Skocz do zawartości

TKS-D 1:35

Jarekk

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładnie, super model. A czemu kierownica jest po prawej stronie ??

Teraz prośba, czy możesz zrobić fotki układu jezdnego? Z góry dzięki.

Czy szperacz również będzie ??

TKS-d-37mm.jpg

Strumyk: http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/pol/polandtk3.htm

Ps. tu sa fajne opisy i to szczegółowe tankietek: http://homepage2.nifty.com/kaba-maru/research/tks.htm

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 157
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bo tks-d był na bazie tankietki tks, a ta znów na bazie tankietki brytyjskiej, gdzie jak wiesz jest ruch lewostronny

Ty popatrz no, fotografie kłamią. Skandal. Wszyscy mamy zwalone modele TKSów.

W wersji tankietki z armatą "Pocisk" z zakładów "Pocisk", kierowca siedział normalnie, po lewej.

Edytowane przez Gość

Dlaczego kłamią? Na foto też jest po prawej.

Masz może tą fotkę pod ręką ?? Znalazłem wszystkie wersje tankietek, ale tej akurat Nie

Na tej fotce, np. nie widać kierownicy po prawej, na innej podczas jazdy jest otwarta lewa klapa.

TKSD_Karol.jpg

TKS-D

Strumyk: http://derela.republika.pl/tkd.htm

Edytowane przez Gość

Powiem szczerze, nie za bardzo jestem o tym przekonany, że regulamin i ogólne ustalenia, zezwoliły by na zamontowanie kierownicy po prawej stronie. Nie mogę znaleźć fotek przedstawiających samo wnętrze, to w/w jest mało wyraźne, kierownicy tam jednak nie mogę się dopatrzeć.

Update:

Popatrz jak siedzi żołnierz (prawdopodobnie dow.) po prawej stronie - prawie bokiem, a po lewej, ma wyciągniętą prawą rękę do przodu.

tksd5pg7.jpg

Update 2:

No i znalazłem na Odkrywcy taki rys. tech.:

111_copy.jpg

Masz może tą fotkę pod ręką ?? Znalazłem wszystkie wersje tankietek, ale tej akurat Nie Confused

Na tej fotce, np. nie widać kierownicy po prawej, na innej podczas jazdy jest otwarta lewa klapa.

TKS-D

A ja na tym zdjęciu kierownicę bym dostrzegł. Skala jak zwykle pokazujesz że brak ci jakichkolwiek elementarnych podstaw. Zamiast sponsorować coraz to nowymi zakupami RPM kup kilka dobrych książek, albo, jak już kiedyś ci proponowałem odwiedź biblitekę. W warszawskiej BN czy uniwersyteckiej masz wszystko czego ci potrzeba.

Sprawa kierowcy po prawej stronie jest ewidentna, ale dla wątpiących:

- w literaturze jest opisane, że takiej zmiany dokonano w stosunku do C2P.

- na planiku kierownica jest narysowana!

- na zdjęciu z pokazów widać wyraźnie tablicę ze wskaźnikami w prawym przednim rogu,

- kierownica jest nisko umieszczona i na zdjęciach burka ją zdecydowanie zasłania.

A czemu kierownica jest po prawej stronie ??

Dlaczego kierownica jest po prawej stronie ?

MiF nr 33, strona 54

"Celowniczy, ładowniczy i amunicyjny siedzieli po lewej stronie pojazdu, z tym, że ładowniczy był zwrócony plecami do celowniczego, a twarzą do amunicyjnego. Po prawej stronie TKS-D znajdowało się siedzisko tylko dla kierowcy, za plecami którego najprawdopodobniej umocowano metalową skrzynke na pociki kal. 37mm."

Rozumiem, że nie masz książki, ale uprzedzam Twoją odpowiedź. Wszystko jest na stronie dreli, na którą się sam powołujesz. Dokładnie widać, że nie czytasz, tylko oglądasz obrazki.

http://derela.republika.pl/tkdpl.htm

Powiem szczerze, nie za bardzo jestem o tym przekonany, że regulamin i ogólne ustalenia, zezwoliły by na zamontowanie kierownicy po prawej stronie. Nie mogę znaleźć fotek przedstawiających samo wnętrze, to w/w jest mało wyraźne, kierownicy tam jednak nie mogę się dopatrzeć.

Zamiast się "dopatrywać" poczytaj, zaoszczędzisz nam i sobie czasu. Fotek samego wnętrza nie ma, najdokładniejsze jest to z Karolem. Wspomniany przez Ciebie regulamin nie ma tu nic do rzeczy.

Ty popatrz no, fotografie kłamią. Skandal. Wszyscy mamy zwalone modele TKSów. Smile

W wersji tankietki z armatą "Pocisk" z zakładów "Pocisk", kierowca siedział normalnie, po lewej.

MiF nr 33, strona 53

"Nowy pojazd zaprojektowany W BBTBr. Panc. miał podobnie jak w prototypowych działach samobieżnych TK-D (zbudowanych w 1932 r. na podwoziu tankietki TK-3) otwarte od góry nadwozie. Na tym jednak podobieństwa się kończył."

Teraz prośba, czy możesz zrobić fotki układu jezdnego? Z góry

dzięki

Na odkrywcy, takie jak w C2P.

Ty popatrz no, fotografie kłamią. Skandal. Wszyscy mamy zwalone modele TKSów

IMG_4392.jpg

IMG_4393.jpg

C2P - kierownica z lewej

c2p11.jpg

TKS - tez z lewej

tks10.jpg

TK-3

IMG_4084-1.jpg

Zwalone ?

Skala jak zwykle pokazujesz że brak ci jakichkolwiek elementarnych podstaw. Zamiast sponsorować coraz to nowymi zakupami RPM kup kilka dobrych książek, albo, jak już kiedyś ci proponowałem odwiedź biblitekę. W warszawskiej BN czy uniwersyteckiej masz wszystko czego ci potrzeba.

Skala woli pytać i opowiadać bajki.

No, rzesz w paszczę, faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi, no i 7ka - ale to już czołg z prawdziwego zdarzenia, tam też po prawej. Dzięki serdeczne, kolejne doświadczenie i zdobyta wiedza. Jednak koniecznie muszę kupić te części MiF'a poświęcone TK"x", bez nich jak bez ręki. Internet, internetem, nie wszystko się znajdzie.

Widziałem wasz skan 10TP, jaka to pozycja, książka czy też MiF? Wczoraj złaziłem się po księgarniach i straszna posucha, wszędzie to samo, zero książek - konkretnych, z rysunkami i zdjęciami. W Bellonie jak zwykle, Faszyści, kacapy i Alianci, o nas tylko 7TP. Dzisiaj depnę na Kazimierzowską, może tam coś znajdę u Łącznościowców, podobno, coś tam jest.

No, rzesz w paszczę, faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi, no i 7ka - ale to już czołg z prawdziwego zdarzenia, tam też po prawej. Dzięki serdeczne, kolejne doświadczenie i zdobyta wiedza. Jednak koniecznie muszę kupić te części MiF'a poświęcone TK"x", bez nich jak bez ręki. Internet, internetem, nie wszystko się znajdzie.

Ja mam, ewentualnie mogę Ci zrobić ksero albo foty ale pod warunkiem, że ją przeczytasz, a nie obejrzysz obrazki tylko. Może taka lektura jakoś Ci pomoże, bo na razie ... lipa. 3 książki to za mało.

W Bellonie jak zwykle, Faszyści, kacapy i Alianci, o nas tylko 7TP.

Powiedziane z przytupem

Ja mam, ewentualnie mogę Ci zrobić ksero albo foty ale pod warunkiem, że ją przeczytasz, a nie obejrzysz obrazki tylko. Może taka lektura jakoś Ci pomoże, bo na razie ... lipa. 3 książki to za mało.

W Bellonie jak zwykle, Faszyści, kacapy i Alianci, o nas tylko 7TP.

Powiedziane z przytupem

Pewnie, że za mało, prawie nić, kropla w morzu i to mała kropelka. Masz może możliwość zapisanie tego w formacie .pdf ? Wybrane fragmenty oczywiście.

W Bellonie jak zwykle, Faszyści, kacapy i Alianci, o nas tylko 7TP. Dzisiaj depnę na Kazimierzowską, może tam coś znajdę u Łącznościowców, podobno, coś tam jest.

Zobacz tutaj.

http://historyton.pl/catalog/index.php?cPath=71

Może coś znajdziesz dla siebie

Pozdrawiam

Jacek

Skala, odwiedzasz w Wa-wie niewłaściwe miejsca.

Naprawdę nie wiesz, że literaturę (z całego świata) kupuje się w PELCIE na Świętokrzyskiej?

Jendrass, zdjęcie silnika z TK-3 - dla mnie rewelacja.

Wiesz, że w kolejce mam TK-D, może podrzucisz coś jeszcze (druga strona, tył).

PLEASE!

Skala, odwiedzasz w Wa-wie niewłaściwe miejsca.

Naprawdę nie wiesz, że literaturę (z całego świata) kupuje się w PELCIE na Świętokrzyskiej?

Byłem w Pelcie, jest tylko o tankietce (MiF) oraz 7TP, który już mam.

Jendrass, zdjęcie silnika z TK-3 - dla mnie rewelacja.

Wiesz, że w kolejce mam TK-D, może podrzucisz coś jeszcze (druga strona, tył).

PLEASE!

Udostępniam się na prv

To taka ciekawostka, którą zauważyłem całkowicie przypadkiem.

IMG_4395.jpg

Znane zdjęcie, ale zazwyczaj okrojone z prawej strony. Tymczasem w MiF jest całe i co widać w prawym rogu na statywie ?

Widd to robota dla Ciebie !

Stary, filmy z wizyty Karola mam pod kątem tego pojazdu dosłownie klatka po klatce... Wiem, że to kamera Polskiej Agencji Telegraficznej, niestety wygląda na to, że nasz piękny pojazd...nie przeszedł przez cenzurę... :/

Oficjalnie na zachodnich materiałach samoloty, jakieś znane czołgi, kawaleria. Niestety ten cholerny pojazd się nie pojawił. Przeszukiwałem też filmy z wizyty hrabiego Ciano, który oglądał Jastrzębia. Narazie nic :/

Na relacji z wystawy lotniczej we Francji przez 2 sekundy pojawia się za to Wilk.

Apropo TK-D. Znacie to zdjęcie?

tkd.jpg

Apropo TK-D. Znacie to zdjęcie?

Znamy Chyba jedyne (ew jedno z 2) samego ciągnika bez działka. Nie ma chyba zdjęcia TK-D bez uzbrojenia ale z dużą płytą pancerną z otworze pod działko. Nie pamiętam. W każdym razie "CP" od RPM to taka ciut ściemka.