Slaw_21 Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca Chiang Ning (Chang Ning) to niewielki okręt patrolowy z liczącej 10 jednostek klasy Hai Ning. Zwodowano go w 1934 r. Został zatopiony w roku 1938. Znane są mi tylko dwa zdjęcia tej jednostki. Sam model (zestaw WN 03011) to odlewana, dość porowata biała żywica (kadłub w całości z nadbudówkami i kilka detali osobno – komin, łodzie) oraz blaszka i kalka. Praktycznym dodatkiem jest opakowanie w formie plastikowego zamykanego na zatrzask pudełka z 8 przegródkami, które można wyjmować. Instrukcja jest w języku chińskim z nielicznymi sformułowaniami po angielsku ale z ilustracjami dobrze pokazującymi co należy wykonać. Brak schematu malowania i olinowania. Dodatki, których użyłem to koła ratunkowe i załoga (Eduard) oraz reling na otwartym pokładzie nawigacyjnym (4 krótkie relingi z blaszki, każdy o takiej samej długości, starczają na burty, trzeba je i tak przyciąć) Nić elastyczna – czarna, Uschi 0,001 Malowanie aerografem i pędzlem - akryle Tamiya. Tym razem model z brudzeniem (oleje - Oilbrusher MIG). Woda - żele z AK Interactive (Transparent i Pacific Blue) i biała farba, położone nakładaczem i pędzlem na płytkę z polistyrenu i mieszane miejscami przed nałożeniem jak przy „pouringu” stosowanym w malarstwie czyli podobnie jak w modelu USS Baltimore 1/2000 z poprzedniej mojej galerii. Podstawka z pomalowanej i polakierowanej pianki. Wykonanie modelu dostarczyło mi wiele dobrej zabawy i posłużyło do odpoczynku, tak więc w zupełności spełniło swoją rolę. z serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich oglądających 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 14 Czerwca Autor Share Napisano 14 Czerwca Jeszcze dla zobrazowania skali: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 15 Czerwca Share Napisano 15 Czerwca Coś duże te zapałki Spoko podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Woda wyszła rewelka, toż to drobnica , świetnie całościowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Bardzo przyjemny w odbiorze drobiazg, fajna, atmosferyczna scenka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Pięknie wyszło, mnie tylko zastanawia ta grubość nici 0.001mm. Mam nić 0,04 polskiego producenta i wygląda na cieńszą, jest cieńsza od włosa. Ta wydaje się grubsza, może po rozciągnięciu osiąga mniejszą średnicę. Grubość 0.001mm chyba nie byłaby nawet widzialna gołym okiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 30 Czerwca Autor Share Napisano 30 Czerwca W dniu 29.06.2025 o 15:56, PiotrekM napisał: grubość nici 0.001mm Tak, to nie jest 0,001 mm. To już by rzeczywiście była niewidzialna nić. Nie pisałem skrótu mm ale i tak nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodzi o nici elastyczne Uschi van der Rosten, Superfine Size .001 O. D. (kod produktu 4007). Według strony producenta średnica wynosi 0,01 mm. Po pomalowaniu jest oczywiście grubsza. Jeszcze uwaga co do nazwy producenta modelu. Na instrukcji, której fragment jest widoczny przez przezroczyste plastikowe opakowanie widnieje logo OceanMoon. Sklepy internetowe sprzedające ten model miewają go pod marką SSModel stąd zamieściłem obie nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi