bloodmanpl Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Witam ... W końcu po długich czytaniach forum (i to nie jednego :P ) doszedłem do wniosku, że zamiast robić megaśną jakąś makietkę czy coś chciałbym zrobić małą dioramę lub jak to się nazywa ... Na "w" chyba ... Mała diorama to inaczej ... ?? Chodzi o to, że... - chciałbym coś z 2 WŚ (samolot, czołg, inny pojazd lub coś innego) - w granicach 50 zł I chciałbym abyście drodzy Koledzy i Koleżanki pomogli mi w skompletowaniu warsztatu. Mam pędzle sztuk 2: 1 i 3, pilnik do paznokci, nożyki takie tapeciarskie, zmywacz do paznokci bezacetonowy, farby, waciki do uszu, wykałaczki ... Co jeszcze by mi się przydało i co droga brać modelarska by mi polecała ... ? Jutro wybrałbym się do sklepu po jakiś model, ew posypkę, podstawkę jakąś ... Pomoże ktoś "od zera" ? Step - by - step Łopatologicznie ... Jak się za to zabrać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 To po drodze skocz do budowlanego I kup gips i jakąś ramke skrzynke żeby umieścić tam dioramke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 a jaki model byście polecali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Mała diorama to chyba winietka. Może to zabrzmi banalnie, ale kup sobie kosz na śmieci, zobaczysz przyda Ci się. Jeżeli modele będą w skali 1/72 to kup sobie pędzelek 00 lub 0. Nie zapomnij o nożyczkach w końcu czymś musisz wycinać części z ramek. Odnośnie modeli to poszukaj na forum, temat był chyba wałkowany i to nie raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Nie zapomnij o nożyczkach w końcu czymś musisz wycinać części z ramek. To nie jest dobra rada :} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 no raczje ja wycinam tym nożykiem do tapet, potem szlif i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 To jeszcze zależy jakich nożyczek (nie nożyc) się używa. Chociaż i żyletką też się dobrze wycina, ale przecież chodzi o to żeby część wyciąć, a nie np. wyłamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 myślałem nad czymś w skali 1:48 ... ale co ? boje się że czołgu nie skleję w tej skali, za dużo szczegółów .. hmm .. co myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Myślę, że jakiś pojazd w 1/35 bo są duże elementy i chyba łatwiej go skleić... Do tego na pewno pędzelek 000 oraz troche większych, 0, 1, 2, rozcieńczalnik do farbek jeżeli to emalie, jeśli akryle to woda destylowana, klej. Polecam albo revella z igłą, albo tamiya extra thin. Przyda się sidolux oraz szpachla modelarska. Proponuję tamiya, humbrol, odradzam wamodu, chociaż sam jej używam ;) Reszta w warsztatach, ucz się technik, czytaj, ćwicz i rób! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 a sorki za głupie pytanie - ale po co rozcieńczać pactry ? są dość rzadkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Skromne zdanie samolociarza -po wielu latach klecenia mniej lub bardziej poprawnych modeli od niedawna robię modele pancerne-są dużo prostsze ale radość jest większa-to jest moje osobiste odczucie .Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby robić to i to.Cierpliwości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 A drogę można zrobić mąki i wody ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 to wyjdą kluski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Dobrym rozwiązaniem są gotowe filery czyli gotowe szpachle do gipsu,drewna itd. Tylko trzeba uważać na ich czas otwarty czyli czas kiedy można je formować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 odradzam wamodu, Zgadzam się co do szpachli, chociaż sam taką mam i wiem jaka jest z nią robota. A jaki masz pilnik do paznokci, metalowy czy takie paierowe grube i miękkie. Bo jeżeli chodzi i szlifowanie szpachli to polecam te papierowe bo nie rysują plastiku. Jeszcze odnośnie pilników, zapytaj się taty, albo kogoś kto ma narzędzia o jakiś zestawik różnokształtnych pilników do metalu, mogą się przydać. Ja np. części wycinam nożykiem do papieru. I do warsztatu dodaj paczkę zapałek. Co do pędzli, najlepiej z miękkim włosiem, ja używam od Italeri i nie narzekam, przydałby Ci się też pędzel płaski do malowania większych powierzchni. Też polecam kupienie kosza, bo moje pierwsze 3 modela (może i więcej) właśnie w koszu wylądowały. Pozdrawiam Kacperek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Też polecam kupienie kosza, bo moje pierwsze 3 modela (może i więcej) właśnie w koszu wylądowały. I to ma być rada dla początkującego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 I to ma być rada dla początkującego ??? Może trochę przesadziłem, ale jak to mawiają, lepiej dmuchać na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Ja polecam model z italeri na początek w skali 1/35. Jeżeli nie wiesz z czego zrobić drogę to dla przykładu ja robie tzw. kocie łby czyli drogę z małych kamyczków (w rzeczywistości nie są małe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Kupiłem tak: Airfix: Raf Recovery Set - 1/76 ( :| ) Spitfire Mk. IX Da się z tego cuś zrobić sensownego drodzy Koledzy ? Prośba - jak pomalować ten recovery set ? Te pojazdy ? oto obrazek: Wystarczy szarym jakimś to maznąć ładnie ?Wyglądają te pojazdy jakby były całe szare. Teraz chcę już zrobić model elegancko, z waszą pomocą. Kupiłem też sobie pędzle płaskie, 2,8,12 i małe 000 00 0 . a , model spita jest z italeri kolory: humbrolowskie są podane: 11 33 62 79 a czy wystarczą pactrowskie: np - - A 41 / FS 36320 - A 76 Unit Feldgrau I - a 70 polish blue II - a 69 polish khaki - a 37 po prostubyłoby ew. troszkę inaczej :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 ok ... maluję tym kolorem FELDGRAU - pactra ... Te wszystkie kratki boczne i dźwigowe teraz poleciały na pierwszy ogień narazie tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 a wie ktoś może jak pomalować te figurki na motorach ? nawet na zdj są widoczne ... 2 są ... ma ktoś zdjęcia mundurów owych panów i może motoru :P ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 A w instrukcji nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodmanpl Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 nie ma .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi