Skocz do zawartości

BF-109 D 1 W.Nr655. 3/J88 Legion Condor, Hptm.Werner 'Vati' Molders,autumn 1938.

Messerwagen

Rekomendowane odpowiedzi

• Messerwagen changed the title to bf109d1 wk.nr.655,3/j88 legion condor,hptm.werner "vati"molders,autumn 1938
Napisano (edytowane)

Chociaż w tytule można by choć udać, że dba się o pisownię. A, przypominam, że nie tylko na forach modelarskich, jest to element prezentacji szacunku dla czytających. O czytelności przekazu, nie wspominając.

Każdy się może rąbnąć, ale na serio mamy teraz takie czasy, że to nie jest wstyd kompletnie olać spacje, wielkie litery itd?

I dlaczego, u diabła, autumn?!

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 4

2 minuty temu, greatgonzo napisał:

Każdy się może rąbnąć, ale na serio mamy teraz takie czasy, że to nie jest wstyd kompletnie olać spacje, wielkie litery itd?

Mamy też takie czasy, że w społeczeństwie powinna być coraz większa świadomość tego, że u ludzi występują różne zaburzenia neurologiczne. I...

4 minuty temu, greatgonzo napisał:

jest to element prezentacji szacunku dla czytających

z szacunku dla innych na wszelki wypadek warto nie zwracać na to uwagi.

Napisano (edytowane)

Fundamentalnie się z Tobą nie zgadzam. To prosta droga do degrengolady komunikacji na forum.

Nie zgadzam się  też z zasadą przyjmowania a' priori wszelkich możliwych ludzkich ułomności i chorób. Tekst bez problemu można poprawić w jakimś automacie, albo zwrócić uwagę na swój problem i skorzystać z należnej wyrozumiałości.

I choćby z obserwacji forum, wiem że sam nie stosujesz tego jako zasady. Wg mnie słusznie.

• Like 7
  • Thanks 1

4 minuty temu, greatgonzo napisał:

Fundamentalnie się z Tobą nie zgadzam

Tak jak niestety większość ludzi którzy oceniają innych nie mając pojęcia z jakimi trudnościami mogą mieć do czynienia. Cóż, syty głodnego nie zrozumie, wiadomo o tym nie od dzisiaj.

Na usprawiedliwienie mogę tylko dodać, że sam miałem takie podejście dopóki nie zetknąłem się z taką sytuacją bezpośrednio i nie zagłębiłem się w nią. I dlatego bazując na własnych błędach zalecam wstrzemięźliwość w ferowaniu wyroków.

7 minut temu, TM48 napisał:

różne zaburzenia neurologiczne. I...

... które raczej nie dotyczą modelarza prezentującego całkiem precyzyjnie zbudowany i pomalowany model.

I nie mówmy tu o dysgrafii, dysleksji i innych dys. Mój syn miał i nadal ma tego rodzaju ograniczenia. Ciężko przechodził przez system szkolny. Ale dziś jak coś pisze, to najpierw sprawdza i poprawia zanim puści w świat. Z szacunku dla innych ale też dla siebie. Może to głupie i niedzisiejsze, ale twierdzi, że ze swoimi ograniczeniami woli się mocować niż używać ich jako usprawiedliwień.

• Like 2

5 minut temu, HKK napisał:

I nie mówmy tu o dysgrafii, dysleksji i innych dys.

Nie, mówimy o zaburzeniach (nie chorobach) neurologicznych wynikających wprost z innej budowy strukturalnej mózgu. Np. o ludziach którzy potrafią zbudować wspaniały i szczegółowy model, ale nie potrafią zawiązać sobie butów, albo zrobić kanapki.

To, że Twój syn sobie jakoś radzi nie znaczy, że każdy z takim samym zaburzeniem poradzi sobie analogicznie. Na tym właśnie polegają zaburzenia w spektrum.

Z mojej strony koniec, albo ktoś to zrozumie, albo nie.

Równasz ogół ze szczegółem. Twoja propozycja jest moralnie, w oczywisty sposób, dobra. Niestety, fizycznie niemożliwa.

Zarzut o bazowaniu mojego stanowiska na braku empatii i całkowitej izolacji od problemów ludzi w świecie ilustruje problem.

Out.

• Messerwagen changed the title to BF-109 D 1 W.Nr655. 3/J88 Legion Condor, Hptm.Werner 'Vati' Molders,autumn 1938.
Napisano (edytowane)

Gonzo approves smaller.jpg

Dzięki. Pierwotnie, na pierwszy rzut oka, myślałem, że tytuł to jakiś adres strony internetowej.

To dlaczego autumn?

4 godziny temu, TM48 napisał:

Nie, mówimy o zaburzeniach (nie chorobach) neurologicznych wynikających wprost z innej budowy strukturalnej mózgu. Np. o ludziach którzy potrafią zbudować wspaniały i szczegółowy model, ale nie potrafią zawiązać sobie butów, albo zrobić kanapki.

Skoro o tym piszesz to znaczy, że nieco znasz temat. Czy mógłbyś podzielić się tym, co czytałeś? Linki do artykułów w zupełności wystarczą. Wybacz, że drążę, ale to zawodowa ciekawość.

5 godzin temu, Messerwagen napisał:

Tak,znam te fotografie,pytanie czy te ślady  sa wynikiem uszkodzenia na fotografii

Chodziło mi o statecznik. ale sam już odpowiedziałeś w tym temacie. Nasze wpisy nastąpiły w sumie jednocześnie 

29 minut temu, zaruk napisał:

Skoro o tym piszesz to znaczy, że nieco znasz temat. Czy mógłbyś podzielić się tym, co czytałeś?

Znam z autopsji, a moja wiedza opiera się na rozmowach ze specjalistami.

Ciekawy jestem, czy wciąż jest dostępny Model "Dory" z Hobbycraft.  Mam go w swojej kolekcji, zbudowanego jeszcze w 1996 i pomalowanego pędzelkiem w malowaniu ukazanym poniżej.  Nawiasem mówiąc, przypomniałeś mi o nim. Jednak chcąc pokazać go na forum  musiałbym, delikatnie mówiąc, dokonać niewielkiej modernizacji. W tej chwili nie mam go nawet w gablocie.

Messerschmitt Bf109 D-1 nella livrea usata nella campagna di Polonia, settembre 1939..jpg