bart207skw Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października (edytowane) Witam. Czas odpalić kolejny Mistercraftowy temat. Tym razem padło na kultowego lynxa. Mam duży sentyment do tych modeli. Tymi modelami jakiś czas temu debiutowałem na tym forum. Z tego co mi wiadomo jest to model inspirowany modelem lynxa ze stajni Novo/Frog, a pierwotnie został wypuszczony przez ZTS Plastyk. Będę wykonywał wersję z rysiem. Poniżej na fotkach: - występowały dwie wersje pudła, ale tylko jedna była prawidłowa, - pracując nad modelem będę inspirował sie modelem tego śmigłowca od Hobby Boss, - niestety w zestawie kalkomanii w MC nie było wszystkiego stąd zakupy dwóch pozostałych wydań tego modelu od ZTS Plastyk i Big Model, - zawartość pudła na zdjęciach - uwagę zwraca bardzo słabo zaprojektowane i wykonane oszklenie: jakość, grubość i ta belka w przednim oszklenia - będzie to wymagało mi.in. polerowania, - drążki przednie wzięte z poprzedniego projektu apacha - co w rodzinie to nie zginie, - dłubnąłem na razie coś we wnętrzu, ale będzie skromnie bo będzie 99,9% z pudła (poza drążkami), - poza tym jest to projekt upamiętniający 80-lecie ZTS Plastyk Pruszków. Zapraszam do galerii: Edytowane 1 Października przez bart207skw 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października Masz zacięcie do tego szmelcu z Mistercrafta. Powodzenia w budowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października (edytowane) 21 godzin temu, bart207skw napisał: - poza tym jest to projekt upamiętniający 80-lecie ZTS Plastyk Pruszków. a co Wy chcecie upamiętniać? ZTS swoim Jakiem Iłem i RWDdziakami Łosiem i Czaplą? Wiekszy wpływ na rozwój modelarstwa miało KP, czy zdobywane cudem Airfixy czy Matchboxy (te dwa ostatnie miałyh realny wkład w modelarstwo).... Dobra dawaj klej Zniesiemy z Tobą godnie te tortury Edytowane 2 Października przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 2 Października Autor Share Napisano 2 Października 31 minut temu, Moses napisał: a co Wy chcecie upamiętniać? ZTS swoim Jakiem Iłem i RWDdziakami Łosiem i Czaplą? Wiekszy wpływ na rozwój modelarstwa miało KP, czy zdobywane cudem Airfixy czy Matchboxy (te dwa ostatnie miałyh realny wkład w modelarstwo).... Dobra dawaj klej Zniesiemy z Tobą godnie te tortury Już trochę tych zgniotkow zrobiłem, ale ten będzie wyjątkowy 99,99% pudełko. Nic od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października 3 minuty temu, bart207skw napisał: Nic od siebie. Prócz drązków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października 15 godzin temu, mig napisał: Masz zacięcie do tego szmelcu z Mistercrafta. Powodzenia w budowie. Generalnie ten rok poświęcam na budowanie takich modeli co by mnie więcej nie kusiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 9 godzin temu, bart207skw napisał: co by mnie więcej nie kusiło Nie za bardzo ma tu co kusić poza ceną. Bo większość i tak jest dostępna u innych producentów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 4 Października Autor Share Napisano 4 Października Apdejt. Wnętrze zrobione z wyciętych siedzisk i oparć od innych lynxow (ten sam zestaw - aby nie było wątpliwości). W jednym boku wycięte drzwi. Mam nadzieję, że te otwarte drzwi pozostaną otwarte do końca projektu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Apdejt . Wnętrze zrobione z oryginalnych części z zestawów, które mam. Pasy zrobione z taśmy maskującej. Kalki tablicy rozdzielczej - oryginał ZTS plastyk. Dla pytających- wnętrze będzie włożone w miejsce gdzie jest szyba przednia. Wejdzie. Sprawdzałem. Po dużej modyfikacji polegającej na wycięciu drzwi przyszedł czas na kolejną. Tym razem schowałem wyloty silników w obudowę, aby nie wystawały tak głupio. Wymagało to przebicie się przez kilku milimetrowy plastik. Na szczęście jest w miarę miękki, więc nie było tak źle. Będzie jeszcze jedna duża modyfikacja i przynajmniej jedna mała. Teraz czeka mnie dużo szpachlowania i szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października Pernie, z czego oni to odlali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 11 Października Autor Share Napisano 11 Października 2 godziny temu, Moses napisał: Pernie, z czego oni to odlali? To jest jakiś gumolit, ale można z tym pracować. Mistercraft miewał lepszy kremowy plastik, ale niestety nie trafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 12 Października Autor Share Napisano 12 Października Apdejt warsztatowy. Tak z ciekawości przyłączyłem szybę z lynxa od hobby Boss i co? Pasuje prawie idealnie. Model został zaszpachowany wszędzie gdzie było trzeba. Trochę tego wyszło. Użyłem szpachli Wamod że względu na dużą twardość po wyschnięciu. Szpachle vallejo i tania są dobre, ale bardziej miękkie. Tutaj zależy mi na dużej twardości zaschniętej szpachli. Główny wirnik oraz torpedy zrobione na gotowo i do malowania. Tylne golenie też będę musiał przerobić bo jest znacząca różnica z goleniem od HB. Do tej wersji kamuflażu potrzeby jen dzióbek na przodzie kadłuba. Część pochodzi z zestawu, a zasadzie złomu airfixa. Próbowałem zrobić ta część sam, ale nie wyszło. Po prostu nie umiem sam dorabiać części. Miało być prosto z pudła. Dlatego pytam czy może być. Nadal będzie przewaga z pudła, myślę, że na poziomie 99%. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 13 Października Autor Share Napisano 13 Października Witam. Model cały poszlifowany. Muszę tylko sprawdzić, czy nie ma jakiś dziurek i braków szpachli. Muszę przemalować miejsca szpachlowania jakaś jasna szara farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października W dniu 11.10.2025 o 00:29, bart207skw napisał: Dlaczego zdecydowałeś się akurat na taką konfigurację wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października 57 minut temu, Wymysl napisał: Dlaczego zdecydowałeś się akurat na taką konfigurację wnętrza? Mam nadzieję że nie zabrzmi to złośliwie (bo nie ma być złośliwe), ale w przypadku tego zestawu, to chyba najmniejszy problem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października 9 godzin temu, Wymysl napisał: Dlaczego zdecydowałeś się akurat na taką konfigurację wnętrza? Odpowiedź jest na początku wątku warsztatowego. Wzorowałem się na modelu w tej skali z hobby Boss i tam był podobny układ. Myślałem jeszcze o poprzecznej głównej "kanapie" może byłoby lepiej, ale teraz raczej za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października Witam. Dziubek doklejony. Nie było sprzeciwu do dodałem. Podwozie całe zrobione. Musiałem ciąć i modyfikować wysokość goleni tylnych, tam aby tyl lekko siedział. Dodane antenki i inne pierdoły. 3 szt dodałem z airfixa. Chyba mi wybaczycie. Teraz będzie 98% lynxa z MC w lynxow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października Godzinę temu, bart207skw napisał: Odpowiedź jest na początku wątku warsztatowego. Wzorowałem się na modelu w tej skali z hobby Boss i tam był podobny układ. Myślałem jeszcze o poprzecznej głównej "kanapie" może byłoby lepiej, ale teraz raczej za późno. Chyba koledze Wymysł muszę zwrócić honor i jak się uda odwrócić i 90° ułożenie kanapy🫣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października Rozpoczalem dzięki Tobie doktoryzować się w Lynxach. I tak, piszesz w tytule o Lynxoe HMS.8 a to co robisz to Lynx HAS.3 i teraz tak, HAS3 jest maszyną ASW, czyli zamiast przedziału desantowego powinien być radar, itd itp. ale oczywiście mam też z tyłu głowy że to luźna mistercrapowy konwencja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października 1 godzinę temu, Moses napisał: Rozpoczalem dzięki Tobie doktoryzować się w Lynxach. I tak, piszesz w tytule o Lynxoe HMS.8 a to co robisz to Lynx HAS.3 i teraz tak, HAS3 jest maszyną ASW, czyli zamiast przedziału desantowego powinien być radar, itd itp. ale oczywiście mam też z tyłu głowy że to luźna mistercrapowy konwencja. radar w środku byłby już szczytem rozpusty. robiem co mogem. aleco sadzisz o tej "kanapie" odwrócić ją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października 12 godzin temu, bart207skw napisał: Wzorowałem się na modelu w tej skali z hobby Boss i tam był podobny układ. HB chyba popłynął. Wydaje mi się, że taki układ w przyrodzie nie występuje. Ja bym obrócił. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235030721-lynx-hma-8-internals/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października Godzinę temu, bart207skw napisał: radar w środku byłby już szczytem rozpusty. robiem co mogem. aleco sadzisz o tej "kanapie" odwrócić ją? Czy ja wiem? Wczoraj właśnie oglądałem na YT relacje jak koleś robił taki przedzial od podstaw. Wbrew pozorom to bardzo prosta sprawa Zobacz sobie od 2:18 https://youtu.be/sytj7OjTfe0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października 1 godzinę temu, Moses napisał: Czy ja wiem? Wczoraj właśnie oglądałem na YT relacje jak koleś robił taki przedzial od podstaw. Wbrew pozorom to bardzo prosta sprawa Zobacz sobie od 2:18 https://youtu.be/sytj7OjTfe0 właśnie mi te dorabiane nie wychodzą za dobrze, nie umiem chyba,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października No jak nie będziesz próbował, to tym bardziej nie będą wychodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października Kolejny apdejt. Zmieniłem układ "kanapy" we wnętrzu. Dodałem pylony do torpedy i tylny statecznik. W sumie zostało jeszcze ogarnięcie oszklenia, czyli szlifowanie i polerka. A potem już z górki, czyli malowanki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi