PrzemekW Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja (edytowane) Cześć, Aby odreagować chwilową porażkę z modelami 3D (Honker), skoczyłem na głowę w nieznaną, dla mnie, wodę i zacząłem skrobać Sokoła w 72. Z czegoś takiego: Ma powstać tytułowy "0417". Kalki z PZL Adamsky również są . Coś tam już poskrobałem: I teraz pierwsze prośby do tutejszych "Sokolników": - jak wygląda pokład w kabinie transportowej? - jakie wyposażenie należałoby dorobić? Wszelkie inne porady mile widziane . Warsztat raczej będzie powolny. Traktuję go również jako swego rodzaju "rozpoznanie bojem". W przyszłości chciałbym zbudować jeszcze "0911" z misji w Iraku i "0513", którą miałem przyjemność lecieć (jako pasażer ). Pozdrawiam, Przemek Edytowane 9 Maja przez PrzemekW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja Mam nadzieję, że wybierzesz malowanie z pomarańczowymi drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja 4 minuty temu, Grzes napisał: Mam nadzieję, że wybierzesz malowanie z pomarańczowymi drzwiami A dlaczego? Wyróżnia się czymś szczególnie (oprócz tych drzwi)? Plan miałem na " cały zielony", ale, w razie czego, pomarańczowa farba też jest . Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja (edytowane) Godzinę temu, PrzemekW napisał: - jak wygląda pokład w kabinie transportowej? - jakie wyposażenie należałoby dorobić? To zależy od tego z jakiego czasokresu chcesz zrobić model. Jeśli w malowaniu bieżącym (czyli to co Grześ pokazał) to chyba tylko głowica obserwacyjna jest do dorobienia i reflektor trzeba przenieść na lewą stronę. Jeśli chcesz zrobić w historycznym malowaniu, to trzeba sprawdzić co w tamtym czasie miał w sobie. Sokoły, szczególnie wojskowe, często zmieniały wersję i wyposażenie. Edytowane 9 Maja przez Aleksander z Zalasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja (edytowane) 4 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał: To zależy od tego z jakiego czasokresu chcesz zrobić model. Jeśli w malowaniu bieżącym (czyli to co Grześ pokazał) to chyba tylko głowica obserwacyjna jest do dorobienia. Jeśli chcesz zrobić w historycznym malowaniu, to trzeba sprawdzić co w tamtym czasie miał w sobie. Sokoły, szczególnie wojskowe, często zmieniały wersję i wyposażenie. Cześć, Założyłem, że zbuduję go w wersji SAR, na 2014 rok, z bazy w Świdwinie. Jakoś bardziej podoba mi się "cały zielony". Przemek Edytowane 9 Maja przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja Jeśli SAR to zestaw czeskiego śmigłowca zawiera wszystko co potrzeba (chyba). Kabina transportowa dobrze by było zdjęcie jakieś znaleźć z tego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Aleksander z Zalasu napisał: Jeśli SAR to zestaw czeskiego śmigłowca zawiera wszystko co potrzeba (chyba). Kabina transportowa dobrze by było zdjęcie jakieś znaleźć z tego okresu. Z tego co zdołałem rozpoznać, to ramki są uniwersalne. Jest i głowica obserwacyjna i "lampa" pod dziobem. Mam tylko nadzieję, że takie jak trzeba . Przemek Edytowane 9 Maja przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja 2 godziny temu, PrzemekW napisał: A dlaczego? A bo mi się ono podoba 2 godziny temu, PrzemekW napisał: Wyróżnia się czymś szczególnie (oprócz tych drzwi)? No właśnie drzwiami 2 godziny temu, PrzemekW napisał: Jakoś bardziej podoba mi się "cały zielony". No dobra, toż o to się kłócić nie będziemy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Pozwolę sie wtrącić cały zielony to W-3RL na bazie W-3T z pomarańczowymi drzwiami to już modernizacja do wersji A - W-3WA SAR różnią sie nie tylko kolorem drzwi 16 godzin temu, PrzemekW napisał: W przyszłości chciałbym zbudować jeszcze "0911" z misji w Iraku i "0513", którą miałem przyjemność lecieć (jako pasażer ). Pozdrawiam, Przemek 0911 to moje dziecko przyjmowałem go z PZL Świdnik, wykonywałem na nim sporo obsług, byłem z nim w Iraku , po Iraku brałem udzial w jego modernizacji do wersji AE i obsługiwalem go jako W-3AE w PJEM - wiec bede okrutny 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja (edytowane) Godzinę temu, Adamsky napisał: Pozwolę sie wtrącić ... Cześć, Cieszę się, że tu zajrzałeś. Cyt. 1: "cały zielony to W-3RL na bazie W-3T..." A masz może jakieś materiały dot. kabiny ładunkowej, jej wyposażenia? I, w ogóle, malowania wnętrza? Cyt.2: "0911 to moje dziecko przyjmowałem go z PZL Świdnik, wykonywałem na nim sporo obsług, byłem z nim w Iraku... ... wiec bede okrutny" Liczę na to . Interesuje mnie właśnie wersja z Iraku. Mam Sokoła W-3W z Broplanu jako ewentualnego dawcę. I liczę na możliwość zamówienia odpowiednich kalkomanii u Ciebie . Pozdrawiam, Przemek Edytowane 10 Maja przez PrzemekW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 0417 zielony - kabina transportowa bezowa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 0417 z pomarańczowymi drzwiami - kabina transportowa zielony groszek ciemniejszy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja środek poszukam i podrzucę tablica z Yahu lepsza by byla ta zielona od wersji T i przemalowana na czarno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja (edytowane) 7 godzin temu, Adamsky napisał: środek poszukam i podrzucę tablica z Yahu lepsza by byla ta zielona od wersji T i przemalowana na czarno Super. Dziękuję. Za powyższe zdjęcia również. Piszesz: turkusowa tablica na czarno. Damy radę. Podłoga w kabinie ładunkowej gładka, czy ryflowana? Ze zdjęć wychodzi, że w kolorze minii (wiśniowo-brązowa). A ja idę jak burza . Oczyściłem kolejnych ok. 20 części. I zauważyłem na ramce D, że jedna z czterech części "rur wydechowych" jest niedolana. Też tak macie, czy tylko ja miałem pecha? Pozdrawiam, Przemek Edytowane 11 Maja przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja to fragment podłogi z 0417...stan w zasadzie obecny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja zielony czyli jak byl W-3RL podloga ryflowana brazowo-czerwona, zdjęcia Sławka to juz wersja W-3WA SAR drzwi pomaranczowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja W dniu 11.05.2025 o 12:23, Adamsky napisał: 0417 zielony - kabina transportowa bezowa Cześć, Jeśli na powyższym zdjęciu tablica jest z "zielonego" 0417, z 2014 roku, to obie tablice Yahu w 1:72 są inne. Obie mają dolne narożniki ukośnie ucięte, a ta na zdjęciu ma je pod kątem prostym. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja Załączam zdjęcie "starej" tablicy 0417 sprzed modernizacji, rok około 2007. Jest to zdjęcie zdjęcia ale coś widać. Skośne tablice są znamienne dla cywili, wojacy mają więcej na pulpicie i tablice są przez to większe. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Zielona tablica byla w wersji łaciatej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 4 Czerwca Autor Share Napisano 4 Czerwca Cześć Wszystkim, Pomożecie, Koledzy, jakimiś fotkami będącymi odpowiedzią na moje pytania z pierwszego postu: - jak wygląda pokład w kabinie transportowej? Już wiem, że wiśniowo-brązowy. Ale ryflowany, czy jednak gładki? - jakie wyposażenie w kabinie transportowej należałoby dorobić? Jakieś nosze, sprzęt ratunkowy? Szukałem zdjęć w sieci, ale jakoś bezskutecznie. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi