bigmodel Napisano 14 Grudnia 2025 Share Napisano 14 Grudnia 2025 24 minuty temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Dzięki Jacku. Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty tego wątku, wszystko się przyda. Pani Ala chyba też planuje wersję AMS, więc jeśli masz cos więcej to dawaj... Pozdrawiam Andrzej Pani Ala już dawno temu dostała ode mnie cały pakiet "kwitów" do Meridy Ładne kilka Giga kwitów. Tych materiałów, jest za dużo na forum. Ale szykuje powoli, drugie wydanie albumu o T-55 AM/AMS, 160 str, zdjęć ze szczegółami zewnętrznymi, wnętrze i malowaniami do Meridy. Niestety trochę to jeszcze potrwa, niestety ze względu na moje oczy, mogę pracować przy komputerze max 4-5 godz na dobę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 14 Grudnia 2025 Share Napisano 14 Grudnia 2025 4 godziny temu, bigmodel napisał: Pani Ala już dawno temu dostała ode mnie cały pakiet "kwitów" do Meridy Ładne kilka Giga kwitów. Tych materiałów, jest za dużo na forum. Na kogo jeszcze masz "kwity" ? Od Kiszczaka ? A tak poważnie to bardzo mnie zainteresował temat tych materiałów w postaci książki....... koniecznie trzeba nabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Grudnia 2025 Share Napisano 14 Grudnia 2025 40 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Na kogo jeszcze masz "kwity" ? Od Kiszczaka ? A tak poważnie to bardzo mnie zainteresował temat tych materiałów w postaci książki....... koniecznie trzeba nabyć Na kogo ? Rosomak M1, M1M, Rak, WEM TRI, Kroton, MID, BLG-67, Leo 2PL, WZT-2. ACE Project Studio, będzie miało co robić, bo większość kwitów oprócz rosomaka i Leona im przekazałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 14 Grudnia 2025 Share Napisano 14 Grudnia 2025 8 godzin temu, bigmodel napisał: Ale szykuje powoli, drugie wydanie albumu o T-55 AM/AMS, 160 str, zdjęć ze szczegółami zewnętrznymi, wnętrze i malowaniami do Meridy. Jak to drugie ? Przegapiłem pierwsze ? Gdzie można kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Grudnia 2025 Share Napisano 14 Grudnia 2025 21 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Jak to drugie ? Przegapiłem pierwsze ? Gdzie można kupić ? Napisz do mnie na Priv, bo nie chce zaśmiecać wątku. Kupić już nie można, bo trafiłem do szpitala na okulistykę i nie zdarzyłem kliknąć w album o Meridzie, żeby przedłużyć projekt w Pixbooksie, i projekt przepadł. Dlatego go w tej chwili odtwarzam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 14 Grudnia 2025 Share Napisano 14 Grudnia 2025 Zdrowia dużo życzymy Tobie wszyscy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2025 W dniu 10.12.2025 o 20:12, Lipstein napisał: Ja pier.... Tajemnica na wagę lotu w kosmos w latach 60-tych... A przecież przechodzimy już na inny kaliber dział głównych i dostawców z Korei, USA... W dniu 10.12.2025 o 21:40, Sasini napisał: CSI kryminalne zagadki gruzów Ja przez chwilę myślałam, że jestem blisko... ale jednak nie Szukamy dalej... Dzień dobry, Pozwoliłem sobie jeszcze raz zacytować te wypowiedzi ponieważ właśnie zakończyłem badania w następujących miejscach: 1. Międzyrzecz - pan z brygady powiedział, że przeglądnął kroniki i żadnych zdjęć nie znalazł. 2. Siemianowice - pan powiedział, że do mnie oddzwoni, ale do tej pory cisza. 3. WZM Poznań - pani powiedziała, że na pewno odniosą się do maila i nic do tej pory. 4. W Kętach pan powiedział, że nic się nie zachowało. 5. Muzeum w Zabrzu już wyżej omówiłem. 6. Na FB dostałem jedno niewyraźne zdjęcie, ale do wersji zwykłej. Tak więc jeśli nie nastąpi jakiś cud lub przypadek ta skromna część historii polskiej broni pancernej będzie zapomniana. Obiecałem, że to podsumuję, ale chyba nie tu bo się zaraz rozpocznie niepotrzebna dyskusja. W każdym razie coś w tym narodzie siedzi ciekawego... i na tym tu zakończmy. Może rozpocznę watek w innym miejscu, ale do Meridy dowódczej nie będę już szukał. Może coś się jeszcze przypadkiem pojawi. Pozdrawiam Andrzej 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Grudnia 2025 Share Napisano 16 Grudnia 2025 Godzinę temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Pozwoliłem sobie jeszcze raz zacytować te wypowiedzi ponieważ właśnie zakończyłem badania w następujących miejscach: 1. Międzyrzecz - pan z brygady powiedział, że przeglądnął kroniki i żadnych zdjęć nie znalazł. 2. Siemianowice - pan powiedział, że do mnie oddzwoni, ale do tej pory cisza. 3. WZM Poznań - pani powiedziała, że na pewno odniosą się do maila i nic do tej pory. 4. W Kętach pan powiedział, że nic się nie zachowało. 5. Muzeum w Zabrzu już wyżej omówiłem. 6. Na FB dostałem jedno niewyraźne zdjęcie, ale do wersji zwykłej. Tak więc jeśli nie nastąpi jakiś cud lub przypadek ta skromna część historii polskiej broni pancernej będzie zapomniana. Obiecałem, że to podsumuję, ale chyba nie tu bo się zaraz rozpocznie niepotrzebna dyskusja. W każdym razie coś w tym narodzie siedzi ciekawego... i na tym tu zakończmy. Może rozpocznę watek w innym miejscu, ale do Meridy dowódczej nie będę już szukał. Może coś się jeszcze przypadkiem pojawi. Pozdrawiam Andrzej Kwerenda godna naukowca z IPN, niestety po przez gwałtowne działania niektórych decydentów w naszych muzeach nie mamy nie tylko Tygrysa czy Pantery, ale nawet produkowanego w naszym kraju T-55. Zachowanych jest bardzo mało sprawnych egzemplarzy, sam kiedyś szukałem materiałów do budowy modelu T-54 i spotkałem się z podobnymi brakami w materiale źródłowym. Czołg był, ale wielokrotnie modernizowany. Doszło do tego, że nie nikt nie znał jego numeru taktycznego, ale za to pomalowali ładnie zieloną farbą typu ławka parkowa. Szacun wielki!!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 18 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2025 SZOK, SZOK SZOK Dobry wieczór, Jednak dostałem odpowiedź z Poznania. Proszę sobie poczytać i ocenić. Cytuję z maila: Szanowny Panie, W nawiązaniu do treści Pana korespondencji e-mail z dnia 08.12.2025 roku w zakresie dokumentacji technicznej czołgu Merida AD2-M informuję, że Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. nie udzielają informacji w przedmiotowym zakresie. Pozdrawiam | Regards, (imię i nazwisko) DYREKTOR BIURA ZARZĄDU DIRECTOR OF THE MANAGEMENT BOARD DEPARTMENT Ciekawe czy do T-34 też nie udziela się informacji. Czysty polski idiotyzm. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 (edytowane) 25 minut temu, sas55 napisał: SZOK, SZOK SZOK Dobry wieczór, Jednak dostałem odpowiedź z Poznania. Proszę sobie poczytać i ocenić. Cytuję z maila: Szanowny Panie, W nawiązaniu do treści Pana korespondencji e-mail z dnia 08.12.2025 roku w zakresie dokumentacji technicznej czołgu Merida AD2-M informuję, że Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. nie udzielają informacji w przedmiotowym zakresie. Pozdrawiam | Regards, (imię i nazwisko) DYREKTOR BIURA ZARZĄDU DIRECTOR OF THE MANAGEMENT BOARD DEPARTMENT Ciekawe czy do T-34 też nie udziela się informacji. Czysty polski idiotyzm. Pozdrawiam Andrzej Koleś z partyjnego rozdania pewnie nie odróżnia czołgu od transportera opancerzonego, ale na pewno nie jedną wojnę wygrał w POWER POINT i kilka bitew w WORLD OF TANKS. Edytowane 18 Grudnia 2025 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 38 minut temu, sas55 napisał: SZOK, SZOK SZOK Dobry wieczór, Jednak dostałem odpowiedź z Poznania. Proszę sobie poczytać i ocenić. Cytuję z maila: Szanowny Panie, W nawiązaniu do treści Pana korespondencji e-mail z dnia 08.12.2025 roku w zakresie dokumentacji technicznej czołgu Merida AD2-M informuję, że Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. nie udzielają informacji w przedmiotowym zakresie. Pozdrawiam | Regards, (imię i nazwisko) DYREKTOR BIURA ZARZĄDU DIRECTOR OF THE MANAGEMENT BOARD DEPARTMENT Ciekawe czy do T-34 też nie udziela się informacji. Czysty polski idiotyzm. Pozdrawiam Andrzej Dramat! Już mógł nie odpowiadać, a tak samozaorał się. Może spróbuj skontaktować się z Damianem Ratką z Defence24. Wiedzę i kontakty ma duże. Może pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasini Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 42 minuty temu, sas55 napisał: SZOK, SZOK SZOK Dobry wieczór, Jednak dostałem odpowiedź z Poznania. Proszę sobie poczytać i ocenić. Cytuję z maila: Szanowny Panie, W nawiązaniu do treści Pana korespondencji e-mail z dnia 08.12.2025 roku w zakresie dokumentacji technicznej czołgu Merida AD2-M informuję, że Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. nie udzielają informacji w przedmiotowym zakresie. Pozdrawiam | Regards, (imię i nazwisko) DYREKTOR BIURA ZARZĄDU DIRECTOR OF THE MANAGEMENT BOARD DEPARTMENT Ciekawe czy do T-34 też nie udziela się informacji. Czysty polski idiotyzm. Pozdrawiam Andrzej Kompletnie mnie to nie dziwi, oni tam mają taką sraczkę, że praktycznie można wykreślać bingo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 46 minut temu, sas55 napisał: SZOK, SZOK SZOK Dobry wieczór, Jednak dostałem odpowiedź z Poznania. Proszę sobie poczytać i ocenić. Cytuję z maila: Szanowny Panie, W nawiązaniu do treści Pana korespondencji e-mail z dnia 08.12.2025 roku w zakresie dokumentacji technicznej czołgu Merida AD2-M informuję, że Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. nie udzielają informacji w przedmiotowym zakresie. Pozdrawiam | Regards, (imię i nazwisko) DYREKTOR BIURA ZARZĄDU DIRECTOR OF THE MANAGEMENT BOARD DEPARTMENT Ciekawe czy do T-34 też nie udziela się informacji. Czysty polski idiotyzm. Pozdrawiam Andrzej Typowa odpowiedź z polskiej budżetówki… Nie wiem, nie znam sie, nie należy się… Nie zdziwię się, że odpowiadający narobił w nachy, że obcy wywiad próbuje wyciągnąć tajne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 A nie przyszło wam Panowie do głowy, że pan Stefan nie bardzo ma ochotę biegać przez trzy dni po zakładzie w poszukiwaniu kilkudziesięcioletniej dokumentacji, bo musi stać w tym czasie przy tokarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 Z takimi pytaniami to ja bym uderzył do jakiegoś kierownika biura/wydziału projektowego. Dyrektor biura zarządu to takie tematy ma w d......e. Chyba, że sam był/jest modelarzem, to wtedy byłaby szansa. I tylko wtedy. Teraz bym odczekał ze dwa miesiące, aż temat nieco przyschnie i uderzył właśnie do biura projektowego (ale właśnie telefon i później ewentualnie jakiś e-mail potwierdzający, że jestem modelarzem - np. fotki modeli itp.). Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi