Skocz do zawartości

D-02 Westland Super Lynx HMA.8 1/72

bart207skw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czas odpalić kolejny Mistercraftowy temat. Tym razem padło na kultowego lynxa.

Mam duży sentyment do tych modeli. Tymi modelami jakiś czas temu debiutowałem na tym forum.

Z tego co mi wiadomo jest to model inspirowany modelem lynxa ze stajni Novo/Frog, a pierwotnie został wypuszczony przez ZTS Plastyk.

Będę wykonywał wersję z rysiem.

Poniżej na fotkach:

- występowały dwie wersje pudła, ale tylko jedna była prawidłowa,

- pracując nad modelem będę inspirował sie modelem tego śmigłowca od Hobby Boss,

- niestety w zestawie kalkomanii w MC nie było wszystkiego stąd zakupy dwóch pozostałych wydań tego modelu od ZTS Plastyk i Big Model,

- zawartość pudła na zdjęciach

- uwagę zwraca bardzo słabo zaprojektowane i wykonane oszklenie: jakość, grubość i ta belka w przednim oszklenia - będzie to wymagało mi.in. polerowania,

- drążki przednie wzięte z poprzedniego projektu apacha - co w rodzinie to nie zginie,

- dłubnąłem na razie coś we wnętrzu, ale będzie skromnie bo będzie 99,9% z pudła (poza drążkami),

- poza tym jest to projekt upamiętniający 80-lecie ZTS Plastyk Pruszków.

Zapraszam do galerii:

IMG20251001233204.jpg

Screenshot_20251001-233327.png

Screenshot_20251001-233345.png

IMG20251001234208.jpg

IMG20251001233535.jpg

IMG20251001233845.jpg

IMG20251001233853.jpg

IMG20251001234008.jpg

IMG20251001233958.jpg

IMG20251001233920.jpg

IMG20251001233930.jpg

IMG20251001234347.jpg

IMG20251001234331.jpg

IMG20251001234230.jpg

Edytowane przez bart207skw
  • Like 2

21 godzin temu, bart207skw napisał:

- poza tym jest to projekt upamiętniający 80-lecie ZTS Plastyk Pruszków.

a co Wy chcecie upamiętniać?  ZTS swoim Jakiem Iłem i RWDdziakami Łosiem i Czaplą? Wiekszy wpływ na rozwój modelarstwa miało KP, czy zdobywane cudem Airfixy czy Matchboxy (te dwa ostatnie miałyh realny wkład w modelarstwo)....

Dobra dawaj klej :) Zniesiemy z Tobą godnie te tortury 😉

Edytowane przez Moses

31 minut temu, Moses napisał:

a co Wy chcecie upamiętniać?  ZTS swoim Jakiem Iłem i RWDdziakami Łosiem i Czaplą? Wiekszy wpływ na rozwój modelarstwa miało KP, czy zdobywane cudem Airfixy czy Matchboxy (te dwa ostatnie miałyh realny wkład w modelarstwo)....

Dobra dawaj klej :) Zniesiemy z Tobą godnie te tortury 😉

Już trochę tych zgniotkow zrobiłem, ale ten będzie wyjątkowy 99,99% pudełko. Nic od siebie.

3 minuty temu, bart207skw napisał:

Nic od siebie.

Prócz drązków 😉

• Haha 1

Apdejt .

Wnętrze zrobione z oryginalnych części z zestawów, które mam.

Pasy zrobione z taśmy maskującej.

Kalki tablicy rozdzielczej - oryginał ZTS plastyk. Dla pytających- wnętrze będzie włożone w miejsce gdzie jest szyba przednia. Wejdzie. Sprawdzałem.

Po dużej modyfikacji polegającej na wycięciu drzwi przyszedł czas na kolejną. Tym razem schowałem wyloty silników w obudowę, aby nie wystawały tak głupio. Wymagało to przebicie się przez kilku milimetrowy plastik. Na szczęście jest w miarę miękki, więc nie było tak źle.

Będzie jeszcze jedna duża modyfikacja i przynajmniej jedna mała.

Teraz czeka mnie dużo szpachlowania i szlifowania.

IMG20251011001147.jpg

IMG20251011001136.jpg

IMG20251011001221.jpg

IMG20251011001228.jpg

IMG20251011001243.jpg

IMG20251011001252.jpg

Pernie, z czego oni to odlali? 

Apdejt warsztatowy.

Tak z ciekawości przyłączyłem szybę z lynxa od hobby Boss i co? Pasuje prawie idealnie.

Model został zaszpachowany wszędzie gdzie było trzeba. Trochę tego wyszło. Użyłem szpachli Wamod że względu na dużą twardość po wyschnięciu. Szpachle vallejo i tania są dobre, ale bardziej miękkie. Tutaj zależy mi na dużej twardości zaschniętej szpachli.

Główny wirnik oraz torpedy zrobione na gotowo i do malowania.

Tylne golenie też będę musiał przerobić bo jest znacząca różnica z goleniem od HB.

Do tej wersji kamuflażu potrzeby jen dzióbek na przodzie kadłuba. Część pochodzi z zestawu, a zasadzie złomu airfixa. Próbowałem zrobić ta część sam, ale nie wyszło. Po prostu nie umiem sam dorabiać części. Miało być prosto z pudła. Dlatego pytam czy może być. Nadal będzie przewaga z pudła, myślę, że na poziomie 99%. Co wy na to?

IMG-20251013-WA0000.jpg

IMG20251012234540.jpg

IMG20251012234523.jpg

IMG20251012235945.jpg

IMG20251013000035.jpg

IMG20251013000056.jpg

IMG20251013000152.jpg

57 minut temu, Wymysl napisał:

Dlaczego zdecydowałeś się akurat na taką konfigurację wnętrza?

Mam nadzieję że nie zabrzmi to złośliwie (bo nie ma być złośliwe), ale w przypadku tego zestawu, to chyba najmniejszy problem 😉

• Like 1

9 godzin temu, Wymysl napisał:

Dlaczego zdecydowałeś się akurat na taką konfigurację wnętrza?

Odpowiedź jest na początku wątku warsztatowego. Wzorowałem się na modelu w tej skali z hobby Boss i tam był podobny układ. Myślałem jeszcze o poprzecznej głównej "kanapie" może byłoby lepiej, ale teraz raczej za późno.

Witam. 

Dziubek doklejony. Nie było sprzeciwu do dodałem.

Podwozie całe zrobione. Musiałem ciąć i modyfikować wysokość goleni tylnych, tam aby tyl lekko siedział. Dodane antenki i inne pierdoły. 3 szt dodałem z airfixa😉. Chyba mi wybaczycie. Teraz będzie 98% lynxa z MC w lynxow😉.

IMG20251015001508.jpg

IMG20251015001515.jpg

IMG20251015001528.jpg

Godzinę temu, bart207skw napisał:

Odpowiedź jest na początku wątku warsztatowego. Wzorowałem się na modelu w tej skali z hobby Boss i tam był podobny układ. Myślałem jeszcze o poprzecznej głównej "kanapie" może byłoby lepiej, ale teraz raczej za późno.

Chyba koledze Wymysł muszę zwrócić honor i jak się uda odwrócić i 90° ułożenie kanapy🥴🫣😉

Rozpoczalem dzięki Tobie doktoryzować się w Lynxach. I tak, piszesz w tytule o Lynxoe HMS.8 a to co robisz to Lynx HAS.3 i teraz tak, HAS3 jest maszyną ASW, czyli zamiast przedziału desantowego powinien być radar, itd itp. ale oczywiście mam też z tyłu głowy że to luźna mistercrapowy konwencja. 

• Thanks 1

1 godzinę temu, Moses napisał:

Rozpoczalem dzięki Tobie doktoryzować się w Lynxach. I tak, piszesz w tytule o Lynxoe HMS.8 a to co robisz to Lynx HAS.3 i teraz tak, HAS3 jest maszyną ASW, czyli zamiast przedziału desantowego powinien być radar, itd itp. ale oczywiście mam też z tyłu głowy że to luźna mistercrapowy konwencja. 

radar w środku byłby już szczytem rozpusty.  robiem co mogem. aleco sadzisz o tej "kanapie" odwrócić ją?

Godzinę temu, bart207skw napisał:

radar w środku byłby już szczytem rozpusty.  robiem co mogem. aleco sadzisz o tej "kanapie" odwrócić ją?

Czy ja wiem? Wczoraj właśnie oglądałem na YT relacje jak koleś robił taki przedzial od podstaw. Wbrew pozorom to bardzo prosta sprawa

Zobacz sobie od 2:18

https://youtu.be/sytj7OjTfe0

1 godzinę temu, Moses napisał:

Czy ja wiem? Wczoraj właśnie oglądałem na YT relacje jak koleś robił taki przedzial od podstaw. Wbrew pozorom to bardzo prosta sprawa

Zobacz sobie od 2:18

https://youtu.be/sytj7OjTfe0

właśnie mi te dorabiane nie wychodzą za dobrze, nie umiem chyba,.

No jak nie będziesz próbował, to tym bardziej nie będą wychodzić 😉