Skocz do zawartości

Pytania o druk 3D czyli porady na zdrady

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, TM48 napisał:

Uważam, że dodatkowe opcje które daje Ultra są mi do niczego niepotrzebne. 

Opcje opcjami, ale Saturn 4 podobno nie wspiera antialiasingu. I Elegoo nie zamierza tego poprawić.

Ja osobiście z Elegoo wybrałbym Saturna 3 (nie 4) ultra. 

Edytowane przez HKK

11 minut temu, HKK napisał:

Opcje opcjami, ale Saturn 4 podobno nie wspiera antialiasingu. I Elegoo nie zamierza tego poprawić.

Nie używam i nie będę, z moich obserwacji wyciągnąłem wnioski, że ma wpływ na ostrość drobnych detali. Schodki miewam na może 2-3% płaszczyzn, staram się żeby były w takich miejscach które łatwo przelecieć papierem ściernym.

14 minut temu, HKK napisał:

Ja osobiście z Elegoo wybrałbym Saturna 3 (nie 4) ultra. 

Powiem tak, jak kupiłem 4 to płakałem  rzucałem #%$@*&. Dzisiaj na nic bym go nie zamienił i nie wróciłbym do ręcznego poziomowania. Gdybym sobie drukował coś raz w tygodniu to może, ale przy takich ilościach samo poziomowanie jest zbawieniem dla mnie. 

• Super Moderator

Witam.

W weekend może będę drukował, to ułożę tak te pokrywy jak zalecasz.

Podstawę na dole miałem tak podpartą.

Te czerwone podpory są na samym dole. To przy nich zrobiły się te fale.

Wszystkie podpory są średnie, bo bałem się że druk znowu się oderwie.

NsCjXMO.png

GMN00KG.png

G3lNVcU.png

W sobotę co chwilę chituboks mi crashował, a komputer mam mocny. Widać, że to nie jest kwestia hardware.

32 minuty temu, jawkers napisał:

Podstawa ma 140mm średnicy, 20 mm wysokości i chyba ustawiłem ściankę 3mm z wypełnieniem kratowym 25%.

I nieutwardzona żywica jest w środku, czy były wykopane otwory i wyciekła?

Przy takiej wielkości i ciężarze to podpory ze stykiem 1mm mogą nie utrzymać kształtu. Na zrzucie wyglądają gęsto, ale przy tej wielkości wychodzą duże odstępy. Wepchnij na łukach po 3-4 dodatkowe między podpory.  Tu lepiej dwie więcej niż jedna za mało. Tam gdzie zaczyna się budować model musi być solidna podstawa bo to ona najpierw go utrzymuje w powietrzu. 

Edytowane przez TM48

10 minut temu, jawkers napisał:

Panowie czyli jak ustawię grubość warstwy na 0,01mm to nic się nie stanie, oprócz tego że wydruk będzie lepszej jakości?

Raczej nic się nie stanie oprócz tego że wydruk będzie trwał dłużej. 0.01 jest wg mnie poniżej precyzji pozycjonowania jakielkolwiek amatorskiej drukarki. Nikt nie zaleca druku z taką warstwą. Ani też żywica nie jest w stanie się tak cienko rozlać.

Śmiem twierdzić, że 0.02 to już za mało i w stosunko do 0.03 róznica w jakości nie będzie widoczna. Ale chcesz, to próbuj :) Sam jestem ciekaw. 

Edytowane przez HKK
  • Thanks 1
  • Confused 1

46 minut temu, TM48 napisał:

ostrość drobnych detali.

To są kwestie mocno subiektywne, więc się nie będę spierał. Jakiej żywicy używasz? Bo tu też są kompromisy. Mi ostatnio podpasowała Ameralabs AMD-3. Szczegóły są nieco lepiej widoczne niż w mojej typowej WW 2.0, ale wg mnie to raczej kwestia faktury i pod podkładem różnica zniknie.  Jednak na pewno lepiej trzyma wymiar i nie ma tendencji do deformacji. Za to jest nieco bardziej krucha i trzeba bardzo uważać przy usuwaniu podpór i montażu.

Edytowane przez HKK

Robiłem próby od 0,05 do 0,01 na tym samym elemencie i tą samą żywicą, więc różnice wynikające z żywic nie wchodzą w rachubę. Akurat wtedy to była elegoo water washable. Notabene całkiem dobra żywica, miała tylko dwie wady. Nie chciała trzymać się platformy, ale za to idealnie spawała się do folii. Na anycubicu ww 2.0 zrobię na tej samej folii  prawie 3 razy więcej naświetleń. 

W dniu 28.07.2025 o 10:07, TM48 napisał:

Albo sobie niechcący włączyłeś ctrl+F1, albo Mac zobaczył taką możliwość i włączył histerię. Chitu nic nie nagrywa bez zgody.

Jesteś twórcą tego oprogramowania? A jeśli nie, to skąd wiesz?

Bo chińskie programy niestety ale słyną ze zbierania i wysyłania w nieznane miejsca nadliczbowych informacji.

6 minut temu, jawkers napisał:

Taka rysa kwalifikuje już folię do wymiany?

Czy jeszcze będzie dobrze drukowało?

Oczywiście do wymiany, tam jest dziura. I tak mam szczęście, że żywica nie wyciekła i nie utwardziła się na wyświetlaczu. Już raz to przeszedłem.

11 godzin temu, TM48 napisał:

utwardziła się na wyświetlaczu. Już raz to przeszedłem

Oj tak. U mnie dostała się między wyświetlacz i soczewkę. Skończyło się na wymianie obydwu.

Na szczęście w Mono 4 Ultra dostęp jest relatywnie łatwy. Ale Saturn 4 trzeba niemal kompletnie rozebrać z tego co widziałem na ich filmie. Głównie z tego względu skreśliłem Saturna gdy rozważałem zakup większej drukarki.

Edytowane przez HKK