Jump to content

Kawanishi N1K1-Ja Shiden Typ 11 | Tamiya 1:72

Hubert Kendziorek
 Share

Recommended Posts

Zasadniczo miałem już nie robić w 1:72, poza odrzutowcami i wielosilnikowymi tłokowymi, ale coś naszło mnie i wieczorem, przy pieczeniu chleba, rozgrzebałem cudaka.

Cztery wieczory później (w czasie niecałego tygodnia) - model gotowy. Tak mi się spodobało, że dokupiłem jeszcze kilka innych myśliwców w tej skali.

Kawanishi N1K1-Ja, myśliwiec cesarskiej japońskiej marynarki wojennej, mój ulubiony, tu oznaczony symbolem ヨ-110 na ogonie, pod koniec wojny rozbił się podczas lądowania.

xEEYD4.png

Oznaczenie ヨ („Yo”) na ogonie wskazuje na przynależność do Yokosuka Kōkūtai, jednostki znanej z eksploatacji zarówno samolotów Mitsubishi A6M7 Zero, jak i Kawanishi N1K1-Ja Shiden.

Modelik firmy Tamiya - prosty, prawie samoskładalny, tylko łączenie płata z kadłubem na spodzie wymaga uwagi.
Dodałem tylko lufy od Mastera, nity. Malowany farbami MRP.

03unLQ.jpg

qEkIWi.jpg

39txT7.jpg

TVUqaF.jpg

Xd3eDz.jpg

Cj0aYw.jpg

O52oVj.jpg

gjwzZl.jpg

V33JuQ.jpg

ViTty7.jpg

eAJo8t.jpg

GRH8L2.jpg

NPOBFf.jpg

Pozdrawiam,

Hubert

• Like 17

Dzięki, Panowie.

Zabieram się niebawem za N1K2-J Shiden Kai, prosty modelik od Hasegawy, aczkolwiek starawy. Szczególnie rażące są wnęki podwozia, gdyby ktoś miał fotki wnęk z Maru Mechanic Nr. 21 , albo innego źródła - będę zobowiązany. inne japońskie wydawnictwa mam, ale czuję niedosyt i niedoinformowanie. W razie braku lepszych danych, będę pewnie musiał wzorować się na żywicach CMK do 1:48, a trudno nazwać to źródłem informacji.

Pozdrawiam

Hubert