Skocz do zawartości

Kittyhawk Mk. IA AK913, 112 Sq (1:48 Hasegawa) - parawarsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Konturówkę to się chyba do oczu stosuje? Moja Pani gardzi makijażem, więc nie bardzo mam kogo spytać, ale tak coś mi się kołacze... 

A oczka, oczywiście będą, tylko jeszcze nie pojąłem decyzji co do formy i techniki (ręcznie, kalki czy podretuszowane kalki. Konturówką.

Edytowane przez Helmut
Stylistyka
Napisano
7 godzin temu, Helmut napisał:

Konturówkę to się chyba do oczu stosuje? Moja Pani gardzi makijażem, więc nie bardzo mam kogo spytać, ale tak coś mi się kołacze... 

A oczka, oczywiście będą, tylko jeszcze nie pojąłem decyzji co do formy i techniki (ręcznie, kalki czy podretuszowane kalki. Konturówką.

Chodziło mi o czarną obwódkę (kontur) wokół tej paszczy. Na wszystkich prezentowanych w tym wątku rysunkach paszcz ona jest, a na Twojej ostatniej wersji nie ma. Zbieżność z damską konturówką tylko w ramach żartu 😜

Napisano (edytowane)

Tak, oczywiście będzie. Uznałem, że skoro to warsztat, to mźżna, a nawet należy pokazywać stadia pośrednie;)

Edytowane przez Helmut
Napisano

A wy murzynów męczycie!

• 3 weeks later...
Napisano

No i mam zgryza (kolejnego). Czy któreś z Szanownych Kolegów wie, albo przynajmniej podejrzewa, jak obchodzono się w Afryce ze stencilami, kiedy już (niezbyt) starannie przemalowano Dark Green na Middle Stone...?

Napisano
2 godziny temu, Helmut napisał:

Czy któreś z Szanownych Kolegów wie, albo przynajmniej podejrzewa, jak obchodzono się w Afryce ze stencilami, kiedy już (niezbyt) starannie przemalowano Dark Green na Middle Stone...?

Jak się obchodzono nie wiem, ale raczej bym się nimi nie przejmował. Z obserwacji zdjęć wygląda na to, że jedyny element który pozostawał ze starego kamuflażu to serial.

Napisano

To trochę jak podejrzewałem. Ale skoro tak, to może być ciekawie, bo przecież nikt specjalnie nie zamalowywał stencili na DE.

Napisano (edytowane)

Bez dobrych zdjęć w tym temacie zawsze jest wątpliwość. Bo teoretycznie stencile powinny być uzupełniane jako istotny element zapewniający prawidłową obsługę samolotu i pomagający zapobiec nieszczęściu. Mechanik przeczyta sobie jaką benzynę ma wlewać i dzięki temu nie wleje żółtej zamiast czerwonej, albo nawet gnojówki.  Z drugiej strony erks jakimś cudem sobie z tym radzili, gnojówki do baków nie lali nawet bez pisanej informacji obok wlewu. Przy zmianach kamuflażu, napisów powszechnie nie odtwarzano, co przy upierdliwości procesu raczej nie dziwi.  To powtarzająca się praktyka, w różnych warunkach i trudno nie traktować jej jako standard., a odtwarzanie napisów jako odstępstwo, nawet jeśli teoretycznie powinno się je odtwarzać.

Edytowane przez greatgonzo
  • Thanks 1
Napisano

Dokładnie tego się spodziewałem :)