Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cóż, kolejny model, czwarty w tym roku w tym, 3 Sherman, tym razem M4a3. Jak na razie podobnie jak w m4a2. Pierwsza róznica, czyli inny typ gąsienic. Niestety pojawiają sie drobne nadlewki ale to nie proble.  Zobaczymy jak te gąski spasują. Różnice w zestawie pomiedzy a2 a a3 a więc inna płyta nadsilnikowa, inna płyta czołowa, a w zasadzie 2 do wyboru no i wieżą, ale na razie podwozie, kadłub dopasowywanie gąsienic..

1.jpg

• Like 3
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Kolejny kroczek, gąsienice na swoim miejscu, na blutak, podkład na podwoziu naniesiony, kadłub i pierwsza wątpliwość, w instrukcji wskazuja aby dla tej wersji nie wklejać części B44 czyli osłony wentylatora pomiedzy włazami kierowcy a strzelca. Cóż niech tak bedzie chociaz nie znalazłem zadnego zdjecia to potwierdzajaceg. Docelowo ma być wersja francuska wiś=ec pytanie : po co w kalkacj dali napis i biały i niebieski czyli chyba 2 wersja, albo nadmiarowy. Znalazłem tylko 1 zdjecie tego pojazdu, podpowie kto co i jak, poza tym lusterka wsteczne to miało ??

ps. kupiłem komorę do fotografowania modeli, po pierszej sesji wróciłą do producenta z powodu zbyt elastycznej budowy, sama pod własnym ciężarem sie składałą a to było irytujące..

8.jpg

9.jpg

Edytowane przez chorąży
poprawka błędów pisowni
  • Like 1
Napisano
9 godzin temu, piotrkur napisał:

Francuz..feee🤢

Białych gwiazd mam dużo, wystarczy  :)  teraz odmiana 

Napisano
53 minuty temu, Michal_1981 napisał:

Znacznie lepiej się teraz ogląda fotki bez "chaotycznego tła" za modelem :)

Z właściwą pokorą przyjmuję słuszną krytykę     :) ..

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, piotrkur napisał:

No ale żeby od razu "francuza"??

... a bo kalki są w zestawie, a że nigdy nie interesowałem się francuzami to jest akurat okazja to i czytam życiorys gen. Philippe Leclerc, chociaż w zwiazk z tym, ze są 2 warianty kalek, nie znalazłem dokumentacji to wszystkie opcje są możliwe......

Edytowane przez chorąży
uzupełnienie
  • Sad 1
Napisano

Jedyne zdjęcie jakie udało sie znaleźć tego Francuza, zdjęcie do celów dyskusji...

ps.... ale se znaleźli wzorzec, akurat pojazd najmniej udokumentowany, ciekawe dlaczego

sherman-m4a3-76-w-my-first-model-of-an-american-tank-v0-0gonow05rshc1.webp

Napisano
W dniu 31.03.2025 o 13:34, piotrkur napisał:

No ale żeby od razu "francuza"??

No wiesz... Shermany dobrzej jeżdżą na wstecznym :haha:

• Haha 2
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Markuz napisał:

No wiesz... Shermany dobrzej jeżdżą na wstecznym :haha:

Wiem, ale gwiazdy też nie chcę, a że Nasi tej wersji nie użytkowali, to co zrobić ? Chociaż co do naszych, wgłębiając się w temat, używali ono odzyskany przez czołówki techniczne sprzęt uszkodzony, a pozostawiony, więc mogło się zdarzyć, a nie zostało udokumentowane i trzymając się tej opcji przed grubo ponad 20 laty popełniłem Shermana m4a3 Italeri, który do dziś stoi w polskich barwach i nikomu nie przeszkadza  :)   

apropos pojazdy, ze zdjęcia nic nie widać poza tym, że był i nie miał lusterek wstecznych no i giwery p-lot na wieży

Edytowane przez chorąży
.
Napisano

Jeśli masz na "ZN"-ach płytę nadsilnikową od M4/M4A1 + filtry powietrza i rury wydechowe, to mógłbyś z niego zbudować izraelskiego M1 Sherman.

Izrael dostał z Francji kilka M4A3 76mm, z wymienionymi silnikami na gwiazdowe z M4/M4A1.

Dużo póżniej były przebudowywane na M51.

Przemek

• Like 1
Napisano (edytowane)

http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/french_shermans/french_shermans.html

Chyba raczej jedno zdjęcie Narvik II, tak wcześniej znalazłem taki link powyżej. 

W tym modelu skopali dolne łączenie wieży z górą i popękały ząbki aby w kadłub weszło i tak się obracała.. przykleiłem ją wikolem na stałe :)

Mi zostały jak coś łuski 50cal Browing mastera i defmodel karabin km- jak dobrze pamiętam.

Edytowane przez MayonesEXG7
Napisano
W dniu 5.04.2025 o 11:20, PrzemekW napisał:

Jeśli masz na "ZN"-ach płytę nadsilnikową od M4/M4A1 + filtry powietrza i rury wydechowe, to mógłbyś z niego zbudować izraelskiego M1 Sherman.

Izrael dostał z Francji kilka M4A3 76mm, z wymienionymi silnikami na gwiazdowe z M4/M4A1.

Dużo póżniej były przebudowywane na M51.

Przemek

Następny sherman pójdzie w tym kierunku :)  ten już skończony, a jak zabiorę sie do przeróbek to za dużo sie poniszczy . 

Zacząłem sie do tego przygotowywac zbierając najpierw dokumentację  "czyli nie od d..."  strony :)   

W dniu 5.04.2025 o 22:23, MayonesEXG7 napisał:

http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/french_shermans/french_shermans.html

Chyba raczej jedno zdjęcie Narvik II, tak wcześniej znalazłem taki link powyżej. 

W tym modelu skopali dolne łączenie wieży z górą i popękały ząbki aby w kadłub weszło i tak się obracała.. przykleiłem ją wikolem na stałe :)

Mi zostały jak coś łuski 50cal Browing mastera i defmodel karabin km- jak dobrze pamiętam.

srednica pod wieżę w każdym z ich modelu shermana jest za mała, każdy trzeba szlifować :) w m4a2 w obu to miałem, tam zresztą serie wyprasek różnią sie między sobą

.... ale generalnie model świetny

• Like 2
Napisano
W dniu 5.04.2025 o 06:43, chorąży napisał:

Wiem, ale gwiazdy też nie chcę, a że Nasi tej wersji nie użytkowali, to co zrobić ? Chociaż co do naszych, wgłębiając się w temat, używali ono odzyskany przez czołówki techniczne sprzęt uszkodzony, a pozostawiony, więc mogło się zdarzyć, a nie zostało udokumentowane i trzymając się tej opcji przed grubo ponad 20 laty popełniłem Shermana m4a3 Italeri, który do dziś stoi w polskich barwach i nikomu nie przeszkadza  :)   

apropos pojazdy, ze zdjęcia nic nie widać poza tym, że był i nie miał lusterek wstecznych no i giwery p-lot na wieży

Spoko rób francuza będzie ciekawie.

Napisano

Sherman po kolorze bazowym, lufa niedomalowana, gdyż wymyśliłem sobie iż będzie pasek u nasady imitujący wytarcie spowodowane odrzutem lufy. 

Sorry za tło, bo mimo buńczucznych deklaracji komora do fotografowania nie dotarła.

Apropos żabojadan przeglądając dokumentację, chyba nawet z ubiegłego wieku, znalazłem ciekawy pojazd, też też żabojad o nazwie chyba Poznań, ale pisanej z Niemiecka, czyli chyba byli wermachtowcy z Poznania w jegii cudzoziemskiej w Indochinach na amerykańskim  czołgu, acha był tam też pojazd o nazwie Smoleńsk.. Może być kolejna inspiracja :)

szerman1.jpg

szerman2.jpg

Poznan.jpg

Napisano
27 minut temu, chorąży napisał:

Apropos żabojadan przeglądając dokumentację, chyba nawet z ubiegłego wieku, znalazłem ciekawy pojazd, też też żabojad o nazwie chyba Poznań, ale pisanej z Niemiecka, czyli chyba byli wermachtowcy z Poznania w jegii cudzoziemskiej w Indochinach na amerykańskim  czołgu,

Od razu wermachtowcy...

Mogli być nasi którym nie widziało się wracać do PRL'u po wojnie :)

Napisano
8 minut temu, martinello napisał:

Od razu wermachtowcy...

Mogli być nasi którym nie widziało się wracać do PRL'u po wojnie :)

Mogli :) tylko wtedy był by to Poznań a nie Posen :)   ale nazwa własna Smoleńsk już napisana po naszemu

Napisano
11 godzin temu, Baas ArK napisał:

Pokaż Dogde'a.

Utknąłe na motopompie, teraz próbuje się zaprojektować na wydruk 3d, a wiec jak widać stoi na półce wstydu 😞

Napisano
14 godzin temu, Soris napisał:

Nie sprowadzał bym tej nazwy do jednej opcji...

https://pl.wikipedia.org/wiki/Posen

Masz racje, ja zasugerowałem się oglądajac ostatnio jakiś program na youuuuutubie o żonierzach wermachtu w Legii i i ch walkach w powoli zapomnianym konflikcie w Indochinach wiec może dlatego :)     Okazało sie też że  w magazynie mam starego Italeri m24 chaffee  i to to podobno poprawione wydanie, wiec jest jak znalazł..