skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Bardzo ładnie, super model. A czemu kierownica jest po prawej stronie ?? Teraz prośba, czy możesz zrobić fotki układu jezdnego? Z góry dzięki. Czy szperacz również będzie ?? Strumyk: http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/pol/polandtk3.htm Ps. tu sa fajne opisy i to szczegółowe tankietek: http://homepage2.nifty.com/kaba-maru/research/tks.htm Edytowane 7 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Bo tks-d był na bazie tankietki tks, a ta znów na bazie tankietki brytyjskiej, gdzie jak wiesz jest ruch lewostronny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Bo tks-d był na bazie tankietki tks, a ta znów na bazie tankietki brytyjskiej, gdzie jak wiesz jest ruch lewostronny Ty popatrz no, fotografie kłamią. Skandal. Wszyscy mamy zwalone modele TKSów. W wersji tankietki z armatą "Pocisk" z zakładów "Pocisk", kierowca siedział normalnie, po lewej. Edytowane 7 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Dlaczego kłamią? Na foto też jest po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Dlaczego kłamią? Na foto też jest po prawej. Właśnie oglądam fotki i za Diabła, nie widzę kierownicy po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Dlaczego kłamią? Na foto też jest po prawej. Masz może tą fotkę pod ręką ?? Znalazłem wszystkie wersje tankietek, ale tej akurat Nie Na tej fotce, np. nie widać kierownicy po prawej, na innej podczas jazdy jest otwarta lewa klapa. TKS-D Strumyk: http://derela.republika.pl/tkd.htm Edytowane 7 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 A czy to tak trudno dojść, że jak po lewej jest działko, to po prawej jest kierowca? Nie weszliby po tej samej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Powiem szczerze, nie za bardzo jestem o tym przekonany, że regulamin i ogólne ustalenia, zezwoliły by na zamontowanie kierownicy po prawej stronie. Nie mogę znaleźć fotek przedstawiających samo wnętrze, to w/w jest mało wyraźne, kierownicy tam jednak nie mogę się dopatrzeć. Update: Popatrz jak siedzi żołnierz (prawdopodobnie dow.) po prawej stronie - prawie bokiem, a po lewej, ma wyciągniętą prawą rękę do przodu. Update 2: No i znalazłem na Odkrywcy taki rys. tech.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Masz może tą fotkę pod ręką ?? Znalazłem wszystkie wersje tankietek, ale tej akurat Nie ConfusedNa tej fotce, np. nie widać kierownicy po prawej, na innej podczas jazdy jest otwarta lewa klapa. TKS-D A ja na tym zdjęciu kierownicę bym dostrzegł. Skala jak zwykle pokazujesz że brak ci jakichkolwiek elementarnych podstaw. Zamiast sponsorować coraz to nowymi zakupami RPM kup kilka dobrych książek, albo, jak już kiedyś ci proponowałem odwiedź biblitekę. W warszawskiej BN czy uniwersyteckiej masz wszystko czego ci potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Czy regulamin by pozwolił? A czołgi 7TP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Sprawa kierowcy po prawej stronie jest ewidentna, ale dla wątpiących: - w literaturze jest opisane, że takiej zmiany dokonano w stosunku do C2P. - na planiku kierownica jest narysowana! - na zdjęciu z pokazów widać wyraźnie tablicę ze wskaźnikami w prawym przednim rogu, - kierownica jest nisko umieszczona i na zdjęciach burka ją zdecydowanie zasłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 A czemu kierownica jest po prawej stronie ?? Dlaczego kierownica jest po prawej stronie ? MiF nr 33, strona 54 "Celowniczy, ładowniczy i amunicyjny siedzieli po lewej stronie pojazdu, z tym, że ładowniczy był zwrócony plecami do celowniczego, a twarzą do amunicyjnego. Po prawej stronie TKS-D znajdowało się siedzisko tylko dla kierowcy, za plecami którego najprawdopodobniej umocowano metalową skrzynke na pociki kal. 37mm." Rozumiem, że nie masz książki, ale uprzedzam Twoją odpowiedź. Wszystko jest na stronie dreli, na którą się sam powołujesz. Dokładnie widać, że nie czytasz, tylko oglądasz obrazki. http://derela.republika.pl/tkdpl.htm Powiem szczerze, nie za bardzo jestem o tym przekonany, że regulamin i ogólne ustalenia, zezwoliły by na zamontowanie kierownicy po prawej stronie. Nie mogę znaleźć fotek przedstawiających samo wnętrze, to w/w jest mało wyraźne, kierownicy tam jednak nie mogę się dopatrzeć. Zamiast się "dopatrywać" poczytaj, zaoszczędzisz nam i sobie czasu. Fotek samego wnętrza nie ma, najdokładniejsze jest to z Karolem. Wspomniany przez Ciebie regulamin nie ma tu nic do rzeczy. Ty popatrz no, fotografie kłamią. Skandal. Wszyscy mamy zwalone modele TKSów. Smile W wersji tankietki z armatą "Pocisk" z zakładów "Pocisk", kierowca siedział normalnie, po lewej. MiF nr 33, strona 53 "Nowy pojazd zaprojektowany W BBTBr. Panc. miał podobnie jak w prototypowych działach samobieżnych TK-D (zbudowanych w 1932 r. na podwoziu tankietki TK-3) otwarte od góry nadwozie. Na tym jednak podobieństwa się kończył." Teraz prośba, czy możesz zrobić fotki układu jezdnego? Z góry dzięki Na odkrywcy, takie jak w C2P. Ty popatrz no, fotografie kłamią. Skandal. Wszyscy mamy zwalone modele TKSów C2P - kierownica z lewej TKS - tez z lewej TK-3 Zwalone ? Skala jak zwykle pokazujesz że brak ci jakichkolwiek elementarnych podstaw. Zamiast sponsorować coraz to nowymi zakupami RPM kup kilka dobrych książek, albo, jak już kiedyś ci proponowałem odwiedź biblitekę. W warszawskiej BN czy uniwersyteckiej masz wszystko czego ci potrzeba. Skala woli pytać i opowiadać bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 No, rzesz w paszczę, faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi, no i 7ka - ale to już czołg z prawdziwego zdarzenia, tam też po prawej. Dzięki serdeczne, kolejne doświadczenie i zdobyta wiedza. Jednak koniecznie muszę kupić te części MiF'a poświęcone TK"x", bez nich jak bez ręki. Internet, internetem, nie wszystko się znajdzie. Widziałem wasz skan 10TP, jaka to pozycja, książka czy też MiF? Wczoraj złaziłem się po księgarniach i straszna posucha, wszędzie to samo, zero książek - konkretnych, z rysunkami i zdjęciami. W Bellonie jak zwykle, Faszyści, kacapy i Alianci, o nas tylko 7TP. Dzisiaj depnę na Kazimierzowską, może tam coś znajdę u Łącznościowców, podobno, coś tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 No, rzesz w paszczę, faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi, no i 7ka - ale to już czołg z prawdziwego zdarzenia, tam też po prawej. Dzięki serdeczne, kolejne doświadczenie i zdobyta wiedza. Jednak koniecznie muszę kupić te części MiF'a poświęcone TK"x", bez nich jak bez ręki. Internet, internetem, nie wszystko się znajdzie. Ja mam, ewentualnie mogę Ci zrobić ksero albo foty ale pod warunkiem, że ją przeczytasz, a nie obejrzysz obrazki tylko. Może taka lektura jakoś Ci pomoże, bo na razie ... lipa. 3 książki to za mało. W Bellonie jak zwykle, Faszyści, kacapy i Alianci, o nas tylko 7TP. Powiedziane z przytupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Ja mam, ewentualnie mogę Ci zrobić ksero albo foty ale pod warunkiem, że ją przeczytasz, a nie obejrzysz obrazki tylko. Może taka lektura jakoś Ci pomoże, bo na razie ... lipa. 3 książki to za mało.W Bellonie jak zwykle, Faszyści, kacapy i Alianci, o nas tylko 7TP. Powiedziane z przytupem Pewnie, że za mało, prawie nić, kropla w morzu i to mała kropelka. Masz może możliwość zapisanie tego w formacie .pdf ? Wybrane fragmenty oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 W Bellonie jak zwykle, Faszyści, kacapy i Alianci, o nas tylko 7TP. Dzisiaj depnę na Kazimierzowską, może tam coś znajdę u Łącznościowców, podobno, coś tam jest. Zobacz tutaj. http://historyton.pl/catalog/index.php?cPath=71 Może coś znajdziesz dla siebie Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Z tego to tylko mnie interesuje MiF o tankietkach, koniecznie to muszę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Skala, odwiedzasz w Wa-wie niewłaściwe miejsca. Naprawdę nie wiesz, że literaturę (z całego świata) kupuje się w PELCIE na Świętokrzyskiej? Jendrass, zdjęcie silnika z TK-3 - dla mnie rewelacja. Wiesz, że w kolejce mam TK-D, może podrzucisz coś jeszcze (druga strona, tył). PLEASE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Skala, odwiedzasz w Wa-wie niewłaściwe miejsca. Naprawdę nie wiesz, że literaturę (z całego świata) kupuje się w PELCIE na Świętokrzyskiej? Byłem w Pelcie, jest tylko o tankietce (MiF) oraz 7TP, który już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Jendrass, zdjęcie silnika z TK-3 - dla mnie rewelacja. Wiesz, że w kolejce mam TK-D, może podrzucisz coś jeszcze (druga strona, tył). PLEASE! Udostępniam się na prv To taka ciekawostka, którą zauważyłem całkowicie przypadkiem. Znane zdjęcie, ale zazwyczaj okrojone z prawej strony. Tymczasem w MiF jest całe i co widać w prawym rogu na statywie ? Widd to robota dla Ciebie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Stary, filmy z wizyty Karola mam pod kątem tego pojazdu dosłownie klatka po klatce... Wiem, że to kamera Polskiej Agencji Telegraficznej, niestety wygląda na to, że nasz piękny pojazd...nie przeszedł przez cenzurę... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 To kupa ! Tylko sprzęt panc. mu pokazywali ? lotnictwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Oficjalnie na zachodnich materiałach samoloty, jakieś znane czołgi, kawaleria. Niestety ten cholerny pojazd się nie pojawił. Przeszukiwałem też filmy z wizyty hrabiego Ciano, który oglądał Jastrzębia. Narazie nic :/ Na relacji z wystawy lotniczej we Francji przez 2 sekundy pojawia się za to Wilk. Apropo TK-D. Znacie to zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Apropo TK-D. Znacie to zdjęcie? Znamy Chyba jedyne (ew jedno z 2) samego ciągnika bez działka. Nie ma chyba zdjęcia TK-D bez uzbrojenia ale z dużą płytą pancerną z otworze pod działko. Nie pamiętam. W każdym razie "CP" od RPM to taka ciut ściemka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 http://pl.youtube.com/watch?v=ySgly-96ir4&feature=related Parę tankietek... od około 3 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi