Moses Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia FJ-4, ostatni z rodziny która położyła podwaliny pod lotnictwo odrzutowe w marynarce wojennej. I niestety modelarsko zapomniany obecnie jedyna sensowna miniatura to Hobby Boss w 1/48. Modelarze w 72 niestety obecnie nie maja nic do wyboru. A według mnie szkoda, bo z całej rodziny Fury/Sabre to właśnie Dash4 ma najfajniejszą linię. Co do oryginału, jak na czasy kiedy powstawał miał świetne osiągi jako myśliwiec, później w wersji B okazał sie świetnym szturmowcem który zagrażał A-4, Gdyby właśnie nie A-4, pewnie FJ-4 stał by się symbolem jednym z symboli wojny wietnamskiej. Wersja 4B mogła przenosić spory wachlarz uzbrojenia, od niekierowanych rakiet, przez kierowane rakiety bullpup, na bombie termojądrowej B61 kończąc. Włąsnie przez ten duży wachlarz uzbrojenia, oraz właściwości lotne, była to jedna z głównych platform w dywizjonach testujących nowe uzbrojenie. Maszyny te natomiast brały udział w kryzysie tajwańskim w 1958 roku, obok F3D Skyray, pilnując Tajwańskiego nieba przed agresywnymi działaniami lotnictwa ChRL. Model wykonałem ze starego zestawu formy Revell/Emhar. Warsztat można zobaczyc tu: Model wzbociłem dodatkami - czesciami fototrawionymi Airwaves - zywicznym fotelem Pavla - vacu od Pavli - kalkomanie od Printscale + resztki z pozostałości po poprzednich modelach Robiąc model korzystałem z nastepującej literatury - FJ Fury Part2 In Detali and scale - FJ-4/4b Fury - Naval Fighters #25 oraz nieoceniony https://tailspintopics.blogspot.com/ Model przedstawia maszynę Bu.No. 139475 19/VM VMF-451 Warloards NAS Atsugi, Japania Grudzień 1958 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 17:38 Share Napisano Poniedziałek o 17:38 Rzadki ptaszek na forum. Sporo włożonej pracy, podoba się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Poniedziałek o 19:45 Share Napisano Poniedziałek o 19:45 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Wtorek o 08:06 Share Napisano Wtorek o 08:06 Mi również się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano Wtorek o 17:40 Share Napisano Wtorek o 17:40 Wyszedł fajnie patrząc na to co było zestawem startowym. Krzywo masz wklejoną owiewkę - widać to doskonale, że ucieka po skosie na focie z widokiem od nosa ;). Nie podobają mi się rycia linii (falują) - szczególnie na ogonie widać, że coś tam nie wyszło. Ale pomimo tych 2 potknięć jest ładny ten model ;). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 17:56 Autor Share Napisano Wtorek o 17:56 (edytowane) zauważyłem na zdjęciach dopiero kwestię tej owiewki, na żywo nie rzuca się to tak w oczy. szczesliwie jest to do poprawy. Podzielam Twoją opinie co do lini podziałowych,mogło byc lepiej, nie wiem co poszło nie tak. Czy to wina nieciekawego białego tworzywa, czy sprzet zawiódł (mój rylec od Trumpetera nie działał tak jak zawsze)z a moze poprostu ja dałem ciała . Edytowane Wtorek o 17:57 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi