Skocz do zawartości

Kittyhawk Mk. IA AK913, 112 Sq (1:48 Hasegawa) - parawarsztat

Helmut

Rekomendowane odpowiedzi

W tzw. międzyczasie zrobiły się stery i trysnęły się podkładem. Nie jest tragicznie; spodziewałem się dziur po obróbce, a tu tylko (?) trzeba wyrównać powierzchnie konstrukcji pod płótnem...

1 godzinę temu, barszczo napisał:

A ja z innej beczki, czy AK913 którego budujesz, miał te okrągłe, niebieskie światła pod kabiną?

Jedno, z lewej strony. Najbliższy mojemu, czyli AK919 ma zdjęcie tylko prawej burty, i tam tego światła nie ma. Tylko na lewej burcie mają je AK803 i 905. AK940 i 933 mają je po obu stronach, przy czym po lewej jest czerwone. A żeby było zabawniej, ET574 nie ma ich w ogóle. 

Biorę się za wykańczanie kadłuba; czy ktoś wie, jak w rzeczywistości był malowany środek wylotu chłodnicy pod silnikiem? Wewnętrzne ścianki i wewnętrzne strony żaluzji? Na egzemplarzach muzealnych jest i IG i jakiś średnioszary (Neutral Grey?), no ale właśnie - na muzealnych. Bo zastanawiam się, czy tam nie robiło się zbyt gorąco, żeby te farby wytrzymały? I czy nie pozostawiano gołego amelinium?

No to jak, to żaluzje malnięte i washnięte.

IMG_4655.thumb.jpeg.5463b785009f21fec42207890e7e8d80.jpeg

I nawet wklejnięte.

IMG_4663.thumb.jpeg.075f677019f3ed54dc19f64757e9fe46.jpeg

Skąd wziąłeś te wzierniki pod osłoną chłodnic? Tam nic takiego nie było. Jedynie na niektórych maszynach w służbie RAF, zwłaszcza tych późniejszych, wykonywano prostokątny otwór osłonięty przynitowana owiewką co wyglądało na modyfikację polową. Mam nawet gdzieś zdjęcie P-40E z niepomalowaną jeszcze tą owiewką. Ten prostokąt u ciebie, to właśnie był ten otwór za chłodnicami, ale te dwie klapki to dla mnie zagadka. A całość wyglądała tak:

014.thumb.JPG.213420ab8d9b3fc9a572f5b8b46044a3.JPG

23 minuty temu, barszczo napisał:

Skąd wziąłeś te wzierniki pod osłoną chłodnic?

Że były już na modelu, to akurat żaden argument. Ale są na AK905:

image.thumb.jpeg.756008bc0772f18ccf1735deed7bdd09.jpeg

i AK940:

image.thumb.jpeg.ba07cda870f21d2070dfbec60bfb78de.jpeg

Ale jak się teraz przyjrzałem, to na AK803 pojawiają się po czasie. Na zdjęciach z wojny ich nie ma,

image.jpeg.ea95aed236c230b2156a5e732d28deac.jpeg

a na muzealnym są:

image.jpeg.3a1e8c38f721d80f5ef8f0cba4c12829.jpeg

Na AK571 i 933 nie ma, nie widzę ich na żadnym ET. Wygląda na to, że to jakaś późniejsza modyfikacja, retrofitted, jak to pięknie określają Anglosasi.

Żeby było ciekawiej, to tej dodatkowej klapki, którą pokazałeś, nie widać np. na AK596:

image.thumb.jpeg.0e27b6b2b5dfbdd5d294ff6e62d8b184.jpeg

ale wydaje się, że jest na GA-V, przed którym pozuje Urbańczyk:

image.jpeg.2d6772185f2a9438a182796796e29cc4.jpeg

Chyba w ramach rekompensaty za utracone dwie klapki, tę dodatkową zrobię otwartą.

5 godzin temu, Helmut napisał:

Ale jak się teraz przyjrzałem, to na AK803 pojawiają się po czasie. Na zdjęciach z wojny ich nie ma,

I tu sobie odpowiedziałeś, to wygląda na modyfikacje muzealne. 

6 godzin temu, Helmut napisał:

Chyba w ramach rekompensaty za utracone dwie klapki, tę dodatkową zrobię otwartą.

Odpuściłbym. Jak nie masz zdjęcia swojego egzemplarza z tą modyfikacją, to nie ma sensu tego robić. 

6 minut temu, barszczo napisał:

Jak nie masz zdjęcia swojego egzemplarza z tą modyfikacją, to nie ma sensu tego robić. 

Nie mam też zdjęcia BEZ tej modyfikacji... Ale może i masz rację.

• Like 1

1 godzinę temu, barszczo napisał:

to wygląda na modyfikacje muzealne. . 

Ja bym raczej obstawiał jakieś fabryczne modyfikacje, bo za bardzo powtarzalne. Ale to w tym przypadku akurat nie ma znaczenia.