tommyk Napisano 11 Lipca Share Napisano 11 Lipca (edytowane) To będzie mój debiut w tej części forum. Wątków może mniej, ale to chyba z tej przyczyny, że w mojej ocenie śmigłowce buduje się najtrudniej. Przynajmniej mi. Popełniłem w życiu kilka, a w ostatnich latach zaledwie dwa. Ktoś powie, że temat oklepany ale też chcę mieć Apacza . Edytowane 11 Lipca przez tommyk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 11 Lipca Share Napisano 11 Lipca Trzymam kciuki na starcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Obserwuję . Powodzenia ! Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 16 Lipca Autor Share Napisano 16 Lipca Ruszyłem. Zacząłem od końca, bo chciałem wypróbować nakładanie wypukłych nitów. Apacz ma tego bez liku a model Academy płaski. Zacząłem więc od końca w przenośni i de facto :). Nity od Quinta Studio. Nakłada się jak kalki na goły plastik. Set i Sol mile widziane, a potem delikatnie pędzelkiem zmywa się film przy pomocy Mr. Hobby Color Thinner. Jest tutorial od producenta na YT. To działa. U mnie wyszło tak. Efekt wydaje się akceptowalny. Zobaczymy jak będą się trzymały. Zrobię jeszcze testy bez zmywania filmu bo może rzecz być zbędna. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca W dniu 16.07.2025 o 21:56, tommyk napisał: Ruszyłem. Zacząłem od końca, bo chciałem wypróbować nakładanie wypukłych nitów. Apacz ma tego bez liku a model Academy płaski. Zacząłem więc od końca w przenośni i de facto :). Nity od Quinta Studio. Nakłada się jak kalki na goły plastik. Set i Sol mile widziane, a potem delikatnie pędzelkiem zmywa się film przy pomocy Mr. Hobby Color Thinner. Jest tutorial od producenta na YT. To działa. U mnie wyszło tak. Efekt wydaje się akceptowalny. Zobaczymy jak będą się trzymały. Zrobię jeszcze testy bez zmywania filmu bo może rzecz być zbędna. Fajny patent, będę obserwował. Apache będzie w polskim malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca (edytowane) W dniu 21.07.2025 o 10:37, GreGG24 napisał: Fajny patent, będę obserwował. Apache będzie w polskim malowaniu? Nie wiem. Plan był taki, aby był to jednak amerykański Apacz z Iraku, bo jest tu duże pole do zabawy ze weathering'iem. Poza tym nie wiem, czy nasze Apacze to dokładnie to samo, co daje Academy czyli wersja D Block II Early. Przyznaję, że nie jestem ekspertem i nie wiem nawet czy i jakie są różnice. Z drugiej strony budowa potrwa zapewne tyle, że będą już na rynku kalki do polskich Apaczy i może się jednak skuszę :). Edytowane 24 Lipca przez tommyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca W dniu 24.07.2025 o 21:12, tommyk napisał: Poza tym nie wiem, czy nasze Apacze to dokładnie to samo, co daje Academy czyli wersja D Block II Early. Przyznaję, że nie jestem ekspertem i nie wiem nawet czy i jakie są różnice. W tym modelu są inne niż w naszych, starego typu, wyloty spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia (edytowane) W dniu 29.07.2025 o 21:32, Wymysl napisał: W tym modelu są inne niż w naszych, starego typu, wyloty spalin. Teraz wszystko jasne. Myślałem, że w dopiero w Guardianie pojawiły się nowe wloty. Edytowane 4 Sierpnia przez tommyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia Powoli posuwamy się do przodu. Idzie powoli zasadniczo z dwóch powodów. Te nity po położeniu wolę zabezpieczyć chociaż podkładem aby mu nie odpadły w późniejszych operacjach. Poza tym chcę też ograniczyć ilość tych operacji już po położeniu nitów. W związku z tym wykonuję jakąś część np. gondole silników, skrzydła (tak to się chyba nazywa, choć to śmigłowiec), dopasowuję do elementów, z którymi będzie styk, czyli kadłub, belki podskrzydłowe (które w związku z tym trzeba już wyciąć i obrobić) i dopiero czyszczę, nakładam nity i kładę podkład. Wykonałem też goleń tylnego podwozia z żywicy Metallic Details. Filigranowa ale na zbliżeniu widać warstwy żywicy. Muszę wymyślić jeszcze wzmocnienie konstrukcji, bo nie mam pewności, czy utrzyma finalnie model. Dla zainteresowanych w zestawie tylnej goleni Metallic Details jest blaszka, która zawiera też inne, niewymienione elementy tj. wzmocnienia grzbietu, osłony wylotów silników (góra i dół), co biorąc pod uwagę, że Academy zostawiła tam końcówki kanałów wlewowych, wydaje się przydatne. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi