Skocz do zawartości

[W] Jagdpanzer 38(t) Hetzer (mid) (Takom, 1/35) – SF

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Konrad-Ciba napisał:

Ciekaw jestem tych kamuflaży i jakiś referencji do tego.

Koło napinające z ośmioma otworami.

2112984602_meser262@000.thumb.jpg.d16f6e42087022b391e7c71b93adc743.jpg

Lato 1944 roku - BMM - tylko ma inną osłonę działa. Bez tych wystających elementów

993750149_meser262@000-.jpg.f921b6870f435cd50fc888f5ab39cbe5.jpg

Zdjęcie gorszej jakości od góry - lepiej widać detale tej osłony.

1905737877_meser262@000-.thumb.jpg.05ad39e746e5998118934b639ddb2c5e.jpg

W najnowszym Nuts & Bolts 49 - autorzy podają że była to finalna wersja tej osłony.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Thanks 1

Ojojoj... Krzysztofie, zdążyłeś w ostatniej chwili :D  Zmieniłem koła z szóstek na ósemki zanim zdążyło zaschnąć na amen :lol:  Gorzej z osłoną działa, nie wiem czy uda mi się to dobrze „dociąć”...

Zastanawiam się  czy te chińczyki niczego nie sprawdzają kiedy projektują te swoje modele? W instrukcji są te koła „ósemkowe” jako opcja, ale nie ma słowa kiedy były „szóstki” a kiedy „ósemki” - w szablonach malowania zaś w czambuł lecą z „szóstkami” (są cztery wersje, wszystkie z tymi samymi kółkami napinającymi) - poniżej to co chcę psikać :) 

Zrzut ekranu 2025-03-23 o 15.37.35.jpg

• Haha 1

Napisano (edytowane)

To też fajne. Ajabym se pędzlem to ciapnął  przez to pytam bo ma ostre przejścia. Ale wciąż mi chodzi o innego Hetzra. Tam już trzeba psikać. 

Edytowane przez Konrad-Ciba

Napisano (edytowane)
23 godziny temu, Thalgonis napisał:

- poniżej to co chcę psikać

I tu też coś się znalazło - tylko nie wiem czy były takie malowania z kołami z 8 wycięciami. 

1261783478_meser262@000.thumb.jpg.bdae872162fcedb10296c6e15b0f229b.jpg

Oprócz koła napinającego jest identyczny z tym z BMM powyżej. Producent SKODA ciut inny system malowania też lato 1944 roku.

23 godziny temu, Konrad-Ciba napisał:

A jakbym chciał zrobić jeszcze inny kamuflaż to który to by model był? 

Tego nie wiem. Trzeba znaleźć malowanie i do tego dobrać model. TAKOM wydał całą "rodzinkę" tych "maluchów".

Pozdrawiam

Krzysztof

Popatrz na ilość śrub na kołach jezdnych. Te z 16-toma śrubami to wersja trzecia od października 1944 roku. 

:sorry: dopiero teraz to zobaczyłem.

Edytowane przez meser262
korekta
  • Thanks 1

Podoba mi się to. Całkowicie inny czołg. Tak reasumując. To który model narazie sobie kupić tak aby było to w miarę poprawne z jakąś fotografią i ostre przejście z jakimiś kropkami, ciapkami lub paskami? 

Posiedziałem trochę nad tymi dwoma wozami i muszę zmienić ostatni wpis który gdzieś przeczytałem i tu napisałem :

20 godzin temu, meser262 napisał:

Oprócz koła napinającego jest identyczny z tym z BMM powyżej.

Przeglądnąłem zdjęcia obu pojazdów - obydwa mają stosowany w tym czasie kamuflaż  - dyskowy - "Licht und Schaten" (światło i cień) bardziej znany jako "Ambush".

Każda montownia wykonała go po swojemu. No dobra, ale do brzegu. Koło napinające to tylko jedna bardzo dobrze widoczna różnica z boku. Od góry jest ich więcej równie dobrze widocznych. Z tego modelu firmy Takom No.2171X MID nie zrobimy pojazdu z drugiego zdjęcia montowni Skoda - jedynie tego z pierwszego zdjęcia z montowni BMM.

To kolejne potwierdzeni żeby nie pisać czegoś bez uprzedniego sprawdzenia.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Thanks 1

• Thalgonis changed the title to [W] Jagdpanzer 38(t) Hetzer (mid) (Takom, 1/35) – SF
1 godzinę temu, patrykd napisał:

Też bym proponował zmianę działu. Skoro masz w d..... sugestie to po co w ogóle wystawiasz warsztaty.

Masz rację, to bez sensu. Więcej nie będę :) 

16 minut temu, Thalgonis napisał:

https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/forum/277-work-in-progress-armour/       może tu Twoje miejsce, tu ludzie mniej czepliwi, nie bierz tego do siebie, malujesz może i ładnie, ale wszystko to co przed to po łebkach traktujesz, podejście do budowy modelu leży.

• Like 2

Znów chwilę trwało  - ale "lepiej później niż wcale".

Kolega "Thalgonis" początkowo planował wykonanie tego modelu (tak myślę) zgodnie z oryginałem z czasów wojny. Instrukcja miała takie malowanie jakie chciał wykonać w swoim zestawie.
Dopiero po moim wpisie że jednak takowego nie da się zrobić z tego modelu postanowił - zresztą zupełnie słusznie - oznaczyć go jako SF
Takowe oznaczenie w dziale warsztatowym o broni pancernej oznacza - NIE WZORUJ SIĘ NA NIM jeśli chcesz odwzorować ten konkretnie pojazd z czasów wojny.
Zapobiega to wprowadzaniu innych w błąd. Moim zdaniem jest to słuszne podejście do tego tematu. Bardzo często widzę że jeden modelarz drugiemu pokazuje fotkę modelu tego
czy innego , aby pokazać jak powinno to wyglądać/być zrobione. Nie pokazuje fotki oryginału - tylko model. Najczęściej wygląd tego modelu (jego detali) z wyglądem oryginału nie ma nic wspólnego. Całość mojego wpisu dotyczy części merytorycznej i tylko takiej.
Muzea też nie gwarantują dobrego odwzorowania danego pojazdu. Przykład za dużych elementów ?2073685773_meser262@000.thumb.jpg.6533c6ef23ad63f7e7d85e4451a61173.jpg

17 godzin temu, Thalgonis napisał:

To Twoje modele i Twoje wykonanie. Nikt nie jest idealny i nie musi być taki jak inni.

Popatrzmy na to z drugiej strony - nie podoba Ci się nie oglądaj. Rób swoje i nie przejmuj się :super:.

Jadu i złośliwości mamy w życiu na co dzień dosyć - tu w modelarstwie tego nam nie potrzeba.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 5
  • Thanks 3