Skocz do zawartości

AH-64D ACADEMY 1:72

tommyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

To będzie mój debiut w tej części forum. Wątków może mniej, ale to chyba z tej przyczyny, że w mojej ocenie śmigłowce buduje się najtrudniej. Przynajmniej mi. Popełniłem w życiu kilka, a w ostatnich latach zaledwie dwa.

Ktoś powie, że temat oklepany ale też chcę mieć Apacza 🙂.

1

Edytowane przez tommyk
  • Like 5

Ruszyłem. Zacząłem od końca, bo chciałem wypróbować nakładanie wypukłych nitów. Apacz ma tego bez liku a model Academy płaski.

Zacząłem więc od końca w przenośni i de facto :).

Nity od Quinta Studio. Nakłada się jak kalki na goły plastik. Set i Sol mile widziane, a potem delikatnie pędzelkiem zmywa się film przy pomocy Mr. Hobby Color Thinner.

Jest tutorial od producenta na YT. To działa. 

U mnie wyszło tak. Efekt wydaje się akceptowalny. Zobaczymy jak będą się trzymały. Zrobię jeszcze testy bez zmywania filmu bo może rzecz być zbędna.

3 2 5 4

• Like 7

W dniu 16.07.2025 o 21:56, tommyk napisał:

Ruszyłem. Zacząłem od końca, bo chciałem wypróbować nakładanie wypukłych nitów. Apacz ma tego bez liku a model Academy płaski.

Zacząłem więc od końca w przenośni i de facto :).

Nity od Quinta Studio. Nakłada się jak kalki na goły plastik. Set i Sol mile widziane, a potem delikatnie pędzelkiem zmywa się film przy pomocy Mr. Hobby Color Thinner.

Jest tutorial od producenta na YT. To działa. 

U mnie wyszło tak. Efekt wydaje się akceptowalny. Zobaczymy jak będą się trzymały. Zrobię jeszcze testy bez zmywania filmu bo może rzecz być zbędna.

3 2 5 4

Fajny patent, będę obserwował. Apache będzie w polskim malowaniu?

Napisano (edytowane)
W dniu 21.07.2025 o 10:37, GreGG24 napisał:

Fajny patent, będę obserwował. Apache będzie w polskim malowaniu?

Nie wiem. Plan był taki, aby był to jednak amerykański Apacz z Iraku, bo jest tu duże pole do zabawy ze weathering'iem. Poza tym nie wiem, czy nasze Apacze to dokładnie to samo, co daje Academy czyli wersja D Block II Early. Przyznaję, że nie jestem ekspertem i nie wiem nawet czy i jakie są różnice.

Z drugiej strony budowa potrwa zapewne tyle, że będą już na rynku kalki do polskich Apaczy i może się jednak skuszę :).

Edytowane przez tommyk
  • Like 1

W dniu 24.07.2025 o 21:12, tommyk napisał:

Poza tym nie wiem, czy nasze Apacze to dokładnie to samo, co daje Academy czyli wersja D Block II Early. Przyznaję, że nie jestem ekspertem i nie wiem nawet czy i jakie są różnice.

W tym modelu są inne niż w naszych, starego typu, wyloty spalin.

Napisano (edytowane)
W dniu 29.07.2025 o 21:32, Wymysl napisał:

W tym modelu są inne niż w naszych, starego typu, wyloty spalin.

Teraz wszystko jasne. Myślałem, że w dopiero w Guardianie pojawiły się nowe wloty.

Edytowane przez tommyk

Powoli posuwamy się do przodu.

Idzie powoli zasadniczo z dwóch powodów. Te nity po położeniu wolę zabezpieczyć chociaż podkładem aby mu nie odpadły w późniejszych operacjach. Poza tym chcę też ograniczyć  ilość tych operacji już po położeniu nitów. W związku z tym wykonuję jakąś część np. gondole silników, skrzydła (tak to się chyba nazywa, choć to śmigłowiec), dopasowuję do elementów, z którymi będzie styk, czyli kadłub, belki podskrzydłowe (które w związku z tym trzeba już wyciąć i obrobić) i dopiero czyszczę, nakładam nity i kładę podkład.

Wykonałem też goleń tylnego podwozia z żywicy Metallic Details. Filigranowa ale na zbliżeniu widać warstwy żywicy. Muszę wymyślić jeszcze wzmocnienie konstrukcji, bo nie mam pewności, czy utrzyma finalnie model.

Dla zainteresowanych w zestawie tylnej goleni Metallic Details jest blaszka, która zawiera też inne, niewymienione elementy tj. wzmocnienia grzbietu, osłony wylotów silników (góra i dół), co biorąc pod uwagę, że Academy zostawiła tam końcówki kanałów wlewowych, wydaje się przydatne.

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

• Like 4