PrzemekW Posted May 9 Share Posted May 9 (edited) Cześć, Aby odreagować chwilową porażkę z modelami 3D (Honker), skoczyłem na głowę w nieznaną, dla mnie, wodę i zacząłem skrobać Sokoła w 72. Z czegoś takiego: Ma powstać tytułowy "0417". Kalki z PZL Adamsky również są . Coś tam już poskrobałem: I teraz pierwsze prośby do tutejszych "Sokolników": - jak wygląda pokład w kabinie transportowej? - jakie wyposażenie należałoby dorobić? Wszelkie inne porady mile widziane . Warsztat raczej będzie powolny. Traktuję go również jako swego rodzaju "rozpoznanie bojem". W przyszłości chciałbym zbudować jeszcze "0911" z misji w Iraku i "0513", którą miałem przyjemność lecieć (jako pasażer ). Pozdrawiam, Przemek Edited May 9 by PrzemekW 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 9 Share Posted May 9 Mam nadzieję, że wybierzesz malowanie z pomarańczowymi drzwiami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted May 9 Author Share Posted May 9 4 minuty temu, Grzes napisał: Mam nadzieję, że wybierzesz malowanie z pomarańczowymi drzwiami A dlaczego? Wyróżnia się czymś szczególnie (oprócz tych drzwi)? Plan miałem na " cały zielony", ale, w razie czego, pomarańczowa farba też jest . Przemek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander z Zalasu Posted May 9 Share Posted May 9 (edited) Godzinę temu, PrzemekW napisał: - jak wygląda pokład w kabinie transportowej? - jakie wyposażenie należałoby dorobić? To zależy od tego z jakiego czasokresu chcesz zrobić model. Jeśli w malowaniu bieżącym (czyli to co Grześ pokazał) to chyba tylko głowica obserwacyjna jest do dorobienia i reflektor trzeba przenieść na lewą stronę. Jeśli chcesz zrobić w historycznym malowaniu, to trzeba sprawdzić co w tamtym czasie miał w sobie. Sokoły, szczególnie wojskowe, często zmieniały wersję i wyposażenie. Edited May 9 by Aleksander z Zalasu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted May 9 Author Share Posted May 9 (edited) 4 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał: To zależy od tego z jakiego czasokresu chcesz zrobić model. Jeśli w malowaniu bieżącym (czyli to co Grześ pokazał) to chyba tylko głowica obserwacyjna jest do dorobienia. Jeśli chcesz zrobić w historycznym malowaniu, to trzeba sprawdzić co w tamtym czasie miał w sobie. Sokoły, szczególnie wojskowe, często zmieniały wersję i wyposażenie. Cześć, Założyłem, że zbuduję go w wersji SAR, na 2014 rok, z bazy w Świdwinie. Jakoś bardziej podoba mi się "cały zielony". Przemek Edited May 9 by PrzemekW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander z Zalasu Posted May 9 Share Posted May 9 Jeśli SAR to zestaw czeskiego śmigłowca zawiera wszystko co potrzeba (chyba). Kabina transportowa dobrze by było zdjęcie jakieś znaleźć z tego okresu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted May 9 Author Share Posted May 9 (edited) 2 godziny temu, Aleksander z Zalasu napisał: Jeśli SAR to zestaw czeskiego śmigłowca zawiera wszystko co potrzeba (chyba). Kabina transportowa dobrze by było zdjęcie jakieś znaleźć z tego okresu. Z tego co zdołałem rozpoznać, to ramki są uniwersalne. Jest i głowica obserwacyjna i "lampa" pod dziobem. Mam tylko nadzieję, że takie jak trzeba . Przemek Edited May 9 by PrzemekW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 9 Share Posted May 9 2 godziny temu, PrzemekW napisał: A dlaczego? A bo mi się ono podoba 2 godziny temu, PrzemekW napisał: Wyróżnia się czymś szczególnie (oprócz tych drzwi)? No właśnie drzwiami 2 godziny temu, PrzemekW napisał: Jakoś bardziej podoba mi się "cały zielony". No dobra, toż o to się kłócić nie będziemy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted May 10 Share Posted May 10 Pozwolę sie wtrącić cały zielony to W-3RL na bazie W-3T z pomarańczowymi drzwiami to już modernizacja do wersji A - W-3WA SAR różnią sie nie tylko kolorem drzwi 16 godzin temu, PrzemekW napisał: W przyszłości chciałbym zbudować jeszcze "0911" z misji w Iraku i "0513", którą miałem przyjemność lecieć (jako pasażer ). Pozdrawiam, Przemek 0911 to moje dziecko przyjmowałem go z PZL Świdnik, wykonywałem na nim sporo obsług, byłem z nim w Iraku , po Iraku brałem udzial w jego modernizacji do wersji AE i obsługiwalem go jako W-3AE w PJEM - wiec bede okrutny 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted May 10 Author Share Posted May 10 (edited) Godzinę temu, Adamsky napisał: Pozwolę sie wtrącić ... Cześć, Cieszę się, że tu zajrzałeś. Cyt. 1: "cały zielony to W-3RL na bazie W-3T..." A masz może jakieś materiały dot. kabiny ładunkowej, jej wyposażenia? I, w ogóle, malowania wnętrza? Cyt.2: "0911 to moje dziecko przyjmowałem go z PZL Świdnik, wykonywałem na nim sporo obsług, byłem z nim w Iraku... ... wiec bede okrutny" Liczę na to . Interesuje mnie właśnie wersja z Iraku. Mam Sokoła W-3W z Broplanu jako ewentualnego dawcę. I liczę na możliwość zamówienia odpowiednich kalkomanii u Ciebie . Pozdrawiam, Przemek Edited May 10 by PrzemekW 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted May 11 Share Posted May 11 0417 zielony - kabina transportowa bezowa 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted May 11 Share Posted May 11 0417 z pomarańczowymi drzwiami - kabina transportowa zielony groszek ciemniejszy 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted May 11 Share Posted May 11 środek poszukam i podrzucę tablica z Yahu lepsza by byla ta zielona od wersji T i przemalowana na czarno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted May 11 Author Share Posted May 11 (edited) 7 godzin temu, Adamsky napisał: środek poszukam i podrzucę tablica z Yahu lepsza by byla ta zielona od wersji T i przemalowana na czarno Super. Dziękuję. Za powyższe zdjęcia również. Piszesz: turkusowa tablica na czarno. Damy radę. Podłoga w kabinie ładunkowej gładka, czy ryflowana? Ze zdjęć wychodzi, że w kolorze minii (wiśniowo-brązowa). A ja idę jak burza . Oczyściłem kolejnych ok. 20 części. I zauważyłem na ramce D, że jedna z czterech części "rur wydechowych" jest niedolana. Też tak macie, czy tylko ja miałem pecha? Pozdrawiam, Przemek Edited May 11 by PrzemekW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted May 11 Share Posted May 11 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted May 11 Share Posted May 11 to fragment podłogi z 0417...stan w zasadzie obecny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted May 11 Share Posted May 11 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted May 12 Share Posted May 12 zielony czyli jak byl W-3RL podloga ryflowana brazowo-czerwona, zdjęcia Sławka to juz wersja W-3WA SAR drzwi pomaranczowe 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted May 13 Author Share Posted May 13 W dniu 11.05.2025 o 12:23, Adamsky napisał: 0417 zielony - kabina transportowa bezowa Cześć, Jeśli na powyższym zdjęciu tablica jest z "zielonego" 0417, z 2014 roku, to obie tablice Yahu w 1:72 są inne. Obie mają dolne narożniki ukośnie ucięte, a ta na zdjęciu ma je pod kątem prostym. Przemek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander z Zalasu Posted May 13 Share Posted May 13 Załączam zdjęcie "starej" tablicy 0417 sprzed modernizacji, rok około 2007. Jest to zdjęcie zdjęcia ale coś widać. Skośne tablice są znamienne dla cywili, wojacy mają więcej na pulpicie i tablice są przez to większe. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted May 18 Share Posted May 18 Zielona tablica byla w wersji łaciatej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted June 4 Author Share Posted June 4 Cześć Wszystkim, Pomożecie, Koledzy, jakimiś fotkami będącymi odpowiedzią na moje pytania z pierwszego postu: - jak wygląda pokład w kabinie transportowej? Już wiem, że wiśniowo-brązowy. Ale ryflowany, czy jednak gładki? - jakie wyposażenie w kabinie transportowej należałoby dorobić? Jakieś nosze, sprzęt ratunkowy? Szukałem zdjęć w sieci, ale jakoś bezskutecznie. Pozdrawiam, Przemek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts