okonek Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) Wszyscy, którzy odwiedzają ten dział wiedza pewnie, że wspominałem kiedyś o dioramce morskiej. Diorama taka potrzebuje paru okrętów a u mnie jak do tej pory tylko Kalinin gotowy Spiełem się trochę i ruszyłem ze Slavą ale aby jej nie było smutno samej na pochylni stocznia w Okonioniewie rozpoczęła budowę kolejnego okrętu. Tym razem to Niszczyciel rakietowy typu 956 - Sarych. Jako, że robiłem już model tego typu okrętu w skali 1/200 mam trochę ułatwione zadanie co do materiałów itp. W przeciwieństwie do "Бесстрашный" -go, który był ostatnim okrętem z serii dla marynarki rosyjskiej wybrałem sobie jednego z młodszych braci. Dioramka ma pokazywać Atlantyk czyli potrzebne mi okręty z floty północnej a do takich zaliczał się trzeci okręt z serii czyli "Отличный" i jego właśnie wybrałem. Czas pokazany na dioramce to rok 1988 czyli numery burtowe muszą też pasować. W tym okresie okręt nosił numer 434. Jakiś znajomy co nie Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak jak w przypadku Slavy z relacji obok na pierwszy ogień poszła cześć nawodna kadłuba Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian_anna Napisano 30 Sierpnia 2006 Share Napisano 30 Sierpnia 2006 Jeśli tylko są wolne miejsca to z chęcią rezerwuje w pierwszym rzędzie. Może zrobisz na dioramce lecący śmigłowiec? Masz taki w 1:700? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Myślałem nad tym i nadal myślę jak to wykonać. Śmigłowiec już jest ale bazuje na innym okręcie. Zobacz sąsiednia relacje z budowy Kalinina Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian_anna Napisano 31 Sierpnia 2006 Share Napisano 31 Sierpnia 2006 To proste: montujesz w nim zestaw RC i gotowe . A na poważnie to cieniutki ale sztywny drucik przymocowany do "morza", pomalowany na niebiesko aby był mniej widoczny i na nim śmigłowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 2 Września 2006 Autor Share Napisano 2 Września 2006 (edytowane) Zobaczymy co da się zrobić. Nie chodzi tu tylko o pokazanie np. śmigłowca w powietrzu ale i jego rotorów w czasie pracy. Główna cześć modelu przybrała już kolorki i tak jak we wcześniejszych okrętach pokład kadłuba stal się brązowo-czerwony a pokłady nadbudówek czerwono-pomarańczowe Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Pozmieniałes trochę stosunki farb przy mieszaniu, czy tylko na fotce, jakby inny kontrast między kolorami, jest w tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 2 Września 2006 Autor Share Napisano 2 Września 2006 (edytowane) Wojtek To są dwa rożne kolory Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz75 Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Wojtuś nie przeczytał . Tak myślę z tym smigłowcem , fajnie by jednak było jakby sobie taki leciał na dioramce . Są takie cieniuteńkie stalowe druciki , albo może zrobic test z żyłką usztywnioną cyjanoakrylem ? Kręcący się wirnik można zrobić tak jak było w tej japońskiej dioramce w samolotach - ( z krażków pleksi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.s Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Jeśli mogę coś zaproponować to: widziałem kiedyś w sklepie modelarskim takie cienkie okrągłe pręty z przeźroczystego tworzywa, były w różnych grubościach, z tego co pamiętam były sztywne, jeśli chcesz mogę podejść do sklepu zobaczyć po ile są takie i jak bardzo są sztywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Przeczytał, przeczytał, chodzi mi o to, że na innym, poprzednim modelu była większa różnica pomiędzy kolorami, niż jest w tym Sovriemiennym. To Wy nie doczytaliście :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 2 Września 2006 Autor Share Napisano 2 Września 2006 .....i i tak jak we wczesniejszych okretach poklad kadluba stal sie brazowo-czerwony a poklady nadbudowek czerwono-pomaranczowe oraz No wiec , byly dwa sposoby malowania pokladu. Pierwszy, nazwijmy go wczesnym, gdy nazwa okretu byla jeszcze malowana na bialo, polegal na pomalowaniu wszystkich pokladow na kolor czerwono-brazowy.Drugi, czyli pozny (zolta nazwa okretu) to w/g mnie przemalowanie glownych pokladow na szary z pozostawieniem czerwono-brazowych listw na nadbudowkach (cos w rodzaju listw podlogowych). Poklady na nadbudowkach pozostaly w poprzednim kolorze. Teraz jest OK. Kto jednak nie czyta ten nie czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 5 Września 2006 Autor Share Napisano 5 Września 2006 (edytowane) Robotnicy w stoczni latają jak porąbani pomiędzy trzema dokami. Teraz właśnie zatrzymali się tutaj i cosik tam zrobili Wykonanie wyprasek kadłuba umożliwia malowanie ścian nadbudówek i wyposażenia pokładu tylko i wyłącznie pędzlem ...... cienkie okrągłe pręty Michał to dobry pomysł ale muszą być bardzo cienkie ! Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.s Napisano 6 Września 2006 Share Napisano 6 Września 2006 Michal to dobry pomysl ale musza byc bardzo cienkie ! Będę dzisiaj w sklepie, zobaczę i powiem Ci jakie są średnice i jak bardzo są sztywne Teraz wpadło mi do głowy jeszcze, że można by użyć do tego światłowodu 1mm lub 0,75mm. Również są sztywne szczególnie ten 1mm, taki mały śmigłowiec na wysokości około 15cm myślę że by utrzymało bez problemu, bez większych zachwiań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Września 2006 Autor Share Napisano 6 Września 2006 (edytowane) O światłowodach już myślałem i będą chyba najbardziej odpowiednie. 15 cm to zdecydowanie za wysoko. O ile się zdecyduje do pokaże jeden śmigłowiec podczas startu czy lądowania oraz drugi w niskim przelocie nad woda. Można pokazać śmigłowiec z opuszczonym sonarem i wtedy nie będzie problemu, tylko co on by robił pośród płynącej floty ? Nie jestem pewien czy taka scenka pojawi się przy niszczycielach i krążowniku. Wcześniej zdecyduje sie na to przy Kievie czy Kuzniecowie a do tego czasu to coś wymyślimy Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.s Napisano 6 Września 2006 Share Napisano 6 Września 2006 Byłem dzisiaj w sklepie ale powiem szczerze że nie nadają się za bardzo te przeźroczyste pręty, najcieńszy ma 1mm ale jest o wiele bedzie giętki niż światłowód, a i przede wszystkim jest taki bardziej mleczny niż przeźroczysty... Więc stwierdzam że światłowód bedzie się do tego najlepiej nadawał. PS. jeśli nie masz światłowodu, albo nie wiesz gdzie kupić pisz do mnie śmiało na gg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 13 Września 2006 Share Napisano 13 Września 2006 A gdzie fotki pomalowanego wstępnie masztu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Września 2006 Autor Share Napisano 14 Września 2006 (edytowane) Dobra, dobra tylko już na mnie nie krzycz bo jestem wrażliwy i mogę Jak wiadomo z in-boxu, Dragon sam już dodał do zestawu blaszki potrzebne do wykonania tego masztu ale ja wybrałem te z GMM jako bardziej moim zdaniem odpowiednie ( ramiona masztu Dragona są za balszoje ). Ciekawostka jest, że oba nie do końca są OK. W miarę odpowiednio poprawny tylni maszt udało mi się wykonać poprzez połączenie części z obu blaszek plus reling na pomoście z pozostałości po Kalininie. Maszt oczywiście ze względu na okręt jest starszego typu. Pozostało tylko pomalować No i po malowaniu Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Września 2006 Share Napisano 15 Września 2006 Powiedz mi Jędruś w jaki sposób wyginasz blaszki bo przyżądy do tego celu są chyba za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 15 Września 2006 Autor Share Napisano 15 Września 2006 (edytowane) Nie mam przyrządów choć mam w planie zrobić sobie coś samemu wiec na razie pinceta i paluszki Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 31 Października 2006 Autor Share Napisano 31 Października 2006 (edytowane) Czesc. Czas wrócić chyba do 956-ki. Kulakov wymęczył mnie trochę wiec bardzo powoli coś się zaczyna dziać w temacie. Przybyła sterówka, aparaty torpedowe i pokłady nad nimi Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 31 Października 2006 Autor Share Napisano 31 Października 2006 (edytowane) Jedziemy dalej. Wszystkie duperele na pokładach już pozaznaczane i odmalowane. Przybył komin i pokład lotniczy. Na bocznych wysepkach na ile to tylko możliwe został skorygowany jeden z pokładów. Wykonany oczywiście na nowo z ramki blaszki fototrawionej. Ci, którzy śledzili budowę większego brata w 200-ce wiedza o co chodzi Przejścia kolorów pokłady-nadbudówki jeszcze do poprawienia Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 13 Listopada 2006 Autor Share Napisano 13 Listopada 2006 (edytowane) Cześć. Male postępy. Zamocowałem na tylnej nadbudówce boczne pokłady. Przed tą czynnością radze pogłębić miejsce w pokładzie lotniczym, gdzie one zachodzą. Bez tej operacji powstaną stopnie na połączeniu a powinno być płasko. W dalszej części tak sobie kombinuje, że skoro model ma stanąć kiedyś na dioramce a powinno się na niej coś dziać i skoro dwa gotowe okręty maja już śmigłowce na pokładach lotniczych, to może tu pokażemy śmigłowiec w hangarze lub w czasie wytaczania z niego. Pomysł jeszcze nie zaklepany ale tak dla ciekawości postanowiłem zrobić cześć ruchomą hangaru jako otwartą. Ściany powstały z blaszki aluminiowej a wzmocnienia wewnętrzne z pręcików plastikowych. Furty jeśli się zdecyduje to dam na koniec ale zawiasy już są Rama, na której są zamocowane to tez pręciki później przeszlifowane na płasko Przy tych czynnościach wzorowałem się na fotkach jednego z chińskich okrętów oraz złomowanym już Sovremennym Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 13 Listopada 2006 Share Napisano 13 Listopada 2006 Zgin przepadnij maro nieczysta - a kysz !!! Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Listopada 2006 Autor Share Napisano 17 Listopada 2006 (edytowane) A to czemu Jedziemy dalej. Dodałem relingi na dziobie i większość dupereli w tej części modelu, dorobiłem w podobny sposób co w Kulakowie wszystkie żaluzje na kominie, pokłady łodziowe otrzymały podpory, hangar już na miejscu, radary otrzymały ciemniejszy kolor no i trochę popracowałem przy przednim maszcie. Okręt otrzymał też już numer burtowy i nazwę poskładaną z paru części bo w kalkach takowej niet Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi