Skocz do zawartości

Mr Surfacer 500-jako podkład???

mart72

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno podczas zakupów w Martoli poprosiłem sprzedawcę o pomoc w wybraniu dobrego podkładu. Miałem niemiłe przygody z podkładem Vallejo w sprayu-może brak umiejętności? Chciałem wypróbować coś innego. Sprzedał mi Mr. Surfacer 500 i Mr. Color Thinner do rozcieńczania (do aero) twierdząc, że to najlepsze. No i teraz nie wiem. Pogrzebałem na forum i okazuje się, że tej 500-ki używa się do szpachlowania a do podkładu nadaje się 1200.

Nie mam ochoty na eksperymenty, już skopałem jeden model.

Ta 500-ka jest gruboziarnista, czyli trzeba będzie ją przeszlifować, tak?Robię teraz M113 z wnętrzem. Na zewnątrz łatwo przetrzeć papierem ściernym(duże płaskie powierzchnie), W środku już gorzej.

A może nie trzeba surfacera szlifować po nałożeniu?

Napisało mi się tego posta w tym samym czasie co wy odpowiedzi

Podsumowując: 1200 i tak by się przydał?

On nie wymaga szlifowania?

Znaczy się: Mr Color Thinner?

Nie! Mr Color Thinner do Surfacera się nie nadaje. Przekonałem się o tym na własnej skórze, kiedy to mieszanina owych specyfików sprawiła, że momentalnie w zbiorniczku pojawił się osad, który było dosyć ciężko usunąć.

Do Surfacera należy używać Leveling Thinnera.

Znaczy się: Mr Color Thinner?

Nie! Mr Color Thinner do Surfacera się nie nadaje. Przekonałem się o tym na własnej skórze, kiedy to mieszanina owych specyfików sprawiła, że momentalnie w zbiorniczku pojawił się osad, który było dosyć ciężko usunąć.

Do Surfacera należy używać Leveling Thinnera.

Głupoty opowiadasz. Mr Color Thinner jak najbardziej pasuje do Surfacerów Gunze. A od Leveling Thinnera różni się tylko tym, że nie ma tego minimalnego dodatku retardera (zresztą używam ich zamiennie - jaki akurat jest w sklepi, i szczerze powiedziawszy nie zauważyłem dotąd żadnej różnicy). Poza tym baza jest ta sama. Ja od kilku lat używam Mr Colora do Surfacera i jest OK. No chyba, że nawet producent się myli i celowo wprowadz w błąd modelarzy informując, że należy rozcieńczać Mr Color Thinner.

A teraz meritum sprawy - z własnego doświadczenia wiem,że 500 jest gruba jak diabli i TRZEBA ją przeszlifować. Dlatego zawsze do wykończeniówki używam 1200 - tego w ogóle nie szlifujesz. Tak jak ktoś napisał wcześniej - 500 to 'ciężka artyleria' - na zadrapania, skazy, zadziory.

pozdrawiam

Avi

Dokładnie, ja też na początku używałem Color Thinnera. Różnią się tylko dodatkiem opóźniacza, o czym wspomniał Avi. Także podsumowując -

Surfacer 500 - do kontrolnego sprawdzenia stanu elementu przed właściwą warstwą podkładu i lakieru. Trzeba szlifować.

Surfacer 1000/1200 - wykończeniowe podkłady - trzeba/ nie trzeba szlifować. ( u samochodziarzy, dla uzyskania idealnej, gładkiej powierzchni, np. na karoserii - praktykuje się wygładzenie papierem 2000)

Dzięki Panowie za informacje. Bardzo mi pomogliście.

Zaraz sprawdzę, gdzie w okolicy można nabyć 1200 za rozsądną cenę.

Jeszcze jedno pytanie:

500 mogę używać jako szpachli na niewielkie, płaskie ubytki np. ślady po wypychaczach, nakładając go pędzlem, czy ma za rzadką konsystencję do takiego stosowania?

Głupoty opowiadasz. Mr Color Thinner jak najbardziej pasuje do Surfacerów Gunze.

Hmmm... No to teraz mnie zagięliście.

A czy Surfacer 1000 jakoś zasadniczo składem się różni od 500?

Bo faktycznie, Mr Color Thinnera testowałem właśnie na 1000. I Surfacer zamiast się rozcieńczyć, momentalnie wytworzył mi się grubą warstwę osadu. Która szybko zaschła. Dopiero długie i żmudne czyszczenie aerka doprowadziło go do stanu używalności. Od tamtej pory omijałem Color Thinnera jak ognia. Ale widocznie coś skopałem, skoro twierdzicie, że jednak się nadaje.

Przy Leveling Thinnerze natomiast nie miałem żadnych problemów.

No to teraz ja czuję się zagięty ! Używam Mr Thinnera do rozcieńczania Surfacera od ponad 7 lat, czyli od momentu nabycia pierwszych specyfików Gunze (jeszcze z Niemiec sprowadzane były) - i NIGDY nie zrobił mi żadnego numeru. Surfacery 500/1000/1200 mają jednaki skład chemiczny.

Może trafiłeś na jakiś parszywy egzemplarz?