Skocz do zawartości

Zapowiedzi i nowości Zvezda

Cypis

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.05.2025 o 18:50, Cypis napisał:

Boxart Ził-a-130 wywrotki w skali 1/35

scale_2400 (2).jpg

Przyjacielu to żadna wywrotka to zwykły skrzyniowy:mrgreen: , ale że jest w skali 1/35 to będzie to materiał do wielu pojazdów LWP np. takiego:

Plik:KNS-1PM2 ZiŁ-130 PM MWB 04.jpg

• Like 1
  • Sad 1

Napisano (edytowane)

Wywrotka jest w 1/43, z opisów zza "Buga" wynika, ze wywrotkę w 1/35 też planują, maja zresztą przeróbki na wywrotki w 35 ..

ps. eeeeee,  a Ził to tylko niebieski z "białym" pyskiem  :)  ...  film "daleko od szosy"

image.jpeg.0f90b115aae87b2715f6ced61282da8e.jpeg

Edytowane przez chorąży
.
  • Sad 1

Nie za bardzo rozumiem co szanowny Kolega patrykd ma do Muzeum Broni Ciężkiej w Białymstoku z którego zamieściłem zdjęcie ZiŁ-a 130 z latarnią lotniskową KNS :hmmm:, czy chodzi o samego  ZiŁ-a, czy o tą latarnię, czy może o LWP na którego wyposażeniu był ten pojazd , czy  może o to Muzeum lub o  samo miasto Białystok , może Szanowny Kolega byłby łaskaw  napisać coś więcej , a nie się tylko marszczyć  :D. Pozdrawiam A.

• Sad 1

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, chorąży napisał:

To 1/35 z tego zestawu Zvezda ??

tak , sklejanie testowe (przynajmniej tak jest opisane)

Edytowane przez Cypis

• 1 month later...
  • 1 month later...
W dniu 29.08.2025 o 12:24, birborkg napisał:

A gdzie można znaleźć więcej zdjęć z czasów służby w LWP

Na pewno w internetach😉, a o jakie konkretnie pojazdy Ci chodzi? ZiŁ130 nie był ciężarówką stricte wojskową taką był ZiŁ131 i jeżeli były jakieś wersje to były to tylko odmiany ściśle specjalistyczne , mi udało się zidentyfikować 3 wersje: z agregatem i latarnią lotniskową KNS, z  agregatem i  reflektorem lotniskowym APM 90M oraz łaźnia polowa/dezynfekator DDA2 . Zdjęcie latarni lotniskowej KNS jest w tym poście tylko wyżej :mrgreen:, a pozostałe wyglądają tak:

Svetlomet APM-90MDSC_0132.jpg

Sorki że tak post pod postem , ale ważna informacja z ostatniej chwili:mrgreen:. Już pojawił się ZiŁ130 w sklepach Martola i Plastmodel cena 180+ można zamawiać i robić:D, Ja poczekam na żywiczne kółka😉. Pozdr.A.

U mnie od piątku leży na biurku.

Na pierwszy rzut oka wszystko idealne, ale ramki są trochę inaczej wykonane niz poprzednie modele Zvezdy, chociaż pod ich logo. Cena faktycznie +180+  a szkoda bo nasi pośrednicy przesadzają a na ten kultowy pojazd może byc popyt, tylko szkoda ze nie wywrotka ale to ta łyżka dziekciu w beczce miodu  :)  .. 

4 godziny temu, chorąży napisał:

U mnie od piątku leży na biurku.

Na pierwszy rzut oka wszystko idealne, ale ramki są trochę inaczej wykonane niz poprzednie modele Zvezdy, chociaż pod ich logo. Cena faktycznie +180+  a szkoda bo nasi pośrednicy przesadzają a na ten kultowy pojazd może byc popyt, tylko szkoda ze nie wywrotka ale to ta łyżka dziekciu w beczce miodu  :)  .. 

No jak to towarzyszu praporszczy , macie ten pojazd i tak nic, a gdzie jest inbox? No ludzie czekają , ja wiem że, jesteście fanem "Daleko od szosy" ale spokojnie będzie i wywrotka, bo ABД Модель który zaprojektował i pierwotnie wydał tego ZiŁ130 w 1/35  wydał też i wywrotkę , a co do tego z paką zobacz powyżej na zdjęcia jakie fajne pojazdy można z tego ZiŁ-a zrobić, moim faworytem ,jak już sobie go kupię jest ta łaźnia polowa/dezynfekator DDA2 wygląda trochę jak komora gazowa:szczerbol:, ale jest w polskich barwach:super:, co do ceny to cena jest do przyjęcia ich Ural 4320 który nie jest jedyny na rynku  kosztuje 165zł czyli tylko 16zł więcej , to nieźle, dodatki są zadbała o to Quinta, są nawet blaszki tylko trzeba  je z Kazachstanu sprowadzać ale nie ma kółek żywicznych trzeba by się na eBayu rozejrzeć może orkowie coś wydają. Pozdr.A.

• 2 weeks later...
13 godzin temu, Cypis napisał:

Na rok 2026 Zvezda szykuje model ZiŁ-131 wersja produkowana po 1986 roku , na razie rendery

a-ktO2u6nf6WkPfde_lTw2HU4ZDentGD7X0dIkbZxAjxfQZfVtV6ewLDiXu6_IlIZl1qqm4QUaefCbySnkWHHkGl.jpg

pY0CarQ9NBYXajHzzBx8xZT6VYOHP9UdO9vo4E5M8eg6DNnw2HHGzcXX5esDthiGZtfEyj1p8KmGg2blALYcD34j.jpg

Ys39okMZJ7SnDJY-lOnsBtnfYV4VGleiiB-D07y571BLYVR-0eAwSnmopNyv_i6ISfJ85PH0i88numz1MLtmZiM6.jpg

mmVhe5lS_dpGT-W7qBSf6bWkGQ9LZ8pvGA1y0UdG_uOPpAvW5OgncIGOZrCrPfEPNLvl3Ixko2uSZ2OrtCQNJmVQ.jpg

2XYPfp6YBsqLj0sKh6gq2YC-IwJtYz4_n03SovOqBtA_ODS8UxdDJuVF4N3Hjt6P6npV28yyyDpPt1w-f5xu6dJO.jpg

Autko fajne i z wyciągarką, może to będzie tańsza alternatywa dla brońcowego ZiŁ-a 131:mrgreen:. Ja tam chciałbym aby opracowali porządny model Urala 375D bo wyrób Trumpetera przypomina go tylko z wyglądu, a nie ma nawet dumnego napisu УРАЛ na atrapie chłodnicy o wnętrzu już nawet nie wspomnę które jest z późniejszego  Urala 4320,  a tak na koniec mała dygresja ZiŁ 131 jest autem stricte wojskowym i jako taki powinien się znaleźć w dziale "Pojazdy wojskowe" :szczerbol:. Dzięki za info i pozdrawiam A.

W dniu 13.09.2025 o 13:09, Adams M1A1 napisał:

Autko fajne i z wyciągarką, może to będzie tańsza alternatywa dla brońcowego ZiŁ-a 131:mrgreen:. Ja tam chciałbym aby opracowali porządny model Urala 375D bo wyrób Trumpetera przypomina go tylko z wyglądu, a nie ma nawet dumnego napisu УРАЛ na atrapie chłodnicy o wnętrzu już nawet nie wspomnę które jest z późniejszego  Urala 4320,  a tak na koniec mała dygresja ZiŁ 131 jest autem stricte wojskowym i jako taki powinien się znaleźć w dziale "Pojazdy wojskowe" :szczerbol:. Dzięki za info i pozdrawiam A.

jeżeli chodzi o Urala to pewnie interesuje ciebie skala 1/35 , bo w 1/43 jest kilka Urali z firmy AVD Models

W dniu 14.09.2025 o 19:42, Cypis napisał:

jeżeli chodzi o Urala to pewnie interesuje ciebie skala 1/35 , bo w 1/43 jest kilka Urali z firmy AVD Models

Pewnie że tylko 1/35 te wszystkie inne skale typu 1/43 są sprzeczne z naturą😉, nie ma do nich dodatków, figurek , kalkomanii no kompletnie niczego:szczerbol:.Pozdr .A

• 3 weeks later...

I kolejne zapowiedzi konwersji z firmy ЪУЪ w druku 3D w skali 1/35 : Ził-131 do przewozu drewna , dźwig KS-3575 na podwoziu Ził-131 ГЯ i zabudowa (wg.ros. КУНГ) na podwoziu Ził-131 (jedno i trzy okienna)

AdAN7ulim29yzMNuTAT6uBYvHT1za8u8f-uBd5nXk_9W9rBOMoAjwNYCVze0yIpMOT8BlBNgPmTP00yL5DZkUG_f.jpg

uB1COsp41n-laRbkQqcr8pTxAmhrM2dzFP_pgNVpSEzyFzaQX1_09D0A18xfYuuqr5DP-l25oqj40Eh8tNFSoaf6.jpg

MQTziORIWQtGEc_zyN7tjHPo_jMnwPfw2cFN2cswXST20CR_A6mpf67wd1aONQwjurZpYjX6yeJ2v-FmGWddydhZ.jpg

nfSHrAsQQ3Foj_vZM5c_JdxNZSqEJUsU3UoUxk8h0fbpQzT49JdduBCmK40g5J6itbP6XZ5TnaCfWXzzbxj0aJFQ.jpg

W dniu 15.10.2025 o 23:41, Cypis napisał:

I kolejne zapowiedzi konwersji z firmy ЪУЪ w druku 3D w skali 1/35 : Ził-131 do przewozu drewna , dźwig KS-3575 na podwoziu Ził-131 ГЯ i zabudowa (wg.ros. КУНГ) na podwoziu Ził-131 (jedno i trzy okienna)

AdAN7ulim29yzMNuTAT6uBYvHT1za8u8f-uBd5nXk_9W9rBOMoAjwNYCVze0yIpMOT8BlBNgPmTP00yL5DZkUG_f.jpg

uB1COsp41n-laRbkQqcr8pTxAmhrM2dzFP_pgNVpSEzyFzaQX1_09D0A18xfYuuqr5DP-l25oqj40Eh8tNFSoaf6.jpg

MQTziORIWQtGEc_zyN7tjHPo_jMnwPfw2cFN2cswXST20CR_A6mpf67wd1aONQwjurZpYjX6yeJ2v-FmGWddydhZ.jpg

nfSHrAsQQ3Foj_vZM5c_JdxNZSqEJUsU3UoUxk8h0fbpQzT49JdduBCmK40g5J6itbP6XZ5TnaCfWXzzbxj0aJFQ.jpg

Oglądam Twoje wpisy Cypisku i zawsze podziwiam Cię, za aktualizację wszelkich nowości. Jak rozumiem te wszystkie konwersje będą w druku 3D , żuraw w tym drewnowozie na ZiL-e 131 trochę przypomina mi żurawia na STZ-cie do KUB-a.:mrgreen:, coś podobnego robił kiedyś czeski Panzer Shop. Co do tego dźwigu to się zastanawiałem co to kundel jest, bo przyznaję że nie znałem tego auta ,ale od czego jest internet sprawdziłem i wyszło, że jest to ZiŁ133GYA większy brat ZiŁ-a 130 zwany przez miejscowych krokodylem, później zmodernizowany właśnie do wersji GYA w której zastosowano silnik wysokoprężny chyba z Kamaza  produkowany w stosunkowo małej ilości raczej jako pojazdy specjalistyczne, a sam żuraw montowany był też na podwoziu Kraza 255B. Co do KUNG-a  to ta zabudowa była dedykowana do ZiŁ-a 131, ale była też stosowana w przyczepach rozmaitej maści i przeznaczenia , występowała w naprawdę wielkiej ilości  wariantów, niezmienne były tylko te 2 skrzydłowe drzwi z tyłu i to radzieckie Webasto :szczerbol:nad kabiną, miała też większą siostrę też nazywaną KUNG ale dedykowaną dla Urala 375 a potem 4320, chociaż można ją było spotkać też jako zabudowę w Krazie 255B (radar PRW 16) i też występującą mnogiej ilości wariacji i wariantów specjalistycznych. Działaj dalej jesteś obserwowany:wow:.  Pozdr. A.