Longer08 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Są różne sposoby na antenę (jakieś włosy z miotły pędzla itp. przeczytałem na wet kiedy że pewien osobnik stosuje wąsy kota chyba nawet na modelwork) ale ja mogę Ci polecić rozciąganie ramki na świeczką/zapalniczką. Rozciągasz => przycinasz => wklejasz. Szybko łątwo i przyjemnie, a do tego ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2009 ale ja mogę Ci polecić rozciąganie ramki na świeczką/zapalniczką. Rozciągasz => przycinasz => wklejasz. Tego sposobu nawet nie znałem i nie próbowałem, ale jakoś mi się spodobał i zobaczę co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack3236 Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Ja do robienia różnych anten używam strun przeznaczonych do mandoliny (taki praprzodek gitary), bo to są takie bardzo cienkie druciki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Ze tak pozwole wkleic moje porady http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=36953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Witam! Przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale chciałbym coś dorzucić na temat numerów farb. Kiedyś sam się naciąłem, właśnie na instrukcjach Revella. W wyżej wymienionym świstku jest wykaz barw wg numeracji Revella, a nie Humbrola. Zwróciłeś na to uwagę? może właśnie stąd te nieścisłości? Co do modelu to byłem przeszczęśliwy jak zobaczyłem go na stronce producenta. Po obejrzeniu na żywo wszystko mi opadło, bo okazało się, że to stare ESCI, za podwójną cenę z paskudnymi kołami Czekamy na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 Przepraszam za odgrzewanie kotleta Nie ma za co, zawsze przyda mi się pomoc. wykaz barw wg numeracji Revella, a nie Humbrola. Zwróciłeś na to uwagę? może właśnie stąd te nieścisłości? No tak , ale wolę farby Humbrol-a. Farby dobierałem jakimś zamiennikiem i dlatego te problemy. stare ESCI, za podwójną cenę z paskudnymi kołami No ja za model dałem 10 zł, bo kupowałem go od znajomego. Kiedy ciąg dalszy, tego nawet ja nie wiem, bo mało czasu i wieża wylądowała w krecie. Pierwszy raz mam takie problemy z farbą Humbrol-a, ale dalej próbuję i gdy coś zrobię konkretnego, to wrzucę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Zrób go wreszcie! Nie można się doczekać! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Zrób go wreszcie! Nie można się doczekać! Miło czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 To teraz miło prezentuj co spłodziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 To teraz miło prezentuj co spłodziłeś No to trochę ostatnio zrobiłem. A dokładniej wreszcie pomalowałem wieżę z wizjerami (co do koloru wizjerów nie jestem pewny, ale mam nadzieję, że jakoś mi to wyszło, bo niestety musiałem mieszać kolorki ). I dlaczego napisałem "wreszcie"? Dokładnie dwa razy wieża lądowała w Krecie, dopiero teraz udało mi się zawładnąć farba Humbrol-a i dobrze pomalować przynajmniej wieżę. Reszta czołgu w trakcie malowania, bo maluję płaskim pędzlem Italeri o numerze 0, a to dlatego, że tym mi się najlepiej maluje, a powierzchni do malowania trochę jest. Wieże pokryłem warstwą Sido, dlatego tak się świeci, ale efekt jaki jest po nałożeniu tego lakieru jest lepszy niż myślałem (pierwszy raz używałem tego specyfika). Karabin od tej mini wieży został oderwany przeze mnie, ponieważ już w ramkach był połamany. Próbowałem go dobrze skleić i oszlifować, ale marnie to wyglądało, więc karabin zrobię sam, zapewne z szpilki. I tu pytanie czy szpilka będzie dobra? chodzi mi o średnicę jak na tą skalę. koniec lufy jeszcze nie wiem z czego zrobię, ale pewnie coś wymyślę. No i kolejne pytanie, jaki model CKM-u czy NKM-u (przyznaję bez bicia, że nie wiem jaka tak była broń) był na wyposażeniu tej mini wieżyczki? Koniec pisania i czas na fotki. Mam nadzieję, że będą OK. Niedługo będą nakładał kalki na wieżę i tu kolejne pytanie. Na razie nie posiadam płynów zmiękczających SET i SOL. Nie wiem czy kalkomanię Revell-a można spokojnie nakładać bez tych zmiękczających płynów, ale można ja zastąpić innym specyfikiem dostępnym w sklepach z chemią itp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Wygląda Ok choć ciemna ta wieża jakaś. Peryskopy fajne. Kalki: zrób testy. Przecież wszystkich i tak nie wykorzystasz chyba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Nieźle to wygląda, tylko mam dwie uwagi: Nie myślałeś, żeby zastąpić zestawowe uchwyty czymś drucianym? Te z zestawu wydają się za grube Peryskopy... Hmm to chyba rzecz gustu, bo ja bym je zrobił o wiele ciemniejsze. Jak dla mnie ten niebieski mógłby z lepszym efektem być zastąpiony czarnym błyskiem, albo czarnym z lekką domieszką niebieskiego, albo fioletowego. Jak już pisałem, rzecz gustu Jak nie masz seta i sola, to spróbuj kalkę od spodu zwilżyć sidoluxem. Gwarancja, że nie odpadnie i nie będzie się srebrzyć. Jednak polecam inwestycje w płyn "po" (ten 'set' i 'sol' mi się ciągle miesza ). Docenisz i już niczego innego nie będziesz chciał używać Dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 choć ciemna ta wieża jakaś. Złe światło, mój błąd. Kalki: zrób testy. Przecież wszystkich i tak nie wykorzystasz chyba. Jak nie masz seta i sola, to spróbuj kalkę od spodu zwilżyć sidoluxem. Gwarancja, że nie odpadnie i nie będzie się srebrzyć. Jednak polecam inwestycje w płyn "po" (ten 'set' i 'sol' mi się ciągle miesza ). Docenisz i już niczego innego nie będziesz chciał używać Mr. Green O metodzie "prób i błędów" zupełnie zapomniałem i kalki położyłem przed przeczytaniem Twojego posta. W końcu niczym ich nie rozmiękczałem, ale chyba są dość dobrze nałożone. Jeszcze warstwa Sido i zabieg, za którym dalej nie przepadam, bo go dobrze nie umiem zrobić, czyli wash. Mam pytanie, zrobić wash-a z czarnej (tylko taki kolor mam z farb artystycznych) farby czy kupić brąz "Van Dyck"? Jaki będzie lepiej wyglądał? Nie myślałeś, żeby zastąpić zestawowe uchwyty czymś drucianym? Te z zestawu wydają się za grube To już wyjaśniłem wcześniej, wszelkie uchwyty zrobiłem sam z drucika, w zestawie żadnych nie było, a dlatego takie grube, bo kierowałem się fotką, która jest w tym temacie na stronie 3. To fotki jak mi wyszło z kalkami, jeszcze nie nakładałem kolejnej warstwy Sido przed wash-em, zrobię to później. Przepraszam za fotkę 2, ale zrobiłem ja na stole kuchennym przy wcześniejszym nie zrobieniu na nim porządku, ale ta fotka najlepiej pokazuje kolor modelu. 1 fotka jest do pokazania drugiej strony wieży zrobiona już w innym miejscu. Co do kalek, teraz zauważyłem na fotkach, że nie są tak dobrze nałożone jak mi się wydawało. Zapewne wezmę na nie parę warstw Sido i będę je delikatnie szlifował papierem 2000 na mokro, może to coś da (taką technikę znalazłem kiedyś opisaną na forum, ale już nie pamiętam przez kogo). Co do kalkomanii (tej na końcu lufy), wydaję mi się, że jest za blisko wieży, już podczas jej nakładania, ale nie chciałem za bardzo tego poprawiać, bo za mocno się trzymało, a bałem się o zerwanie kalki. Następnie już pokażę pomalowany cały czołg, jakoś wolno mi to idzie. Aha, może się wydawać, że narobiłem farbą smug na wieży, ale to była już taka faktura w samym modelu (małe sprostowanie). Jeszcze jedno pytanie: chcę przed sklejeniem gąsek zrobić na podwoziu błotko. Robi się je przed nałożeniem Sido czy po? Pytam, bo pierwszy raz będę robił takie błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Zapewne wezmę na nie parę warstw Sido i będę je delikatnie szlifował papierem 2000 na mokro, może to coś da (taką technikę znalazłem kiedyś opisaną na forum, ale już nie pamiętam przez kogo). A co to ma dać? Wg mnie pod kali podeszło powietrze i dlatego błyszczą. mozesz je namoczyć i spróbować nałożyć od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 Tu nie chodzi o błyszczenie, bo to załatwi lakier matowy. Bardziej mi chodzi o zniwelowanie tej widoczności kalek na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Jesteś pewien że załatwi... bo ja sądzę że nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 Aha, małe niedomówienie, kalki w ogóle nie błyszczą. mroko94 sam kiedyś komuś napisałeś, że lakier matowy załatwi sprawę, czyżbyś zmiennym był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Ja?? Nie pisałem... na zdjęciu widać że błyszczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 Tak Ty, jak znajdę chwilkę to zalinkuję ten temat. W realu nie błyszczą tak jak na fotce, ładnie porównałem, nie noszę okularów, wzrok mam doskonały, to porównać umiem. Ps. Oto temat. http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=13431 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Faktycznie, przepraszam za zamieszanie z tymi drutami A co do kalek, to byście nie mieli o co spierać jakbyś podlał je sidoluxem Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 podlał je sidoluxem No ja właśnie teraz mam zamiar nałożyć Sidolux. Czy może Ci chodzi na przyszłość jakaś taka rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Na przyszłość! To mój sposób, mam nadzieję, że się przyda. Kalkę wyciągam z wody, odsączam, maluje pędzlem miejsce gdzie ma leżeć kalka i przyklejam emblemat na tą 'kałużę'. Wedle uznania można odsączyć papierem toaletowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 To na wykończenie, źle się wyraziłem, oczywiście kalki na sido... a potem matt, żeby nie świeciły, anie żeby filmu nie było widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 kermit zaba na pewno kiedyś wypróbuję Twoją metodę. mroko94 jak już jest wszystko wyjaśnione, to nie ma co dalej męczyć ten temat. A ja mam kolejne pytania dotyczące malowania gąsienic. Instrukcja pokazuje malowanie ich takie jak na tej fotce: A tu inna fotka z innym malowaniem gąsek: I w końcu jakie wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Sprawa jest prosta: ten na górnej fotce stoi a ten na dolnej jedzie. Górny to egzemplaż muzealny - zardzewiały, dolny jest "na chodzie", przesmarowany, cała rdza sciera się po 15 minutach jazdy. Zresztą była już o tym mowa wiele razy na tym forum. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi