GrzegorzM Napisano Sobota o 16:53 Share Napisano Sobota o 16:53 Na początku wyjaśnienie: trójkątne okienko po lewej stronie kabiny też już rozmaskowane;) Zapomniałem o tej małej masce i dopiero oglądając zdjęcia przypomniałem sobie, że jedna strona była zamalowana, druga zachowała oszklenie. Model samolotu Viktora Bauera z JG.3. Samolot miał najpierw trafić do Afryki, w fabryce dostał więc piaskowy kolor RLM 79. Ale na froncie wschodnim był bardziej potrzebny, więc już w Rosji otrzymał jeszcze kolory RLM70/74 ( wg niektórych źródeł RLM71/75, ale na coś musiałem się zdecydować;). Bauer miał być zwycięzcą w ponad 100 walkach powietrznych, zanim pod Stalingradem dosięgnął go ogień z ziemi. Wylądował przymusowo, ale odniósł przy tym tak ciężkie obrażenia, że przeniesiony zostać musiał do jednostek zapasowych. Napis "Elleu" pod kabiną to imię żony pilota. Model Eduarda buduje się bezstresowo, za to miałem duszę na ramieniu gdy zobaczyłem te same plamy na kalkomaniach jakie pokonały mnie przy Spitfire Mk.Ia. Jednak wbrew moim obawom tym razem wszystko poszło dobrze. Malowanie RLM79/70/74 + RLM78 spód, wg palety Vallejo Model Air. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano Sobota o 18:03 Share Napisano Sobota o 18:03 Sam robię podobnego. Kolory mogą być dość prawdopodobne, bo udało mi się odnaleźć kolorowe zdjęcie, a raczej fragment filmu w takim malowaniu. Trzeba patrzeć na sam kadłub, bo moim zdaniem skrzydła są od innego samolotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 19:53 Share Napisano Sobota o 19:53 (edytowane) Lubię to malowanie, model fajnie w nim wygląda. Taka delikatna uwaga w kwestii zdjęć, są ciemne i dość mocno przekontrastowane. Sugeruję poprawki przed wrzuceniem na forum w najprostszym programie: Edytowane Sobota o 19:53 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano Sobota o 21:09 Autor Share Napisano Sobota o 21:09 Dzięki, zapamiętam na przyszłość:) Może właśnie powinienem był mniej ufać programom, przed ulepszeniem przed edytor kolory nie były tak żywe, faktycznie za bardzo podbił kontrast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Przy takim malowaniu proponuję dokładniej zrobić analizę malowania. To był afrykański mundurek nieco zmodyfikowany, więc niebieski kadłub powinien być inaczej pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi