Skocz do zawartości

Kittyhawk Mk. IA AK913, 112 Sq (1:48 Hasegawa) - parawarsztat

Helmut

Rekomendowane odpowiedzi

Ale gotowca zestawowego, czy gotowca z Edkowej blaszki?

Widzę, że na przyszłość muszę dawać większe nagrody w konkursach 😉

Te dwa ogryzki (które zresztą poszły do kosza, bo były źle zwymiarowane, następne zresztą też; to co ostatecznie zamontowałem, to wersja 3) to ekran przeciwsłoneczny. Co ciekawe, już w późniejszych egzemplarzach wersji E lewa część nie ma wycięcia. 
IMG_4498.thumb.jpeg.d0a7bbb06d67b0c5663b3abcaf307a25.jpeg

Ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jestem kroczek bliżej do rozwikłania Sekretu Blachy Po Lewej...

IMG_4499.thumb.jpeg.d919156ead92bf3539c7b77ed40baafb.jpeg

Pokrywy podwozia dostały wash, matowy lakier i solidną porcję pustynnego pyłu.

IMG_4501.thumb.jpeg.1e372ff663d4a02276246023f91e1a50.jpeg

• Like 1

Malowania ram limuzyny ciąg dalszy. Zupełnie niechcący przy maskowaniu narożnych wzmocnień wyszedł ciekawy efekt graficzny.

IMG_4496.thumb.jpeg.c95dd6d31684898e288dd72dbc680d3a.jpeg

IMG_4497.thumb.jpeg.b8100839175527300c07d48be0180b6b.jpeg

Napisano (edytowane)

Jak to malowane?

Zmniejszyłem sobie tę fotkę do skali 48 i bez okularów te ramki, to takie podejrzane były. W okularach  widać , że krzywe.

W ogóle dziwny pomysł z takim częściowym maskowaniem, albo nie zrozumiałem procesu.

Dasz jakieś zbliżenie na celownik, ale takie, żeby wszystko nie było w cieniu? Przy okazji, na spokoju.

Edytowane przez greatgonzo

5 godzin temu, greatgonzo napisał:

Jak to malowane?.

Czy chodzi Ci o to, że w ogóle maluję coś co malowane być nie powinno, czy o to, jak ja to maluję?

Jeśli o to drugie, to z pędzla, olejnym IG Humbrola i maskując równoległe ramki; głównie z tego powodu, że nie mam masek do wewnętrznej strony tego elementu, dodatkowy jest taki, że liczę na to, że progi pozostawione przez maski będą wyglądać jak krawędzie blach (tu akurat płaskowników) nachodzących na siebie. 
w

Wiem, że są krzywe po grubości i na krawędziach widać zaschnięte meniski, ale na zdjęciu nie ma jeszcze efektu końcowego.  Co do nierówności krawędzi - tam, gdzie tylko się da (mam nadzieję, że wszędzie) - wyrównam.

Najnowsze wiadomości z frontu robót: zacząłem detalować wewnętrzną stronę żaluzji wylotu z chłodnicy 

IMG_4502.thumb.jpeg.b4052a9ec91193ba9bfc59fad2dde331.jpeg

a także przykleiłem wiatrochron i zaszpachlowałem, gdzie trzeba (jak sądzę).

IMG_4504.thumb.jpeg.6957a30bf0b1aa454f4302b6e9913aa4.jpeg

Limuzynę na razie wstrzymałem, bo okazało się, że jest za krótka, jeśli miałbym robić zamkniętą kabinę. Znaczy, i tak miała być otwarta, ale jakoś tak mi z tym dziwnie. Porozglądałem się trochę dokoła i zobaczyłem, że Edek, jak to Edek, do swojego zestawu P-40E daje kilka wersji różnych rzeczy, w tym np. trzy limuzyny, świetnie, jak to u Edka, wydetalowane (acz nie bez błędów). Uznałem zatem, że skoro tam tyle tego jest, to brak jednej nie ma znaczenia.  Przymierzam zatem Edka do Haski, zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Na warsztat wjeżdżają wydechy. Po krótkim namyśle zdecydowałem, że użyję Edkowych - bo jak to Edek (patrz wyżej) - a do modeli edkowego użyję fishtaili. Podstawowym problemem było zrobienie z rur - rur, czyli ich nawiercenie. Pierwotnie użyta technika klasyczna, czyli rozwiercanie coraz grubszymi wiertłami poskutkowała rwaniem się zbyt cienkich ścianek - ratowałem je klejem extra thin. Skuteczna, jak na razie, okazała się technika druga, tzn. wycinanie kółka za pomocą odpowiednio spreprarowanej igły lekarskiej,

IMG_4519.thumb.jpeg.f096f8137097d7f72ffbad727ba3f5ff.jpeg

potem rozwiercanie - a de facto frezowanie - tego "słupka", który został w środku,

IMG_4520.thumb.jpeg.a865d730706782bdaccf0bb235d2c11d.jpeg

a na koniec zmiękczanie pozostałych farfocli klejem i osuwaniem za pomocą zaimprowizowanego "wiertła" z bambusowego patyczka.

IMG_4521.thumb.jpeg.5ae2506285ab96d4803a9364bcdb607c.jpeg

I tak dwanaście razy.🙄

Edytowane przez Helmut

Pracy nad wydechami ciąg dalszy. Trzeba było lekko zaokrąglić krawędzie okapotowania, bo Haska zrobiła na ostro, i wyciąć pionowe słupki w środku - w modelu są pełne, podczas gdy w rzeczywistości są to płaskowniki.IMG_4536.thumb.jpeg.d92e1648a28ed2601eb89f697b6b11f6.jpeg

• Like 4

Ciąg dalszy ciągu dalszego 

IMG_4540.thumb.jpeg.6bd881c222a0f6e7093134b849d5029f.jpeg

• Like 3