robertmodelarz Napisano 1 Maja Share Napisano 1 Maja 57 minut temu, Arcadio napisał: Dodałem szpeju i poszły 2 warstwy matu. Za chwilę przymiarki do dioramy I brudzenie. Kompletnie nie mam pomysłu jak to zrobić. Czy iść w kurz czy błotko? Jak ocenianie jakość zdjęć? Wiem, że jestem świeżakiem i dlatego zależy mi na rzeczywistych ocenach. Dziękuję Sugeruję kurz na górę i boki. Błoto suche odrobinę na koła oraz gąsienice. Szkoda pomazać synem tak ładny detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 2 Maja Autor Share Napisano 2 Maja Nie za dużo tych gałęzi i roślinności? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja 32 minuty temu, Arcadio napisał: Na tym zdjęciu wygląda jakby stał gdzieś w zapomnieniu i zaczął go porastać mech i trawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja Do momentu dodania siatki wszystko w klasie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Popracowałem nad podstawką,/dioramą. Kurzenie zostawiam sobie na koniec. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja Powoli zbliżam się do finału Nie mam przekonania do błotka. Sprawia mi to największą trudność. Diorama przedstawia granicę Polski z obwodem Królewieckim. Widzimy rosyjski słup graniczny i czołg K2 operujący na tym obszarze. Drzewka z Chin, krzaczek natomiast mojego wykonania. Zależało mi na przećwiczeniu jak największej ilości technik. Było rainmarks, panel line, siatka, błoto, pigmenty, washe rdzawe na gąskach Będę wdzięczny za wszelkie porady co jeszcze można poprawić/usunąć/dodać. Kolejny raz dziękuję Kapitanowi Kurtowi za rady 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja (edytowane) jak dla mnie proporcje drzew nie pasują do reszty (to nie są młode drzewa), co do słupa granicznego to nie sprawdzałem (jest wymiarowa różnica między betonowym a drewnianym) Edytowane 10 Maja przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Część, Jeśli ta scenka ma być na granicy z Obwodem Królewieckim, to ich słup graniczny powinien być chyba w barwach flagi rosyjskiej. Ten, obecnie, bardziej mi wygląda na bialoruski. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja (edytowane) wymiary żelbetonowy wys. 200 cm, przekrój poprzeczny 18 cm x 22 cm, drewniany 216 cm, przekrój poprzeczny 22 cm x 22 cm, resztę podsyłam na pw Edytowane 10 Maja przez panmopsik 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja 1 godzinę temu, panmopsik napisał: jak dla mnie proporcje drzew nie pasują do reszty (to nie są młode drzewa), co do słupa granicznego to nie sprawdzałem (jest wymiarowa różnica między betonowym a drewnianym) Te 3 drzewka od chińczyka. W następnych projektach będę już tworzył swoje z drutu. Krzaczek za to w całości zrobiony przeze mnie. Słupek robiłem na oko - ma 7mm szerokości. Godzinę temu, PrzemekW napisał: Część, Jeśli ta scenka ma być na granicy z Obwodem Królewieckim, to ich słup graniczny powinien być chyba w barwach flagi rosyjskiej. Ten, obecnie, bardziej mi wygląda na bialoruski. Pozdrawiam, Przemek Kolor słupków granicznych określają umowy międzynarodowe. Taki jest obowiązujący na granicy PL -Rus. Zostało to chyba od czasów sowietów. Orzełka szukałem w kalkomaniach ale nic nie znalazłem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja (edytowane) W dniu 10.05.2025 o 22:28, Arcadio napisał: Orzełka szukałem w kalkomaniach ale nic nie znalazłem. Patrząc na foto słupa granicznego myślę, że zwykły papierowy wydruk lub szkic starczy bo jest to przykręcana tłoczona tabliczka w jednym kolorze a wiadomo ,że wielkość skali, czas i aura robi swoje. Można też zaznaczyć, że herb był ale .... Edytowane 12 Maja przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja W dniu 10.05.2025 o 22:28, Arcadio napisał: Kolor słupków granicznych określają umowy międzynarodowe. Taki jest obowiązujący na granicy PL -Rus. Zostało to chyba od czasów sowietów. Orzełka szukałem w kalkomaniach ale nic nie znalazłem. Możesz sobie wydrukować i potem wyciąć i przykleić na słup. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja W dniu 12.05.2025 o 12:58, panmopsik napisał: Patrząc na foto słupa granicznego myślę, że zwykły papierowy wydruk lub szkic starczy bo jest to przykręcana tłoczona tabliczka w jednym kolorze a wiadomo ,że wielkość skali, czas i aura robi swoje. Można też zaznaczyć, że herb był ale .... Początkowo chciałem zrobić obalony słup przez naszego K2, ale to już byłaby prowokacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja Teraz modne na granicy są zapory różnego rodzaju , drut kolczasty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja (edytowane) 21 godzin temu, Arcadio napisał: Początkowo chciałem zrobić obalony słup przez naszego K2, ale to już byłaby prowokacja Nie trzeba obalać, i tak przekroczyłeś granicę FR ponieważ słupy graniczne nie wyznaczają ścisłej linii granicznej pomiędzy państwami. Zadanie takie spełnia inny znak znajdujący się pomiędzy granicznikami, info na pw Edytowane 14 Maja przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi