpowiada układowi ze zdjecia , oraz rzuca się w oczy brak okienek przy stanowisku strzelca. Zwróć jeszcze uwagę na ramkę odsuwanej osłony kabiny pilota, jest taka sama jak na samolocie z pierwszego planu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 6 minut temu, boberm1 napisał: Hmmm... przyznam że to była moja pierwsza myśl po obejrzeniu kilku - niestety nielicznych- zdjęć. Zobaczymy... Oprócz BH-E, może być jeszcze BH-G, albo ten z pierwszego planu co wrzucił @Soris. GR-B lub D, serial można spróbować wyszukać, zaczyna się od P5 lub 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 9 Marca Autor Share Napisano 9 Marca Ruszyla maszyna ciut ociężale.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Czy mi się tylko wydaje, czy głównym elementem burt są ślady po wypychaczach...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca 6 godzin temu, Helmut napisał: Czy mi się tylko wydaje, czy głównym elementem burt są ślady po wypychaczach...? To są łatki na przestrzeliny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca 7 godzin temu, Helmut napisał: Czy mi się tylko wydaje, czy głównym elementem burt są ślady po wypychaczach...? Są. Ale ich i tak nie będzie widać - ergo - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Fajnie. Będę zaglądał, Może coś podpatrzę. Też buduję, ale Greka w 1/72. W takim małym to się nie dziwiłem, ale tutaj że nie otworzyli komór bombowych... Szkoda. Ja u siebie rzeźbię. Dzisiaj w końcu odebrałem wyrzutniki i bomby. Czekam jeszcze na tabliczkę z Yahu, ma być pod koniec miesiąca. Pozdro i czekam na aktualizację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 16 Marca Autor Share Napisano 16 Marca (edytowane) W dniu 12.03.2025 o 19:36, panDespota napisał: W takim małym to się nie dziwiłem, ale tutaj że nie otworzyli komór bombowych... Szkoda. Ja u Pozdro i czekam na aktualizację. Hmmm....detalizacja tego modelu -kolokwializujac- jaj nie urywa. Jest tylko to co niezbedne Szklo kabiny ciut pancerne , niezbyt da sie otworzyć stanowiska pilota. Tak - na moje oko- wygląda jak przeskalowana siedemdwojka z kilkoma poprawkami wynikajacymi ze zmiany skali. Edytowane 16 Marca przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca W dniu 2.03.2025 o 13:31, boberm1 napisał: Nie widac nr-u seryjnego ( w/g instrukcji ma to byc L 5597) . GR-F to był L5048 W dniu 2.03.2025 o 20:47, barszczo napisał: Oprócz BH-E, BH-E/L5427 jest chyba najlepiej obfotografowany z polskich Batlle'i W dniu 2.03.2025 o 20:47, barszczo napisał: ten z pierwszego planu co wrzucił @Soris. GR-B lub D, serial można spróbować wyszukać Ten samolot to GR-D/P6569 W dniu 12.03.2025 o 19:36, panDespota napisał: W takim małym to się nie dziwiłem, ale tutaj że nie otworzyli komór bombowych... A Airfix otworzył 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca W dniu 18.03.2025 o 23:36, Wymysl napisał: GR-F to był L5048 Dzięki za informację. BTW: a jaka literę kodową miał L5597 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Odnośnie Battle GR-F mam takie coś - Batailles Aeriennes nr 67 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca 1 godzinę temu, boberm1 napisał: Dzięki za informację. BTW: a jaka literę kodową miał L5597 ? To był GR-C - uległ katastrofie jeszcze przed rozpoczęciem lotów bojowych https://www.polishairforce.pl/dyw301straty.html W książce "Ci cholerni Polacy!" są wymienione takie samoloty latające bojowo: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi