pmroczko Napisano Wtorek o 15:28 Share Napisano Wtorek o 15:28 Dzień dobry! Jakiś czas temu zacząłem budowę RWD-8: Długo mi się ciągnęła budowa tego przecież małego modelu, ale w końcu jest gotowy - zapraszam do galerii: Dziękuję za uwagę - pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano Wtorek o 15:46 Share Napisano Wtorek o 15:46 Nawet niezły ale za to śmigło to należy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Wtorek o 16:05 Share Napisano Wtorek o 16:05 To samo chciałem napisać, cały, świetny efekt burzy niestety śmigło. Do poprawki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Wtorek o 18:17 Autor Share Napisano Wtorek o 18:17 OK, dzieki z komentarze! To co proponujecie? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano Wtorek o 21:08 Share Napisano Wtorek o 21:08 Gratuluję nietypowej niebieskiej ósemki. Długo kazałeś na nią czekać, a byłem bardzo ciekaw, jak wyjdzie z kalkami od KayFranza i powiem, że całkiem fajnie wyszła, choć kilka rzeczy mnie zastanawia. Pierwsza rzecz to granatowy, jest bardzo ciemny i mam wrażenie że jest zbyt nazwałbym to "wojskowym", matowy i taki bez życia, a na wielu zdjęciach widać jak zwłaszcza blachy okapotowania połyskują i odróżniają się od takiego samego koloru na płótnie. Samo malowanie niebieskim pod kadłubem, to zakończenie łukiem, czy masz to na jakiejś fotce?, ja się z tym nie spotkałem i od razu zwróciłem na to uwagę. Zbiornik oleju pomalowałeś nie kolorem metalu, tylko granatowym - czemu tak? Napędy sterów, dźwignie sterów wysokości zrobiłeś na czerwono, a opracowania jakie są dostępne nie pokazują takiego zestawienia - też zapytam, skąd taki pomysł? Na koniec zapytam o wnętrze kabin które pomalowałeś chyba też granatowym kolorem - czemu tak ciemnym kolorem? Pytam z ciekawości, bo może masz jakieś informacje, czy nawet fotki które o tych rzeczach mówią, a z kolei ja bardzo lubię ten samolot i dlatego pewnie tak drążę. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano Środa o 10:23 Share Napisano Środa o 10:23 16 godzin temu, pmroczko napisał: OK, dzieki z komentarze! To co proponujecie? Pozdrawiam Paweł Zmyj i zrób delikatniej i równiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Środa o 15:01 Autor Share Napisano Środa o 15:01 @jarek38- bardzo dziękuję za komentarz. Racja, długo się ta budowa ciągnęła - w szczególności jakąś blokadę miałem przy dokończeniu kokpitu i zamknięciu kadłuba. Potem już sprawnie poszło. Jeśli chodzi o kolor, to musiałem trochę pokombinować, żeby dobrać coś do kalkomanii które wydrukował KayFranz. Na końcu była to mieszanka której podstawą była figurkowa farba "Macragge Blue" - taka jak dla Space Marines, z mała domieszką czerwonego. Potem lakierowałem to jeszcze błyszczącym bezbarwnym, więc połysk jest, ale może za mało. Jeśli chodzi o granicę koloru na dole to nie mam na to żadnych papierów - ale nie znalazłem też zdjęcia, które by pokazywało to na czerwonych maszynach. Także można powiedzieć, że wyznaczyłem tę linię "odruchowo". Podobnie zbiornik oleju - zanim nie przeczytałem Twojej wiadomości, to nawet się nie zastanawiałem gdzie on konkretnie jest ani na jaki kolor powinien być pomalowany. To co na instrukcji IBG było zaznaczona jako czerwone, ja dałem jako niebieskie. Jeśli chodzi o napędy sterów, to tu mam już przemyślenia - bo nie dowody... To zdjęcie - które dla KayFranza było punktem wyjścia: Doszedłem do wniosku, że dźwignie przy sterach są raczej w kolorze pół szachownicy niż w kolorze samolotu w logo aeroklubu. Poza tym czytałem o przypadkach, kiedy mechanizm sterowy był uszkadzany przez nieuważną/nieprzeszkoloną obsługę naziemną i pomyślałem, że malowanie tego w kolorach ostrzegawczych miało by sens - dlatego tak zrobiłem. Wnętrze kabin tylko na zdjęciach tak wyszło - w modelu podłoga jest brązowa a ściany są srebrne ze srebrnymi rurkami, tyle że czarny wash jest położony, żeby cienie podkreślić. Jeśli interesujesz się RWD-8, to pewnie wiesz o tej maszynie więcej ode mnie - ja trochę riserczu zrobiłem, ale pewnie nadal zbyt mało, generalnie nie jest to moja branża. Pewnie nie wziąłbym się za ten model gdybym go w prezencie nie dostał. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Środa o 15:02 Autor Share Napisano Środa o 15:02 @Adamo722- dzięki za komentarz, przerobię to śmigło. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Środa o 15:18 Share Napisano Środa o 15:18 19 godzin temu, pmroczko napisał: To co proponujecie? To ja jeszcze słówko o śmigle. Przede wszystkim odchudź łopaty śmigła na krawędzi natarcia i spływu, od razu całość zyska na odbiorze. Teraz wyglądają jak sztachety z płota Kargula. Srebrny na krawędzi natarcia możesz pominąć, a jeśli już to bardzo delikatnie przejedź srebrną kredką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Środa o 15:41 Autor Share Napisano Środa o 15:41 Dobry pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano wczoraj o 21:37 Share Napisano wczoraj o 21:37 Dzięki za odpowiedź, wszystko co napisałeś jest dla mnie do przyjęcia gdyż niejednokrotnie sam opieram się na wnioskach wyciągniętych z różnych opisów, czy dyskusji w danym temacie, a dopóki nie ma materiału potwierdzającego, dopóty można pozwolić sobie na wnioski własne. Jeszcze raz gratki za nietypowego jednak erwudziaka. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi