Ipkinss Napisano 16 Lutego 2009 Autor Share Napisano 16 Lutego 2009 Hej! Kolor z pewnością jest przekłamany. Nie tylko ze względu na sztuczne światło ale tez ze względu na indywidualne ustawienia monitorów każdego z nas. Jutro rano postaram się zrobić fotkę przy dziennym świetle żeby uzyskać jak najbardziej wiarygodny obraz. A jeśli chodzi o Polish Khaki I to posiadam takiż...ale skąd pewność, że taki kolor jest lepszy? W publikacjach na temat samolotów z serii PWS-16, PWS-16 bis i PWS-26 kolor kamuflażu jest określany jako "zielonooliwkowy" (A. Glass Polskie Konstrukcje Lotnicze tom I) oraz "zielony-khaki" (Plany Modelarskie nr 67). Dlatego myślę, że zarówno Polish Khaki I jaki II będzie tutaj odpowiedni Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 17 Lutego 2009 Autor Share Napisano 17 Lutego 2009 A oto kilka fotek z dzisiejszego ranka. Nadal daleko im do doskonałości ale kolor nie jest już tak przekłamany Zapraszam do komentowania Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 no teraz wygląda zupełnie poprawnie... Jednak z tymi cieniami według mnie przecholowałeś... Jestem przyzwyczajony do tego że POlski wrzesień prezentowany przez samoloty nie posiadał tych odcieni... Ale to TWÓJ koncept... JA jestem zachwycony z tego jak przemieniłeś tego gniota w tak miły dla oka samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 Zgadzam się z kamilem, troszkę mi te cienie nie leżą :( ale kolorek fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 17 Lutego 2009 Autor Share Napisano 17 Lutego 2009 Witam! "Stacjonuję" obecnie na obcym komputerze i obejrzałem zdjęcia warsztatowe robione przy sztucznym świetle. Muszę przyznać, że jestem w szoku!! Kolor wygląda wręcz cytrynowo! Nic dziwnego, że budził Wasze wątpliwości... Mój monitor nie oszukiwał tak bardzo Lekcja na przyszłość - nie robić zdjęć kamuflażu przy sztucznym świetle A co do cieniowania to spokojnie panowie Po lakierowaniu, washowaniu i ogólnym męczeniu wszystko powinno się ładnie stonować Mam nadzieję, że wtedy efekt końcowy i Wam przypadnie do gustu JA jestem zachwycony z tego jak przemieniłeś tego gniota w tak miły dla oka samolot Dzięki za dobre słowo bo przydaje się ono przy klejeniu takich "gniotów" Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 Witam! Przedstawiam kolejny odcinek z warsztatu. Położyłem warstwę lakieru błyszczącego i na to kalki Techmodu. PWS aktualnie bardzo się świeci i czeka na "wash". Dokonałem także pewnego odkrycia, które zakończyło się wymianą kół. Przyglądając się (po raz nie wiadomo który) zdjęciom "PWSiaków" zauważyłem że szesnastka ma zupełnie inne koła w porównaniu z 26. Mają większą średnicę będąc przy tym cieńszymi...a zatem byłem gotów tworzyć koła od podstaw ale zajrzałem do "składu" części i znalazłem idealnie pasujące kółeczka Wyglądają mi na P-11 ale głowy nie dam A oto fotki: Przerobiłem także śmigło bo zestawowe wygląda niedobrze. Podejrzewam, że firma RPM wzorowała się na muzealnym egzemplarzu z Krakowa, który to posiada śmigło od "Kukuruźnika" i faktycznie zestawowemu śmigiełku zdecydowanie bliżej do Po-2 niż PWS-16 bis...Kilka minut szlifowania i operacja zakończona Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 O DŻIZAS... Teraz na tych fotach to dopiero wygląda "rasowo". A RPM dołożył wszelkich starań aby skutecznie skopać ten model... Mam akurat tego PWS-16 i wypraski są identyczne w obu naszych modelach. Także jeszcze raz GRATULUJĘ wykonania tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 To co wyciągasz z tego modelu, to jest niemożliwe! Ja to bym odpadł w przedbiegach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Hej! Lucas HS nie bądź taki skromny bo przy B-2 przeróbki idą Ci bardzo fajnie Mam akurat tego PWS-16 i wypraski są identyczne w obu naszych modelach. RPM zrobił JEDNE i te same wypraski do PWS-16 bis, PWS-26 i PWS-26 Ślepak. Różne są tylko pudełka i kalkomanie... No i oczywiście bazą jest dwudziestka-szóstka. Dziękuję kolegom za doping Model jest już prawie gotów. Dziś zrobiłem "washa" i zająłem się podstawką. Chciałem żeby wyglądało to na kawałek lipcowej, dęblińskiej ziemi gdzieś na uboczu pasa startowego. Z powodu upału, ciągłego łażenia personelu i postojowania samolotów trawa gdzieniegdzie całkowicie się wytarła. Zaznaczam, że była to moja pierwsza w życiu podstawka więc chętnie posłucham uwag na jej temat A oto fotki z dzisiaj: Do końca zostało już niewiele. Pozostało wykonać kilka detali takich jak: owiewki, dysza Venturiego, drzwiczki bagażnika i schowka na apteczkę itp. Zrobię jeszcze okopcenia za wydechami i minimalnie obiję osłonę silnika. Do "otoczenia" samolotu planuję dodać klocki pod koła i może jakieś lotniskowe narzędzia. Sam czekam na finisz Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Kurcze... Teraz dopiero się kapnąłem. Jest jeden mankament który mi nie pasi w modelu... Lotki na górnym płacie nie powinny być wychylone. Powinny być równo z płatem. No chyba że drążek sterowy został czymś zablokowany w pozycji do pochylenia samolotu na prawo. Wtedy mi zapasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Staram się nie robić modeli bez podparcia dowodami Oto zdjęcie, które mam nadzieję rozwieje Twoje wątpliwości Zdjęcie pochodzi z publikacji B.Belcarza i T.J. Kopańskiego Polskie Skrzydła 7 PWS 14/16/16bis/26/PWS 18 (Avro 621) Wydawnictwo Stratus 2008 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Dobra wygrałeś Tylko że tutaj na fotce jest uszkodzona maszyna. W sprawnych samolotach najczęściej lotki są równo z płatem. Ale koniec czepiania. Pewnie jakiś kadet popsuł swoje latadło i teraz trza je naprawić. Sądzę to po tym że wcześniej napisałeś że będziesz chciał umieścić przy maszynie trochę klamotów w postaci narzędzi. KÓŃCZ GO CHŁOPIE. CZEKAM NA GALERIĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Wielbiciele II RP winszują i czekają na efekty końcowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 Tylko że tutaj na fotce jest uszkodzona maszyna. W sprawnych samolotach najczęściej lotki są równo z płatem. Ale koniec czepiania. Pewnie jakiś kadet popsuł swoje latadło i teraz trza je naprawić. Sądzę to po tym że wcześniej napisałeś że będziesz chciał umieścić przy maszynie trochę klamotów w postaci narzędzi. hehe Kolega nie daje za wygraną Ale to dobrze bo im mniej wątpliwości tym lepiej. Niestety znowu jestem na wyjeździe ale znalazłem w necie jedno zdjęcie SPRAWNEGO samolotu . Zdjęcie co prawda małe i przedstawia PWS-26 z okresu już powojennego ale myślę, że istotę problemu przedstawi A położenie sterów tłumaczyłbym raczej przypadkowym zahaczeniem o drążek przy wysiadaniu kadeta, a nie uszkodzeniem linek Dziękuję za zainteresowanie i uwagi W przeciągu tygodnia postaram się go skończyć i zrobić galerię. A co Koledzy powiedzą o podstawce? Nie ukrywam, że intersuje mnie opinia na jej temat. Zawsze mogę w niej jeszcze coś poprawić. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 A tam... To pewnie jednostkowy przypadek... A tak serio to WYGRAŁEŚ... ZAMYKAM SIĘ co do samolotu... I tak ŚWIETNIE wygląda. A co do podstawki to za mało tam trochę zieleni. Więcej posypki i lekkie pryśnięcie farbą i będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 26 Lutego 2009 Autor Share Napisano 26 Lutego 2009 Witam! Model uznaję za oficjalnie skończony! Jutro...tzn dzisiaj zajmę się bambetlami z lotniska i postaram się zrobić galerię, a jeśli jednak mi się nie uda to w weekend z pewnością to zrobię A oto mały zwiastun PS. Zdjęcia ze względu na porę "takie se" ale cierpliwości, w galerii będą już porządne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 Tak i teraz to powiem TO JEST WŁAŚNIE TO co chciałem zobaczyć... JA tak narazie nie potrafię... Ale się wyumiem i CIĘ pobiję. Taki to ja jestem BANDYTA GRATULUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Lutego 2009 Autor Share Napisano 27 Lutego 2009 Dziękuję wszystkim za uwagi, komentarze i doping (oraz dużą ilość odwiedzin ) Zapraszam do galerii!! viewtopic.php?p=206030#206030 Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi