Messer Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Witam. Chciałbym wam przedstawić relację z budowy Willysa MA. Jako model-baza wykorzystałem model jeepa Tamiy, bo jest najlepszy ( oczywiście jak każdy model ma swoje + i -). Do modelu dodałem dwa zestawy blach Abera ( podstawowy i dodatkowe akcesoria). Najwięcej pracy jest z przodem wozu. trzeba wyciąć prawie wszystko, wstawić inną atrapę chłodnicy, inne błotniki, maskę, zapinki maski, przetłoczenia ( błotniki i maska), itd. Jak narazie prace posuwają się do przodu... Osłona chłodnicy robiłem ją 3 razy, i nadal nie jestem z niej zadowolony... dodane zapinki przytrzymujące maskę środek... wstawiona płyta na skrzynię biegów, zaszpachlowane wgłębienie na zbiornik paliwa i wklejone podnóżki oraz przedłużone przetłoczenia za podnóżkami Błotniki, dorobione przetłoczenia, i to w zasadzie tyle Deska rozdzielcza... przerobiona część z zestawu tamiy,dodane pokrętła, lewarek ręcznego hamulca, oraz zrobione zegary, zaszpachlowany schowek Maska... totalna porażka wytłoczony napis willys za pomocą długopisu, jej spasowanie jest nawet niezłe, ale trochę się pogięła, i trzeba ją będzie wygładzić (nie dawałem zdjęcia góry ) Tył.. dodany stojak na zapasowe koło z zestawu dodatkowych akcesoriów Abera (35A57) oraz klapka gniazda przyczepy również z zestawu Abera Nowa chłodnica. widok całości od przodu widok od środka oraz rzut boczny teraz krytyka- można jeździć dowoli... p.s przepraszam za jakość zdjęć ale dopiero się uczę nowego sprzętu Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2008 Witam Komentarzy brak, no cóż... dziś niewiele udało się zrobić Zrobiony bak. Willys MA miał bak płytszy i bardziej zaokrąglony niż w MB. Bak zrobiony z blaszki po browarku, którą owinąłem balsowy rdzeń, dodane mocowania zbiornika, jeszcze bez śrubek A tak wygląda w pojeździe zrobiłem też pokrowce na górne części siedzeń ( bo tak było w monografii ) to tyle na dzisiaj... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Nie przejmuj się, że nikt nic nie pisze - nadal w większości panuję Sd.Kfz. i Pz.Kpf.... Ale jak na razie bardzo ładne wykonanie i dokładność merytoryczna - oby tak dalej. Powiedziałem ja - wielbiciel "Allied vehicles" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Fajnie się zapowiada. Czy mi się wydaje, czy ma łańcuchy na kołach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Maszyna piekna, i widzę że to bedzie mała ilość kompozytu a na to kilo blach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2008 Witam, Miło wiedzieć że ktoś czuwa Co do podwozia to jest ono tymczasowe, zaczerpnięte z innego willysa którego buduje, który będzie w wersji opancerzonej... Co do blach- większość z puszki po browarku ( maska, błotniki, bak), ale swymi wypocinami do pięt nie dorastam tutejszym forumowiczom. Będę działaj dalej, nie będzie to jednak błyskawiczna relacja Dziękuje z komentarze Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 panuję Sd.Kfz. i Pz.Kpf narzeka fan aliantów z okresu II WŚ a co ma powiedzieć fan współcześniaków ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 (edytowane) Fajnie się zapowiada i życzę powodzenia Edytowane 5 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Czy mi się wydaje, czy ma łańcuchy na kołach? Mnie się też tak wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2008 Łańcuch na kołach jest bo całe podwozie jest z innego willysa ( również Tamiya) docelowo koła będą bez łańcuchów. Podwozie jeszcze nie sklejone, bo jakoś bardziej mnie korciło aby najpierw zrobić blacharkę dzięki za odzew, to naprawdę mobilizuje do pracy Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 narzeka fan aliantów z okresu II WŚ a co ma powiedzieć fan współcześniaków ??? Na razie musimy połączyć siły aby tych szkopów powywalać... :P Łańcuch na kołach jest bo całe podwozie jest z innego willysa ( również Tamiya) To proszę numer katalogowy tego zestawu gdzie są te koła z łańcuchami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 Witam Jest to zestaw dodatkowych akcesoriów do jeepa Abera - 35 A57 Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Ja oglądam szczególnie uważnie, bo dziś ruszyła praca w "ree" na moim Willys'em w 1/72... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Rewelacja , i gratulacje wyboru pojazdu. To autko jest rewelacyjne zwłaszcza w terenie , wiem bo kilkakrotnie miałem okazje tego doświadczyć A wybierasz sie z nim na zawody do Bytomia? Pytam bo w tym roku pewnikiem też bedzie puchar specjalny za najlepszy model Wilusia:) a szanse masz spore:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 Ooo, a można wiedzieć z jakiego okresu będzie i z jakimi oznaczeniami? Mój prawdopodobnie będzie miła numery fikcyjne, chyba że znajdę jakiś ciekawy egzemplarz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 Heh, Dzięki Erni, co do Bytomia to raczej marne szanse, poza tym nie wiem czy się wyrobię, bo roboty zostało jeszcze multum, a ja nie chcę sie spieszyć aby niczego nie spaprać Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi