Skocz do zawartości

US Medium Tank M4a3 (76) Zvezda 1/35

chorąży

Rekomendowane odpowiedzi

Tych zdjęć 'Poznania" nie znałem ..  thx

ps. co do trafień, to Czei piszą o 2 trafieniach  bazuuki w kadłub, gdzie zginęli 2 członkowie załogi, i później 1 bazuuka w wieżę i kolejnych dwóch...

Ciekawy temat, i od dawna nie bytujący na forach modelarskich, poza tym w polskiej przestrzeni internetu tłumi się ostatnio wyszukiwania, zapytania dot. sprzętu usa przez gugla

Utknąłem po sido a przed kalkami. Ma ktoś może pomysł lub info na temat kalek w tym modelu ? Uparłem się na francuza (ale powoli zaczynam rezygnować). Nie ma w zasadzie zdjęć tego pojazdu,. Do modelu dołączyli inne niż na instrukcji kalki. Na kalkach są 2 rodzaje napisu Narvik II jedne białe drugie niebieskie z białym tłem ala jego numery na wieży, są 2 komplety oznavzeń graficznych jednostk. Na instrukcji dołączonej do modelu jest inne odwzorowanie kalki, tak jest tylko 1 biały rodzaj kalek. Na pudełku z tyłu jest inny model niż na rysunku "tytułowym" pudełka

Musisz wybrać  "wersję" czyli patrz na krój "3" na wieży, trójka oznaczona numerem 4 na kalkomaniach- nazwa własna niebiesko-biała, druga trójka (kalkomania nr 3), to niby ta nazwa powinna być biała, ale przy tej jakości zdjęć, to niczego bym na to nie postawił... 😉

914519420_NARVIK201.jpg.6ec6db32e1d44f9efd7592bd3bc10d7a.jpg

1170951064_NARVIK203.jpg.37ce57dd430cb4c35e22a9b7f1fbb1c0.jpg

1888206019_NARVIK204.jpg.37e3e797d8d7f99add5ca299d93a93d2.jpg

1602199584_NARVIK205.thumb.jpg.32aaa4170d21939e09304ce6446a22d1.jpg

1383338818_NARVIK202.thumb.jpg.d04c1d09ab778ad975243441f5f2a263.jpg

858094467_NARVIK206.thumb.jpg.9929659aebb35b11a6e9fae29def9337.jpg

https://www.chars-francais.net/index.php/classement-individuel/m4-sherman?view=article&id=1243:narvik-ii-501rcc&catid=31

Edytowane przez Soris

THX a więc zdjecia tzreba podzielić na te z czasów wojny i defilada po wojnie, pewnie przemalowywali oznaczenia i niech tak zostanie. W trakcie wojny półka na pzrednim pancerzu z bambetlani. Po wojnie zdemontowana. Pewnie jeden komplet napisów na wojne drugi po odczyszczeniu i przygotowaniu do defilady po wojnie.

Jeszcze raz dziekuje za podpowiedzi, za pomoc .... 

17 minut temu, piotrkur napisał:

A mówiłem nie rób "francuza".. 🙂

:)    hehehehe   to jest tak jak człowiek nie słucha mądrzejszych i próbuje iśc "po łatwiźnie",   :)  qr.....a, drąbnych oszczędności mi sie zachciało  :)

12 godzin temu, piotrkur napisał:

Ot i się uparł..

:)  przekora a i ciekawość dlaczego Ruscy dodali kalki wolnych Francuzów, a nie np: Kitaja :)   Poza tym "ktoś" kolejny, który bedzie to dłubał, bedzie widział warum 

ps. kalki mistrzostwo swiata, no i świeże, po 8 sek. w wodzie odchodzą od papieru, nie srebrzą itd..

12 godzin temu, chorąży napisał:

Ten też jest ciekawy m4a2  75  a więc Narvik został conajmnie jeden raz zniszczony, krzyż lotaryński osobno, nie na francuskiej tarczy  :)

NARVIK%2001.jpg     

Dlatego "Twój" czołg ma nazwę z "II". W PZS też stosowano taki system w nazwach.

9 minut temu, martinello napisał:

Dlatego "Twój" czołg ma nazwę z "II". W PZS też stosowano taki system w nazwach.

... a tło to pustynia :) i jakieś ćwiczenia, bo ten "żabojad" co ogryza paznokcie za wieżą w działaniach bojowych miał by małe szanse ...

9 godzin temu, Soris napisał:

Biały napis do tej "3", chyba nie?

Słuszna uwaga, po południu będzie ta druga  :) 

Zastanawiam sie o co zachaczyli te dwie listwy, co na przednim pancerzu tworzą półkę na bambetle ..

Generalnie, to ja nie wiem skąd Zvezda wzięła "czysto białe" napisy w Shermanach z 501e RCC, być może są na to jakieś "kwity" pisane, może lepszej jakości zdjęcia, może jeszcze coś innego...

Mogę się mylić(!), ale na kilkadziesiąt maszyn z 501e, które są na stronie z mojego linku powyżej, może na 2 lub 3 zdjęciach można by przyjąć, że napis jest biały (ale ja mam  wątpliwości).

Pisząc o numerze "3" na wieży, miałem na myśli to, że przy kroju cyfry oznaczonej przeze mnie jako B, nazwa NARVIK II jest niebiesko- biała. Przy trójce A, od biedy wg mnie, ten napis można zinterpretować jako biały, upierał się nie będę, ale mi on wygląda na cały niebieski a jeśli biały, to zabrudzony lub zakamuflowany. Z całym białym numerem na wieży, jaki teraz zrobiłeś, nie spotkałem się na żadnym zdjęciu Shermana z 501e, wszystkie są dwukolorowe. Ale może, jakieś przeoczyłem?

394777166_KALKOMANIENarvikII.jpg.bf0ce6cf09210e65c714adc44641ff23.jpg

409508520_NARVIK202.thumb.jpg.93a682e1a2d143e2e0df755c0c674b41.jpg

Cóż, jak to mówią "do 3 razy sztuka ", inne czołgi francuskie miały na przednim i tylnym albo tylko tylnym pancerzu znaczek o nr. 16 (z zestawu kalek) a także centralnie flagę Francji i nr. rejestracyjny/seryjny.  "Skąd oni wzięli ten wariant malowania" ?  no właśnie  :>)

2 godziny temu, Lipstein napisał:

Jakby co, przygarnę wszystkie amerykańskie kalki, jakie Ci zostaną  z tego zestawu.

Nie ma problemu, z poprzednich też poszukam

Mam kalki hamerykańskie i narvik II i pozostałości po budowie mojego. Mogę na wymienię za kalki, a dokładnie do gaśnic szkopskich pojazdów.        

Edytowane przez MayonesEXG7