Thalgonis Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca (edytowane) Czółko, hetcerek od Takoma trafił na warsztat - to nowy wypust, całkiem fajnie się montuje Edytowane 26 Marca przez Thalgonis 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca To niezłe. Ciekaw jestem tych kamuflaży i jakiś referencji do tego. Duże to? Możesz to od lufy zmierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca 18 x 7,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 4 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: Ciekaw jestem tych kamuflaży i jakiś referencji do tego. Koło napinające z ośmioma otworami. Lato 1944 roku - BMM - tylko ma inną osłonę działa. Bez tych wystających elementów Zdjęcie gorszej jakości od góry - lepiej widać detale tej osłony. W najnowszym Nuts & Bolts 49 - autorzy podają że była to finalna wersja tej osłony. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca A jakbym chciał zrobić jeszcze inny kamuflaż to który to by model był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca Ojojoj... Krzysztofie, zdążyłeś w ostatniej chwili Zmieniłem koła z szóstek na ósemki zanim zdążyło zaschnąć na amen Gorzej z osłoną działa, nie wiem czy uda mi się to dobrze „dociąć”... Zastanawiam się czy te chińczyki niczego nie sprawdzają kiedy projektują te swoje modele? W instrukcji są te koła „ósemkowe” jako opcja, ale nie ma słowa kiedy były „szóstki” a kiedy „ósemki” - w szablonach malowania zaś w czambuł lecą z „szóstkami” (są cztery wersje, wszystkie z tymi samymi kółkami napinającymi) - poniżej to co chcę psikać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca (edytowane) To też fajne. Ajabym se pędzlem to ciapnął przez to pytam bo ma ostre przejścia. Ale wciąż mi chodzi o innego Hetzra. Tam już trzeba psikać. Edytowane 23 Marca przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca (edytowane) 23 godziny temu, Thalgonis napisał: - poniżej to co chcę psikać I tu też coś się znalazło - tylko nie wiem czy były takie malowania z kołami z 8 wycięciami. Oprócz koła napinającego jest identyczny z tym z BMM powyżej. Producent SKODA ciut inny system malowania też lato 1944 roku. 23 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: A jakbym chciał zrobić jeszcze inny kamuflaż to który to by model był? Tego nie wiem. Trzeba znaleźć malowanie i do tego dobrać model. TAKOM wydał całą "rodzinkę" tych "maluchów". Pozdrawiam Krzysztof Popatrz na ilość śrub na kołach jezdnych. Te z 16-toma śrubami to wersja trzecia od października 1944 roku. dopiero teraz to zobaczyłem. Edytowane 24 Marca przez meser262 korekta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca A gdzieś widziałem go chyba w 44 to było. Zrobię se go; muszę tylko mieć numer katalogowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca Dałem „ósemkę” bo innych nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca Podoba mi się to. Całkowicie inny czołg. Tak reasumując. To który model narazie sobie kupić tak aby było to w miarę poprawne z jakąś fotografią i ostre przejście z jakimiś kropkami, ciapkami lub paskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca Posiedziałem trochę nad tymi dwoma wozami i muszę zmienić ostatni wpis który gdzieś przeczytałem i tu napisałem : 20 godzin temu, meser262 napisał: Oprócz koła napinającego jest identyczny z tym z BMM powyżej. Przeglądnąłem zdjęcia obu pojazdów - obydwa mają stosowany w tym czasie kamuflaż - dyskowy - "Licht und Schaten" (światło i cień) bardziej znany jako "Ambush". Każda montownia wykonała go po swojemu. No dobra, ale do brzegu. Koło napinające to tylko jedna bardzo dobrze widoczna różnica z boku. Od góry jest ich więcej równie dobrze widocznych. Z tego modelu firmy Takom No.2171X MID nie zrobimy pojazdu z drugiego zdjęcia montowni Skoda - jedynie tego z pierwszego zdjęcia z montowni BMM. To kolejne potwierdzeni żeby nie pisać czegoś bez uprzedniego sprawdzenia. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca (edytowane) Edytowane 25 Marca przez Thalgonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Te uchwyty to mają być tak krzywo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca Niestety tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Jakby za duże zrobiłeś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 4 minuty temu, Evildead napisał: Jakby za duże zrobiłeś Tak delikatnie mówiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 8 minut temu, Rafał B napisał: Tak delikatnie mówiąc No tak troszkę , miejmy nadzieję że będzie druga wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca Mniejszych nie bydzie - zmieniamy tytuł na SF 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Godzinę temu, Thalgonis napisał: Mniejszych nie bydzie - zmieniamy tytuł na SF To zmień też dział: https://modelwork.pl/forum/48-sfwarsztat/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Też bym proponował zmianę działu. Skoro masz w d..... sugestie to po co w ogóle wystawiasz warsztaty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca 1 godzinę temu, patrykd napisał: Też bym proponował zmianę działu. Skoro masz w d..... sugestie to po co w ogóle wystawiasz warsztaty. Masz rację, to bez sensu. Więcej nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 16 minut temu, Thalgonis napisał: Masz rację, to bez sensu. Więcej nie będę https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/forum/277-work-in-progress-armour/ może tu Twoje miejsce, tu ludzie mniej czepliwi, nie bierz tego do siebie, malujesz może i ładnie, ale wszystko to co przed to po łebkach traktujesz, podejście do budowy modelu leży. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca No, ja też już się poddaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca Znów chwilę trwało - ale "lepiej później niż wcale". Kolega "Thalgonis" początkowo planował wykonanie tego modelu (tak myślę) zgodnie z oryginałem z czasów wojny. Instrukcja miała takie malowanie jakie chciał wykonać w swoim zestawie. Dopiero po moim wpisie że jednak takowego nie da się zrobić z tego modelu postanowił - zresztą zupełnie słusznie - oznaczyć go jako SF. Takowe oznaczenie w dziale warsztatowym o broni pancernej oznacza - NIE WZORUJ SIĘ NA NIM jeśli chcesz odwzorować ten konkretnie pojazd z czasów wojny. Zapobiega to wprowadzaniu innych w błąd. Moim zdaniem jest to słuszne podejście do tego tematu. Bardzo często widzę że jeden modelarz drugiemu pokazuje fotkę modelu tego czy innego , aby pokazać jak powinno to wyglądać/być zrobione. Nie pokazuje fotki oryginału - tylko model. Najczęściej wygląd tego modelu (jego detali) z wyglądem oryginału nie ma nic wspólnego. Całość mojego wpisu dotyczy części merytorycznej i tylko takiej. Muzea też nie gwarantują dobrego odwzorowania danego pojazdu. Przykład za dużych elementów ? 17 godzin temu, Thalgonis napisał: Masz rację, to bez sensu. Więcej nie będę To Twoje modele i Twoje wykonanie. Nikt nie jest idealny i nie musi być taki jak inni. Popatrzmy na to z drugiej strony - nie podoba Ci się nie oglądaj. Rób swoje i nie przejmuj się . Jadu i złośliwości mamy w życiu na co dzień dosyć - tu w modelarstwie tego nam nie potrzeba. Pozdrawiam Krzysztof 5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi