Thalgonis Napisano 22 Marca 2025 Napisano 22 Marca 2025 (edytowane) Czółko, hetcerek od Takoma trafił na warsztat - to nowy wypust, całkiem fajnie się montuje Edytowane 26 Marca 2025 przez Thalgonis 2 Cytuj
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca 2025 Napisano 23 Marca 2025 To niezłe. Ciekaw jestem tych kamuflaży i jakiś referencji do tego. Duże to? Możesz to od lufy zmierzyć? Cytuj
meser262 Napisano 23 Marca 2025 Napisano 23 Marca 2025 4 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: Ciekaw jestem tych kamuflaży i jakiś referencji do tego. Koło napinające z ośmioma otworami. Lato 1944 roku - BMM - tylko ma inną osłonę działa. Bez tych wystających elementów Zdjęcie gorszej jakości od góry - lepiej widać detale tej osłony. W najnowszym Nuts & Bolts 49 - autorzy podają że była to finalna wersja tej osłony. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca 2025 Napisano 23 Marca 2025 A jakbym chciał zrobić jeszcze inny kamuflaż to który to by model był? Cytuj
Thalgonis Napisano 23 Marca 2025 Autor Napisano 23 Marca 2025 Ojojoj... Krzysztofie, zdążyłeś w ostatniej chwili Zmieniłem koła z szóstek na ósemki zanim zdążyło zaschnąć na amen Gorzej z osłoną działa, nie wiem czy uda mi się to dobrze „dociąć”... Zastanawiam się czy te chińczyki niczego nie sprawdzają kiedy projektują te swoje modele? W instrukcji są te koła „ósemkowe” jako opcja, ale nie ma słowa kiedy były „szóstki” a kiedy „ósemki” - w szablonach malowania zaś w czambuł lecą z „szóstkami” (są cztery wersje, wszystkie z tymi samymi kółkami napinającymi) - poniżej to co chcę psikać 1 Cytuj
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca 2025 Napisano 23 Marca 2025 (edytowane) To też fajne. Ajabym se pędzlem to ciapnął przez to pytam bo ma ostre przejścia. Ale wciąż mi chodzi o innego Hetzra. Tam już trzeba psikać. Edytowane 23 Marca 2025 przez Konrad-Ciba Cytuj
meser262 Napisano 23 Marca 2025 Napisano 23 Marca 2025 (edytowane) 23 godziny temu, Thalgonis napisał: - poniżej to co chcę psikać I tu też coś się znalazło - tylko nie wiem czy były takie malowania z kołami z 8 wycięciami. Oprócz koła napinającego jest identyczny z tym z BMM powyżej. Producent SKODA ciut inny system malowania też lato 1944 roku. 23 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: A jakbym chciał zrobić jeszcze inny kamuflaż to który to by model był? Tego nie wiem. Trzeba znaleźć malowanie i do tego dobrać model. TAKOM wydał całą "rodzinkę" tych "maluchów". Pozdrawiam Krzysztof Popatrz na ilość śrub na kołach jezdnych. Te z 16-toma śrubami to wersja trzecia od października 1944 roku. dopiero teraz to zobaczyłem. Edytowane 24 Marca 2025 przez meser262 korekta 1 Cytuj
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca 2025 Napisano 23 Marca 2025 A gdzieś widziałem go chyba w 44 to było. Zrobię se go; muszę tylko mieć numer katalogowy. Cytuj
Konrad-Ciba Napisano 23 Marca 2025 Napisano 23 Marca 2025 Podoba mi się to. Całkowicie inny czołg. Tak reasumując. To który model narazie sobie kupić tak aby było to w miarę poprawne z jakąś fotografią i ostre przejście z jakimiś kropkami, ciapkami lub paskami? Cytuj
meser262 Napisano 24 Marca 2025 Napisano 24 Marca 2025 Posiedziałem trochę nad tymi dwoma wozami i muszę zmienić ostatni wpis który gdzieś przeczytałem i tu napisałem : 20 godzin temu, meser262 napisał: Oprócz koła napinającego jest identyczny z tym z BMM powyżej. Przeglądnąłem zdjęcia obu pojazdów - obydwa mają stosowany w tym czasie kamuflaż - dyskowy - "Licht und Schaten" (światło i cień) bardziej znany jako "Ambush". Każda montownia wykonała go po swojemu. No dobra, ale do brzegu. Koło napinające to tylko jedna bardzo dobrze widoczna różnica z boku. Od góry jest ich więcej równie dobrze widocznych. Z tego modelu firmy Takom No.2171X MID nie zrobimy pojazdu z drugiego zdjęcia montowni Skoda - jedynie tego z pierwszego zdjęcia z montowni BMM. To kolejne potwierdzeni żeby nie pisać czegoś bez uprzedniego sprawdzenia. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
Thalgonis Napisano 25 Marca 2025 Autor Napisano 25 Marca 2025 (edytowane) Edytowane 25 Marca 2025 przez Thalgonis Cytuj
Rafał B Napisano 25 Marca 2025 Napisano 25 Marca 2025 4 minuty temu, Evildead napisał: Jakby za duże zrobiłeś Tak delikatnie mówiąc Cytuj
Evildead Napisano 25 Marca 2025 Napisano 25 Marca 2025 8 minut temu, Rafał B napisał: Tak delikatnie mówiąc No tak troszkę , miejmy nadzieję że będzie druga wersja. Cytuj
Thalgonis Napisano 26 Marca 2025 Autor Napisano 26 Marca 2025 Mniejszych nie bydzie - zmieniamy tytuł na SF 1 Cytuj
_OldMan_ Napisano 26 Marca 2025 Napisano 26 Marca 2025 Godzinę temu, Thalgonis napisał: Mniejszych nie bydzie - zmieniamy tytuł na SF To zmień też dział: https://modelwork.pl/forum/48-sfwarsztat/ 2 Cytuj
patrykd Napisano 26 Marca 2025 Napisano 26 Marca 2025 Też bym proponował zmianę działu. Skoro masz w d..... sugestie to po co w ogóle wystawiasz warsztaty. 2 Cytuj
Thalgonis Napisano 26 Marca 2025 Autor Napisano 26 Marca 2025 1 godzinę temu, patrykd napisał: Też bym proponował zmianę działu. Skoro masz w d..... sugestie to po co w ogóle wystawiasz warsztaty. Masz rację, to bez sensu. Więcej nie będę Cytuj
Evildead Napisano 26 Marca 2025 Napisano 26 Marca 2025 16 minut temu, Thalgonis napisał: Masz rację, to bez sensu. Więcej nie będę https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/forum/277-work-in-progress-armour/ może tu Twoje miejsce, tu ludzie mniej czepliwi, nie bierz tego do siebie, malujesz może i ładnie, ale wszystko to co przed to po łebkach traktujesz, podejście do budowy modelu leży. 2 Cytuj
meser262 Napisano 27 Marca 2025 Napisano 27 Marca 2025 Znów chwilę trwało - ale "lepiej później niż wcale". Kolega "Thalgonis" początkowo planował wykonanie tego modelu (tak myślę) zgodnie z oryginałem z czasów wojny. Instrukcja miała takie malowanie jakie chciał wykonać w swoim zestawie. Dopiero po moim wpisie że jednak takowego nie da się zrobić z tego modelu postanowił - zresztą zupełnie słusznie - oznaczyć go jako SF. Takowe oznaczenie w dziale warsztatowym o broni pancernej oznacza - NIE WZORUJ SIĘ NA NIM jeśli chcesz odwzorować ten konkretnie pojazd z czasów wojny. Zapobiega to wprowadzaniu innych w błąd. Moim zdaniem jest to słuszne podejście do tego tematu. Bardzo często widzę że jeden modelarz drugiemu pokazuje fotkę modelu tego czy innego , aby pokazać jak powinno to wyglądać/być zrobione. Nie pokazuje fotki oryginału - tylko model. Najczęściej wygląd tego modelu (jego detali) z wyglądem oryginału nie ma nic wspólnego. Całość mojego wpisu dotyczy części merytorycznej i tylko takiej. Muzea też nie gwarantują dobrego odwzorowania danego pojazdu. Przykład za dużych elementów ? 17 godzin temu, Thalgonis napisał: Masz rację, to bez sensu. Więcej nie będę To Twoje modele i Twoje wykonanie. Nikt nie jest idealny i nie musi być taki jak inni. Popatrzmy na to z drugiej strony - nie podoba Ci się nie oglądaj. Rób swoje i nie przejmuj się . Jadu i złośliwości mamy w życiu na co dzień dosyć - tu w modelarstwie tego nam nie potrzeba. Pozdrawiam Krzysztof 5 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi