stratocaster Napisano Czwartek o 08:18 Share Napisano Czwartek o 08:18 W cytowanej przez Ciebie książce jest kolorówka samolotu GA-Y AK-772 i ma kolor azure blue (co jest zaznaczone w podpisie). Może zajrzyj tam jeszcze raz. Piszesz na początku swojej dysertacji, że to okres luty-maj 1942. W sieci jest taka fota 112 sqr RAF. (kwiecień 1942) ze zbiorów Imperial War Museum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 12:04 Share Napisano Czwartek o 12:04 3 godziny temu, stratocaster napisał: W sieci jest taka fota 112 sqr RAF. (kwiecień 1942) ze zbiorów Imperial War Museum. Tylko że na spodzie tego Kittyhawka to nie jest kolor AB, podobnie jak na GA-Y . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 2 godziny temu Autor Share Napisano 2 godziny temu (edytowane) W dniu 10.07.2025 o 10:18, stratocaster napisał: W cytowanej przez Ciebie książce jest kolorówka samolotu GA-Y AK-772 i ma kolor azure blue (co jest zaznaczone w podpisie). Może zajrzyj tam jeszcze raz. Zajrzałem jeszcze raz. Faktycznie. Pamięć nie ta... ... jeśli chodzi o kolory na profilu. Ale jeśli zajrzysz do tekstu w prawym dolnym rogu strony, którą sam pokazujesz, to znajdziesz informację o zmianie koloru spodu, o której pisałem. Wiem na pewno, że do dwutygodniowego odpoczynku bodaj w drugiej połowie kwietnia 112 nie wykonywał żadnych lotów na bombardowanie; te zaczynają się dopiero później i wtedy mogło nastąpić przemalowanie spodów na AB. Ponadto stronę wcześniej są zdjęcia innych Kittyhawków właśnie z jasnym spodem i jednoznacznym opisem, że jest to Sky. Edytowane 2 godziny temu przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 2 godziny temu Autor Share Napisano 2 godziny temu (edytowane) A niezależnie od dywagacji na temat koloru spodu robi się ciąg dalszy góry... Dla tej paszczy specjalnie zanabyłem kalki Tally Ho! - i jest to chyba ostatni raz, kiedy od nich coś kupuję. Rozpacz, kruszą się jak głupie. Wszystkie rondle ostatecznie dałem z Zestawu Rondli Wszelakich od Hannants. Nie dość, że się ładnie kładą, to jeszcze, w odróżnieniu od TH, msją prawidłowe kolory. Ciekawe tylko zjawisko: fin flash i rondel na kadłubie grzecznie zareagowały na zmiękczacz - fin flasha nawet nie za bardzo musiałem wciskać, nawet nity spod niego widać - a na skrzydłach ni cholery. Dałem im na razie spokój, jutro będę molestował dalej. Luksusu alternatywy nie miałem, jeśli chodzi o paszczę. Udało mi się ją utrzymać zasadniczo w jednym kawałku, tylko na przodzie się rozwaliła, ale to się akurat doretuszuje pędzelkiem. Edytowane 2 godziny temu przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi