JacekKowacki Posted November 2 Share Posted November 2 (edited) Dzień dobry. Edited November 3 by JacekKowacki 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 2 Author Share Posted November 2 Cześć ,nabyłem takie dwa pudła i zamierzam zbudować z tego jeden pojazd, będę musiał dostrugać parę elementów wnętrza czyli głównie ,,Drawę” przed modyfikacją jako,że czołg ma odzwierciedlać pojazd z jednostki z Żagania w której Twarde już nie służą od dobrych 10 lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan_Kurt Posted November 2 Share Posted November 2 Cześć, a pulpit działonowego będziesz też dostrugiwał, czy odbój? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 2 Author Share Posted November 2 Godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: Cześć, a pulpit działonowego będziesz też dostrugiwał, czy odbój? Cześć, właśnie mam dylemat co do tego wnętrza, ciężko o dokładne zdjęcia pulpitów, chyba będę musiał się pokusić o uproszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 2 Author Share Posted November 2 31 minut temu, JacekKowacki napisał: Cześć, właśnie mam dylemat co do tego wnętrza, ciężko o dokładne zdjęcia pulpitów, chyba będę musiał się pokusić o uproszczenia. Chociaż zdjęcia wnętrz już znalazłem właśnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 7 Author Share Posted November 7 W dniu 2.11.2025 o 17:48, Kapitan_Kurt napisał: Cześć, a pulpit działonowego będziesz też dostrugiwał, czy odbój? Cześć, właśnie mam dylemat co do tego wnętrza, ciężko o dokładne zdjęcia pulpitów, chyba będę musiał się pokusić o uproszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 7 Author Share Posted November 7 Witam,pora zacząć sklejanie. Póki co części od T-72 są takie same jak te do Twardego, jedyna różnica którą zaobserwowałem na początkowym etapie to inna dolna płyta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OLO Posted November 7 Share Posted November 7 Trochę słabo widać te różnice ale to pokłosie tego że jednocześnie mieliśmy produkowane od podstaw Twarde i przebudowywane z istniejących już T72 pozdrawiam OLO. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 9 Author Share Posted November 9 Cześć mam, pytanie do kolegów bo męczy mnie to dzisiaj, jakie dodatki byście polecili do Twardego, chodzi mi o blachy, lufę, karabin 12,7 itp.,ponieważ brakuje mi doświadczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted November 9 Share Posted November 9 W dniu 8.11.2025 o 00:22, OLO napisał: Trochę słabo widać te różnice ale to pokłosie tego że jednocześnie mieliśmy produkowane od podstaw Twarde i przebudowywane z istniejących już T72 pozdrawiam OLO. Ale czy Twarde budowane "od nowego" różniły się dnem kadłuba od naszych łabędzkich T-72? Przemek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OLO Posted November 10 Share Posted November 10 Nie pamiętam gdzie to czytałem ale budowane od podstaw miały wzmocnioną podłogę wanny kadłub pozdrawiam OLO 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 16 Author Share Posted November 16 Znalazłem chwilę czasu i skończyłem zawieszenie wraz z kołami i zabrałem się za gąsienice. Zdziwiłem się, że producent zrobił ruchome zawieszenie. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 19 Author Share Posted November 19 Gąsienice złożone, zacząłem robić wnętrze. Będę musiał pomyśleć nad mocowaniem siedzenia kierowcy, bo Twarde inaczej jak T-72 nie miały mocowania do dna kadłuba tylko dla zwiększenia bezpieczeństwa na miny siedzisko było zawieszone do boku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 20 Author Share Posted November 20 W dniu 10.11.2025 o 01:24, OLO napisał: Nie pamiętam gdzie to czytałem ale budowane od podstaw miały wzmocnioną podłogę wanny kadłub pozdrawiam OLO Dokładnie to samo czytałem tylko też nie pamiętam gdzie, oraz to, że zmieniono przytwierdzenie fotela kierowcy na mniej podatne na skutki min. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted November 20 Share Posted November 20 4 godziny temu, JacekKowacki napisał: Dokładnie to samo czytałem tylko też nie pamiętam gdzie, oraz to, że zmieniono przytwierdzenie fotela kierowcy na mniej podatne na skutki min. Pozdrawiam O tym fotelu kierowcy, to gdzieś czytałem, że został podwieszony pod stropem. Przemek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 21 Author Share Posted November 21 W dniu 20.11.2025 o 14:45, PrzemekW napisał: O tym fotelu kierowcy, to gdzieś czytałem, że został podwieszony pod stropem. Przemek Dokładnie tak. Poniżej zdjęcie z Ośrodka-Badawczo Rozwojowego Urządzeń Mechanicznych. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 26 Author Share Posted November 26 (edited) Pierwszy etap do którego zaraz nie będzie dostępu. Edited November 26 by JacekKowacki 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted November 26 Author Share Posted November 26 Początki malowania wnętrza, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted Wednesday at 09:51 AM Author Share Posted Wednesday at 09:51 AM Pomału do przodu. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted Wednesday at 10:00 AM Share Posted Wednesday at 10:00 AM Super wyszło, szkoda wnętrze opinaczami brudzić, śladów się narobi i dowódca nie będzie zachwycony. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKowacki Posted Wednesday at 10:19 AM Author Share Posted Wednesday at 10:19 AM 15 minut temu, robertmodelarz napisał: Super wyszło, szkoda wnętrze opinaczami brudzić, śladów się narobi i dowódca nie będzie zachwycony. Dzięki, już i tak brudny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted Wednesday at 09:30 PM Share Posted Wednesday at 09:30 PM Chińczycy pochwalili się zdjęciami PT-91 Blok sterująco-diagnostyczny US-DK-1 Drawa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts