Skocz do zawartości

JAS-39D Gripen - Italeri - 1:48 troszeczkę SF...

Ostach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Też stratuję w konkursie no bo jakże by inaczej

Model to dwumiejscowy Gripen od Italeri jak widać na załączonych obrazkach. Samolot sam w sobie piękny i taki zgrabniutki i super prezentuje się w locie (widziałem na żywo) ale jedyną wadą jego wyglądu jest zaciągające nudą malowanie. Dlatego planuję wykonać pewne zabiegi zmniejszające poziom nudy. To właśnie będzie element SF w tym projekcie. Mam nadzieję, że na koniec uda się postawić ładny model w gablotce

In-box. Mam nadzieję, że mnie nie zabijecie za to, że 3 części wyciąłem z ramek (nawet nie szlifowałem). Amraamy były luzem w stanie sklepowym.

Gripen%20001.jpg

Gripen%20002.jpg

Gripen%20003.jpg

Gripen%20004.jpg

Gripen%20005.jpg

Pełny i dokładny in-box (nie mój): viewtopic.php?t=4611

Pierwszy problem. Genialny i cudowny schodek na obu połówkach kadłuba. Na szczęście linie są jako tako zachowane.

Gripen%20006.jpg

Jako, że model kupiłem po okazyjnej cenie, rozważam kupno żywicznego kokpitu, co Wy na to?

pozdrawiam

Troche pracy czeka kolege, zwlaszcza jesli beda wstawiane elementy zywiczne CMK. Ale nic strasznego duzo szlifowania i przymiarek. Najmniej klopotu sprawia dysza Aires (do wersji C).

Szkoda tylko, ze do wersji jednomiejscowej Italeri dalo kalki lotnictwa Szwecji i Czech, ciekawe kamo ma Gripen w barwach RPA (:? kalki tylko w wersji dwumiejscowej).

ciekawe kamo ma Gripen w barwach RPA
Fakt, jak na Gripena ciekawe. Ja planuję jednak trochę poszaleć

Chyba się skuszę na ten kokpit bo te kalki zestawowe to dramat. Jak w ogóle można dać kokpit z kalek do modelu 1:48?! :/

Ok. Koncepcja malowania jest już właściwie uformowana. Myślę nad czymś takim:

02.jpg

albo takim:

03.jpg

Jestem zdecydowany na taki rodzaj kamuflażu i raczej nie zmienię głównej koncepcji. Chcę tylko wybrać odpowiednie kolory. Podobają mi się takie malowania z błękitami. Ma ktoś może jakieś fajne malowania np aggresorów?

Ostach Jakbyś gdzieś ustalił dokładnie kolorystykę tego drugiego malowania, to wdzięcznym Ci będę. Mam Berkuta w 1/144 i samolot fajny, tylko to jednolite czarne malowanie mi się nie podoba. Podrzucileś mi tą drugą fotką fajny pomysł, jak go ładniej pomalować

Moim zdaniem Gripen będzie ładniejszy w tym drugim malowaniu.

• 2 weeks later...