Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wnętrze skończone, zapodkładowane i położony pierwszy cień.

ZmianarozmiaruDSCN2564.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2529.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2531.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2530.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2559.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2560.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2561.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2562.jpg

Krótka ocena zestawu Sturmtiger Interior Conversion Kit AFV Club AF 35S40. Pierwsza sprawa cena stanowczo wygórowana - większa od samego modelu czołgu.

Druga sprawa: spasowanie elementów - można powiedzieć że większych problemów nie było, z wyjątkiem łamliwego i trudnoobrabialnego palastiku ale to już norma u tego producenta. Uważać należy na usytuowanie wałów wychodzących z przekładni do kół napedowych, minimalne złe ustawienie spowoduje problemy z zamknięciem przedniej płyty pancerza ruch w drugą stronę też jest ograniczony.

Trzecia sprawa - zastrzeżenia - moim zdaniem podstawową wadą zestawu sa braki: przede wszystkim ściany ogniowej - po co robić pełne wnętrze jak przy jego prezentacji wieje nam dziura na pół modelu (musiałem dorobić, bez większych problemów ale jednak), brak elementów łączności - radiostacji - pełne okablowanie i mocowanie anteny istnieje, brak panelu sterowania tzw "budzików", brak układu dźwigni do kierowania pojazdem, zdecydowane uproszczenia wieszaków mocowania pocisków. To chyba tak na szybkiego tyle.

Ogólna ocena zestawu w skali 1-10 wg mnie 7, natomiast cena powalająca i nie jestem pewny czy zestaw wart jest swojej ceny.

Oczywiście mozna do woli krytykować nie obrażam się - do ideału daleko jak nie bardzo daleko

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Oczywiście mozna do woli krytykować nie obrażam się - do ideału daleko jak nie bardzo daleko Very Happy

Tak? to super.

Za mała, ta trawiasta podstawka

Poważniej, na tym etapie nic nie można skrytykować - dopóki detalu Jacenty nie wyjmniesz;)

pzdr.

Napisano

Jak na razie wygląda bardzo ciekawie ,efektownie i profesjonalnie , czekam na etap malowania zewnętrznych powierzchni i jakieś efekty , typu wash , wathering , może coś podpatrzę do mojego tygryska ?

Pozdrawiam Jarek.

Napisano

Badger - tylko mi się zdaje, czy na górnej krawędzi oparcia fotela kierowcy jest nieusunięta resztka kołka wlewowego? A może to tak ma być - jakieś "mocowanie tapicerki" ? Nie żebym się czepiał (i tak pewnie nie będzie widać) .

Napisano

Ha - nie wiem sprawdzę w domu, ale wlewki chyba były w innym miejscu. Trzeba jeszcze z monografią sprawdzic może to jakaś tulejka łącząca stelarz rurkowy fotela W kazdym razie dzięki za czujność.

Jarku rób swoje ja mam raczej wolne tempo, w harmonogramie prac przy modelach sturmtiger jest z grubsza rozpisany co 3 dzień. Teraz nastapi wejście z kolorami we wnętrze, potem brudzing i obicing wnętrza, potem dopieszczanie końcowe wnetrza - minimum ze 2 tygodnie roboty.

A jako model do podpatrywania to już szybciej ktos inny - ja raczej modelarz niskich lotów jestem - ale się próbuję starać.

Rafał celowo tak napisałem bo po zapaćkaniu na czarno mało widac detala

Napisano

Tak patrzę..patrzę i wymyśliłem

Cienie na "dachu" dałbym mocno kontrastujące(piszę dach, mysle o jego wewnętrznej powierzchni) , by do prezentacji w ogóle nie zakładać pokrywy(wyeksponować ją z boku<- w sł. jęz. pol. powinni to słowo uznać za obraźliwe..zboku )

Światłocień dać tak, jak ma leżeć ;)

pzdr.

Napisano

Rafał wezmę sprawę pod uwagę .

Położone kolory bazowe wnętrze + trochę filtrów:

ZmianarozmiaruDSCN2569.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2581.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2576.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2578.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2579.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2574.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2575.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2570.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2571.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2572.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2573.jpg

Pora na obicia, oleje i pigmenty - cdn.......

Ponieważ nikt nie ma żadnych zastrzeżeń ani sugestii przylepiam następny etap prac - weszło trochę olejów:

ZmianarozmiaruDSCN2591.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2593.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2595.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2596.jpg

A teraz zdjęcia pokazujące różnicę

PRZED OLEJAMI

ZmianarozmiaruDSCN2571.jpg

PO OLEJACH

ZmianarozmiaruDSCN2594.jpg

Napisano

Proszę moderatora o usunięcie tego modelu z wątku konkursowego i przeniesienie do działu warsztatu. Chcę go pokazać na innym forum co wyklucza uczestnictwo tego modelu w konkursie. Konkurs na tym nie straci (bo i model taki sobie), a w warsztacie oczywiście dokończę relację.

Napisano

Ech, co za przykra fucha, takie ładne wątki warsztatowe trzeba przenosić...

Ale, nasz klient, nasz Pan... Powodzenia w budowie!

Napisano

Ha ktoś ruszył w moim wątku - chyba z dobroci serca. Volker działa z niemiecką precyzją dla mnie na razie niedościgniony detalista.

Ano staram się jak zepsuję zamknę klapę

Marcin ja jeszcze ze dwa tygodnie będę w tej puszce w środku siedział.

Napisano

dość ponuro Jacku, cieniowanie zniknęło - widze rezygnację z "artystycznego" malowania, na rzecz mocniej oryginalnego(co nie oznacza, że gorzej, po prostu inaczej) - droga, jak wspomniano dobra w odnośni do tego ponuraka.

pzdr.

Napisano

Rafał biały kolor jest niewdzięczny sam w sobie (czarny zresztą też). Jeżeli chodzi o malowanie to lekka róznica odcieni i kolorów jest na kazdej z 4 ścian tworzących nadbudówkę. Jesli elementy są porozkładane to sam mam mieszane uczucia, natomiast po złożeniu nadbudówki z wanną wygladą to dość ciekawie. Nigdy nie mam tyle siły i czasu żeby dopieścić elementy. Jest szansa że kolorowy będzie na zewnątrz bo w planie mam malowanie bardzo kontrastowymi i jasnymi barwami, które potem postaram sie zgasić. No i na razie jako pocztkujacy doświadczenie mam niewielkie

Napisano

Górną część wnętrza uważam za skończoną. Jakieś koncepcje, uwagi ?? Muszę przyznać że nawet jestem zadowolony z efektu, jednakże strasznie długo to trwało.

ZmianarozmiaruDSCN2613.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2614.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2615.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2616.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2617.jpg

Oczywiście obicia bez większego makro zanikają tak jak mówiłem, ale oczęta je widzą

Napisano

Dzięki koledzy, fajnie że się podoba :

Widok wnętrza wanny

ZmianarozmiaruDSCN2635.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2636.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2637.jpg

Widok złożonego wnętrza góry z wanną przez zdjętą górną płytę:

ZmianarozmiaruDSCN2628.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2629.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2630.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2631.jpg

No i obecny wygląd zewnętrzny sturmowego kociaka:

ZmianarozmiaruDSCN2634.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2633.jpg

ZmianarozmiaruDSCN2632.jpg

Napisano

Taaaak, Badger, denerwuj nas jeszcze (mnie?)...

A na serio - roboczogodziny Ci się zwróciły w postaci świetnego efektu. Biały i czarny kolorek to dwie najbardziej niewdzięczne w użyiu farby (znam ten ból "pędzlowo" i "natryskowo"), Ty poradziłeś sobie z "wyblakaniem" i eksploatacją białych powierzchni wnętrza . Malowanko na takie duże "3 +" (wspaniałe, i te rysy...). Trza się było edukować na dekoratora wnętrz - odważne łączenie barw etc.

No nic, wracam do grona oglądaczy, co to tylko pozierają nieśmiało czekając na kolejny "odcinek serialu"...

Napisano

Mnie się też podoba środek, niedużo zostało z czystej bieli, co jest bardzo prawdopodobne, fajne i zrobione ze smakiem obicia. Bardzo trafia w moje gusta Przykryłeś niedoskonałości zestawu malowaniem! A to jest sztuka.

Tomek

Napisano

No no dziękuję koledzy chyba faktycznie choć trochę się wam podoba i zmowy w tym nie ma . Postaram się jeszcze zaskoczyć malowaniem zewnętrza bo pomysł mam

Zresztą nie mam takiego talentu jak Sebuś, do detalizacji kazia dużo mi jeszcze brakuje, a o Tomku nie wspomnę gdyż jego pasja wywinduje jego prace bardzo wysoko co zresztą widać.

W każdym razie dzięki za jakiś odzew bo chwilowo cienko było z odpowiedziami i doradami, a w tym hobby liczy się każdy pomysł i inne spojrzenie.

Napisano

Z tego co widać na zdjęciach (in-box), to model jest zrobiony rewelacyjnie. teraz takie pytanko, czy on będzie jakoś otwierany, zdejmowana góra, że robisz całe bebechy ??