Skocz do zawartości

Moja fortifikacia

alex_welt

Rekomendowane odpowiedzi

Ot taki roboty zrobiw do museju Estem to artellerijska pozicia pod Kijewom

znana jak TAUT \ ТАУТ\ то есть открытая артпозиция 76 мм капонирного орудия на лафете Дурляхера обр 1900 года. Mozna jeyi zobaczit i dzis

Taka pracę zrobiłem dla muzeum , jest to "pozycja" artylerii pod Kijowem. Odkryte stanowisko (kaponiera...)artylerii 76mm na lawecie Durlaxera wzór 1900r. Można takie umocnienia zobaczyć i dziś.

Kaponiera – dzieło fortyfikacyjne służące do prowadzenia ognia w dwóch przeciwnych kierunkach.

Budowla forteczna służąca do ostrzeliwania podejść, międzypól lub szyi dzieła, zazwyczaj przylegająca do wału twierdzy lub fortu (w tym znaczeniu nazwa była używana głównie w fortyfikacji rosyjskiej)

f0404696eaaft.jpg

dd64a39acf33t.jpg

7a3bd42cb713t.jpg

af340a2810d1t.jpg

0e30b130c947t.jpg

NE !!! To ne kaponir !!

Stanowisko artelerijske otwarte. Tak po polsky maje bucz...

Budowla forteczna służąca do ostrzeliwania podejść, międzypól lub szyi dzieła, zazwyczaj przylegająca do wału twierdzy lub fortu
W polskim tłumaczeniu to jest kaponiera...
открытая артпозиция 76 мм капонирного орудия на лафете Дурляхера обр 1900 года
Tyle, że jak piszesz, odkryte stanowisko artyleryjskie ?...

Фигкрка для масштаба. Она по моему и не моя даже...Где то валялась на столе..

Вот вам новая робота. ЭТО артиллерийский полуКАПОНИР !!!

Два орудия 76мм обр 1902 года на капонир лафете 1932 года и внутреннее оборудование сделал сам. Все навеяно чертежами Роб. Юрги.

Строился в Коростенском укрепрайоне в 1931-32 годах. Робота размером 1 м на 80 см . Масштаб 1:35 Делал по чертежам из архива.

Работа около трех месяцев заняла...

Figurka jest tylko dla pokazania skali. Nawet nie jest moja. Walała się po stole...

A oto moja nowa praca. To jest artyleryjska pół kaponiera.

Dwa działa 76mm wzoru 1902r. na lawecie wzoru 1932r. i i wewnętrzne wyposażenie wykonałem sam.

Wszystko wspomagane rysunkami Roberta Jurgi.

Umocnienia powstały w Korostienskom umocnionym rejonie w latach 1931-32. Wymiary dioramy-makiety to 100cm x 80cm i skala 1/35. Wykonałem to na podstawie dokumentacji z archiwum, a całość zajęła mi około trzech miesięcy pracy..

92439583d446t.jpg

56d49e3d3a8bt.jpg

841f7178dac4t.jpg

c4f1ab17dda0t.jpg

a32aaed248b9t.jpg

0faea34b5ba0t.jpg

20188a90ece7t.jpg

8cb3d56cf4b5t.jpg

081a2de68ec7t.jpg

Добавляю еще фортификации . Сегодня protivoljotnicza batareja nemeckej marinjarki w Gdunji "Warszow" Scala 1;35 Armata niestety 8,8

- 105 mm nie znaw jak zrobicz....

Dalnomer po kreslenijah z jakegos polskego artikula...

Foto - Platon Zimnickij

Dodam jeszcze jedna fortyfikację. Dzisiaj przeciwlotnicza bateria niemieckiej marynarki w Gdyni. Skala 1/35. Armata niestety 8.8, 105 mm nie wiedziałem jak wykonać.

dalmierz według rysunków z jakiegoś polskiego artykułu.

9e3b5af2e08f.jpg

a88ebaff7291t.jpg

1c2d2c1aaf8ct.jpg

755455b2a1a6t.jpg

a127379a1db4t.jpg

0d87ded5b4fet.jpg

• 2 weeks later...

моя следующая работа это Орудийно-пулеметный полукапонир

под ДОТ-4 (45 мм противотанковое орудие с пулеметом Силина) и НПС-3 . прототип сооружения из Владимир-волынского укрепрайона.

Масштаб 1:35. Внутреннее оборудование не делал.

d3e2423893edt.jpgba808ca4c156t.jpg59098ad52986t.jpg59247d911ccft.jpg

• 1 month later...

Получить код этого сета

adf13d5d4b.jpg3ff82677ae.jpgddde4b3dbb.jpg74379f2fe8.jpgc4dcdabc52.jpg

Вот еще работа по фортификации. Башня английского замка в масштабе 1:35. Англия Х век

Oto jeszcze jedna praca z fortyfikacjami. Wieża angielskiego zamku w skali 1/35. X w - Anglia...

• 2 weeks later...
Добавляю еще фортификации . Сегодня protivoljotnicza batareja nemeckej marinjarki w Gdunji "Warszow" Scala 1;35 Armata niestety 8,8

Heh, dopiero teraz zobaczyłem zdjęcia wykonanej przez Ciebie Acht Komma Acht, no jestem pod wrażeniem fajnie się komponuje, zresztą widzę po innych twoich pracach, że po prostu masz talent do tych fortyfikacji.

Pozdrawiam

• 1 month later...
  • 1 year later...

Alex, widziałem Twoje dioramy już kilkanaście razy! Powalające! Spróbuj z czymś z Polski, może ze Śląska? Szacunek!

• 2 months later...
Alex, widziałem Twoje dioramy już kilkanaście razy! Powalające! Spróbuj z czymś z Polski, może ze Śląska? Szacunek!

Dziękuje za dobre słowa.

Nad tym pracuję. Jest w moich planach budownictwo artyleryjskiego traditora z PO Lagewniki w Slasku. Na jego są kreślenia i są same narzędzia. Należy jeszcze które że uściślić po аrt systemom.Planuję tam postawić 76,2 harmatu wzorca 1902 lata rosijsku. No i które że po linii Polesie też zrobię.

• 1 month later...

Świetne makiety wykonujesz Alex, w końcu coś innego niż jałowy system: tygrys, pantera, tygrys, pantera.

Takiego modelarstwa tu brakuje, a ja się męczę z kochbunkrami ...

Za avatar z metal slug piąteczka