Skocz do zawartości

Revell 03948 Suchoi Su-27 Flanker 1:144

DamianosPL

Rekomendowane odpowiedzi

Cały pomalowany kolorem Humbrol 65 Aircraft Blue. Teraz czas nadszedł na zrobienie masek z taśmy by zrobić kamuflaż.

2UHn4UH.jpeg

z9HmrRn.jpeg

Więcej cierpliwości i dokładności, nie spiesz się; szpachlowałeś miejsce łączenia wlotów powietrza z resztą kadłuba, a po farbie widać że nadal nie jest tam dobrze. Przy tak prostym modelu można poświęcić trochę więcej czasu na wyprowadzenie takich miejsc żeby nie raziło po oczach. Tak samo rejon hamulca aerodynamicznego (chyba, nie znam tej konstrukcji?) bardzo odstaje od reszty, można to było zrobić lepiej.

56 minut temu, enten napisał:

Chyba jednak kolory miejscami zamieniłeś.. Zauważyłeś to? 

Musiałem kilkadziesiąt razy sprawdzić o chodzi i wejsc na scalemates by zrozumieć o co chodzi. Od zewnętrznej strony źle zamaskowałem. Nie wierzę co za chłop. No cóż jutro trzeba przemalować jeszcze raz na kolor główny i nastepnie na odpowiedni po wyschnięciu.

Pisałem, że jesteś skrupulatny i działasz w sposób uporządkowany ale jak widać rozwiałeś pozory.

Widać też jak działasz na sugestie innych osób - nic dziwnego, że Twoje tematy wyglądają jedynie jak wpisy do pamiętniczka.

Edytowane przez enten
  • Like 1

5 godzin temu, enten napisał:

Pisałem, że jesteś skrupulatny i działasz w sposób uporządkowany ale jak widać rozwiałeś pozory.

Widać też jak działasz na sugestie innych osób - nic dziwnego, że Twoje tematy wyglądają jedynie jak wpisy do pamiętniczka.

Staram sie by wyszło dobrze i poprawnie. A jak coś nie wyjdzie to staram sie to poprawić.

Ogólnie pierwszy raz widzę takiego Su-27, te dziwne wloty obok hamulca to jakaś fikcja zaszpachluj to to...  Te kolory mają się nijak do rzeczywistości. Główny kolor jest o wiele jaśniejszy,ten który użyłeś jako główny kolor po rozjaśnieniu nadawałby się na ciemniejsze plamy. Hamulec możesz wyszlifować do równości z poszyciem, bo widać że jest za gruby do reszty konstrukcji.

edit:

bardziej bym się skłaniał do wersji jakiejś testowej tak patrząc po konstrukcji tego modelu, liniowy samolot zupełnie ma inne kształty....

Edytowane przez smialus
  • Like 2

W dniu 7.07.2025 o 12:23, smialus napisał:

Ogólnie pierwszy raz widzę takiego Su-27, te dziwne wloty obok hamulca to jakaś fikcja zaszpachluj to to...  Te kolory mają się nijak do rzeczywistości. Główny kolor jest o wiele jaśniejszy,ten który użyłeś jako główny kolor po rozjaśnieniu nadawałby się na ciemniejsze plamy. Hamulec możesz wyszlifować do równości z poszyciem, bo widać że jest za gruby do reszty konstrukcji.

edit:

bardziej bym się skłaniał do wersji jakiejś testowej tak patrząc po konstrukcji tego modelu, liniowy samolot zupełnie ma inne kształty....

Tak jak producent podawał takim kolorem malowałem przy tym modelu akurat. Na scalemates jak oglądałem też każdemu wychodził inny kolor.

W dniu 7.07.2025 o 12:23, smialus napisał:

toć to model opracowany w 1988 roku - nie ma co oczekiwać zbytniej merytoryki  :szczerbol:

• Like 1

Patafix sprawdzona rzecz na te camo, a szkoda taśmy i ile zużyłeś. Popatrz, jak moją sukę malowałem. Nie w pudełkowym malowaniu. Dobra skala, na naukę malowania na małej powierzchni kamuflażu na jetach. Czasami mam smaczka na F14 z Revella zrobić. Da się z tej 14tki też uklepać fajnego szkraba.

Edytowane przez MayonesEXG7

Godzinę temu, MayonesEXG7 napisał:

Patafix sprawdzona rzecz na te camo, a szkoda taśmy i ile zużyłeś. Popatrz, jak moją sukę malowałem. Nie w pudełkowym malowaniu. Dobra skala, na naukę malowania na małej powierzchni kamuflażu na jetach. Czasami mam smaczka na F14 z Revella zrobić. Da się z tej 14tki też uklepać fajnego szkraba.

Ale ja te taśmy niebieskie mam za darmo z Pracy sobie biorę jak potrzebuję.