artoor_k Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 (edytowane) Witam w mojej kolejnej relacji! Daję sobie co prawda spokój z wszelkimi realnymi konstrukcjami ale chcę też pokończyć to co mam w magazynie. Początkowo miałem zaprezentować już gotowy model w galerii ale zmieniłem zdanie.Powód jest zasadniczy...odpalam nasze forum i co widzę? Niemal codziennie nic innego jak pancerka pancerka pancerka, pojazd wojskowy i czasem jakiś okręt Jednym słowem coś tej pancerki za dużo Nie mam nic do niej ale nie pasi mi ten stan rzeczy Ruszam dziś z (moją drugą już,a za za niedługo dojdzie trzecia) relacją modelu samolotu A-7E Corsair II firmy Hasegawa w skali 1:48.Z tego co widziałem to ten samolot nie ma jeszcze ŻADNEJ galerii ani warsztatu tutaj (z niezrozumiałych dla mnie powodów, czyżbym miał aż taki skopany gust że tylko mnie się podoba? ).Dokumentacja zebrana więc bez dalszych wywodów ruszam jak na razie małym ciągiem Specjalnie do tego modelu zakupiłem klej Tamyia Extra Thin i jestem zachwycony jego działaniem.Genialny wynalazek Oto pudło: Model produkcji Hasegawy wydaje się być wykonany bardzo dobrze (jak jest naprawdę wyjdzie w praniu ).Jest możliwość otwarcia przedziałów awioniki i złożenia skrzydeł.Można też zostawić kabinę otwartą.Wyposażenie kabiny jest całkiem fajne (rzecz jasna wszystko wypukłe,żadnych kalek), pilot też ładnie odlany.Detale wg mnie na 5 Nawet części fototrawione są (całe trzy ) Mój będzie w konfiguracji:awionika otwarta,złożone skrzydła i otwarta kabinka. Problemy postaram się opisać podczas klejenia na bieżąco.Pierwszym z nich jest wlot powietrza do silnika.Jest łączony w taki sposób że konieczne jest szpachlowanie a że ma być biały to każda nierówność będzie widoczna.Powalczę z tym... Oto wlot wraz z ładną wnęką podwozia: Tutaj jeden z luków z awioniką, całkiem całkiem Tutaj sklejone skrzydło: A tu fotel i pilot w fotelu: Edytowane 13 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 Faktycznie ładny model Powodzenia przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 Powód jest zasadniczy...odpalam nasze forum i co widzę? Niemal codziennie nic innego jak pancerka pancerka pancerka, pojazd wojskowy i czasem jakiś okręt Confused Jednym słowem coś tej pancerki za dużo Smile Nie mam nic do niej ale nie pasi mi ten stan rzeczy No dokładnie. Już miałem zakładać temat na placu zabaw. Nie pomogły też moje zawoalowane próby rozruszania działu lotniczego w postaci zalewania go co raz większa ilością moich postów ;p Mnie się też ten samolot bardzo podoba, więc nie jesteś sam Na konkurs zimowy jak się uda załatwię Gripena w 48. A wkrótce ostrzej rusza prace nad Foką a i Fokker dostanie relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 a mnie A-7 się nie podoba, ale też popatrze, a może się przekonam? a co do warsztatów to w środę jade do jadara po 2 część blaszek do karasia więc też zrobie jego relacje narazie mam w warsztatach StuGa viewtopic.php?t=10592 (choć mało popularny ten mój temat) i póki co wstrzymany podwodniak viewtopic.php?t=10085 i tak myśle z tym Karasiem czy go nie walnąć na konkurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 13 Listopada 2008 Autor Share Napisano 13 Listopada 2008 Eeee no to się trzymamy ...poza tym uważam że najwyższy czas wypuścić w powietrze kilka A-10 oraz kilka Iłów 2 i Iłów-10 oraz z pięć AH-64 ...niech zrobią porządek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 Ja niedługo wypuszczę Fulmara A co do A-7 To jest to jeden z moich ulubionych samolotów Z pewnością często będę tu zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 Mnie się podoba samolocik, masz we mnie kibica Luk z awioniką jest już na gotowo, czy bedziesz tam coś jeszcze robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 No na pewno zwas:bip:e, nie masz się nawet o co pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 13 Listopada 2008 Autor Share Napisano 13 Listopada 2008 Luk jest tylko pomalowany Zinc Chromate...skrzyneczki bedą czarne a przewody zgodnie z dokumentacją...no i tak jak Lucas HS mówi...wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 14 Listopada 2008 Autor Share Napisano 14 Listopada 2008 Witam! Wróciłem ze szkolenia na prawko i prawdę powiedziawszy padam.Pomalowałem poszczególne "skrzynki w dziale awioniki i właściwie to tyle bo umordowałem się przy nich.Ciężko dostać się tam z pędzlem i nie umazać czegoś niepotrzebnie...Próbowałem też jakoś pomalować tablicę przyrządów i panele boczne ale bez efektu (tzn efekt był ale tragiczny,wylądowały w cleanluxie).Ma ktoś jakiś sposób na to? Krok po kroku? Skleiłem też sloty i jest to kolejny minus zestawu...BARDZO TRUDNO się je skleja...Składają się z dwóch połówek a krawędź styku ma mniej niż 1 mm szerokości...Moje sloty były wykrzywione więc musiałem je do klejenia ścisnąć i zaczęła się ponad dwugodzinna walka...chciałem już użyć cyjanoakrylu ale udało się w końcu...Poniżej fotki awioniki,jeszcze do wykończenia...szkoda że Hasegawa nie zrobiła poszczególnych "skrzynek" ich osobno.Dużo łatwiej byłoby malować...Jest jak jest,będę poprawiał i podmalowywał...Kable i szczegóły pomaluję jak przedziały wyschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Bardzo ładnie Życzę powodzenia przy dalszych pracach! Miłego malowanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 Witam! Te nocki zarywane do 3 nad ranem mnie wykończą ale cóż...przynajmniej efekty są Poniżej efekt dzisiejszej nocki.Pomalowałem (w końcuuu panele boczne i tablicę.Jeszcze czeka mnie malowanie poszczególnych przycisków itp i pewne poprawki ale efekt mi się podoba i zostawiam...no chyba że będą jakieś drastyczne sprzeciwy Oto fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Wyszło dużo lepiej niż myślałem Sprawdziła się ta Twoja.. technika Zwracam honor. [choć moją (tą drugą) też by wyszło] Pozdro. Przynajmniej po części wyjdziesz z dołka niepowodzenia modelarskiego. Albo już wyszedłeś? Ja tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 No i fajnie Czekam aż wyląduje tam fotel z pilotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 najwyższy czas wypuścić w powietrze kilka A-10 W tym temacie nie będziesz sam, ale póki co są ważniejsze wydatki niż modele, np. tunning mojego ASG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 No i fajnie Czekam aż wyląduje tam fotel z pilotem No i wyląduje jutro lub pojutrze.Maluję pilota a fotel już w 90% skończony (pomalowany i po washu).Ponadto przeleciałem suchym pędzlem tył kokpitu.Uplastycznił się nieco.Dziś niestety bez zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 19 Listopada 2008 Autor Share Napisano 19 Listopada 2008 Tak jak chciałeś P@wel Oto kokpit, już zwashowany,zostały jeszcze szczegóły.Pilot też już dostał washa bo był na potwornym głodzie i już zaczynał się wydzierać Dostał trochę czarnej mikstury i się uspokoił Oto zdjęcia: Kokpit (spodobało mi się bezklejowe mocowanie fotela) Pilot (już się wyluzował ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Fajnie fajnie Czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 19 Listopada 2008 Autor Share Napisano 19 Listopada 2008 Kolejny update... Zaszpachlowany i wyszlifowany wlot wylądował w połówce kadłuba.Muszę jeszcze pomalować burty kokpitu i zamykam kadłub.Dyszę da się wkleić po sklejeniu kadłuba.Poniżej fotki.Na pilota pójdzie jeszcze mat.Usadziłem go w fotelu bo łatwiej mi malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Na nogawkach spodni nie są to przypadkiem szwy z wypraski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 19 Listopada 2008 Autor Share Napisano 19 Listopada 2008 Nie...to są jakieś dziwne zagłębienia które wyglądają na szwy ale stroju pilota Nie wiem czy to błąd ale nie będzie ich widać jak dojdzie tablica więc dałem sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Zmieniłbym kolor rękawic na czarną satynę... poza tym świetnie, zresztą mówiłem już na GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 artoor_k, jak na razie lodzio-miodzio I jeden z ciekawszych typów samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Na razie prezentuje sie bardzo fajnie tylko pilot, zwłaszcza w masce tlenowej jakoś nie pasuje mi do otwartych luków i złożonych skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 20 Listopada 2008 Autor Share Napisano 20 Listopada 2008 Wiem dlatego go nie przyklejałem Jak coś to zawsze można go wyjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi