Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ,nabyłem takie dwa pudła i zamierzam zbudować z tego jeden pojazd, będę musiał dostrugać parę elementów wnętrza czyli głównie ,,Drawę” przed modyfikacją jako,że czołg ma odzwierciedlać pojazd z jednostki z Żagania w której Twarde już nie służą od dobrych 10 lat.

Napisano
Godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał:

Cześć, a pulpit działonowego będziesz też dostrugiwał, czy odbój?

Cześć, właśnie mam dylemat co do tego wnętrza, ciężko o dokładne zdjęcia pulpitów, chyba będę musiał się pokusić o uproszczenia. 

Napisano
31 minut temu, JacekKowacki napisał:

Cześć, właśnie mam dylemat co do tego wnętrza, ciężko o dokładne zdjęcia pulpitów, chyba będę musiał się pokusić o uproszczenia. 

Chociaż zdjęcia wnętrz już znalazłem właśnie.

• JacekKowacki changed the title to Pt 91 Amusing Hobby 1/35 z wnętrzem od T 72.
Napisano
W dniu 2.11.2025 o 17:48, Kapitan_Kurt napisał:

Cześć, a pulpit działonowego będziesz też dostrugiwał, czy odbój?

Napisano

Trochę słabo widać te różnice ale to pokłosie tego że jednocześnie mieliśmy produkowane od podstaw Twarde i przebudowywane z istniejących już T72 pozdrawiam OLO. 

• Like 1
Napisano
W dniu 8.11.2025 o 00:22, OLO napisał:

Trochę słabo widać te różnice ale to pokłosie tego że jednocześnie mieliśmy produkowane od podstaw Twarde i przebudowywane z istniejących już T72 pozdrawiam OLO. 

Ale czy Twarde budowane "od nowego" różniły się dnem kadłuba od naszych łabędzkich T-72?

Przemek

• Like 1
Napisano

Nie pamiętam gdzie to czytałem ale budowane od podstaw miały wzmocnioną podłogę wanny kadłub pozdrawiam OLO 

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

Gąsienice złożone, zacząłem robić wnętrze. Będę musiał pomyśleć nad mocowaniem siedzenia kierowcy, bo Twarde inaczej jak T-72 nie miały mocowania do dna kadłuba tylko dla zwiększenia bezpieczeństwa na miny siedzisko było zawieszone do boku.

IMG_0847.jpeg

• Like 1
Napisano
W dniu 10.11.2025 o 01:24, OLO napisał:

Nie pamiętam gdzie to czytałem ale budowane od podstaw miały wzmocnioną podłogę wanny kadłub pozdrawiam OLO 

Dokładnie to samo czytałem tylko też nie pamiętam gdzie, oraz to, że zmieniono przytwierdzenie fotela kierowcy na mniej podatne na skutki min.                                          Pozdrawiam

Napisano
4 godziny temu, JacekKowacki napisał:

Dokładnie to samo czytałem tylko też nie pamiętam gdzie, oraz to, że zmieniono przytwierdzenie fotela kierowcy na mniej podatne na skutki min.                                          Pozdrawiam

O tym fotelu kierowcy, to gdzieś czytałem, że został podwieszony pod stropem.

Przemek

Napisano
W dniu 20.11.2025 o 14:45, PrzemekW napisał:

O tym fotelu kierowcy, to gdzieś czytałem, że został podwieszony pod stropem.

Przemek

Dokładnie tak.  Poniżej zdjęcie z Ośrodka-Badawczo Rozwojowego  Urządzeń Mechanicznych.

IMG_0857.png

• Like 1
Napisano

Super wyszło, szkoda wnętrze opinaczami brudzić, śladów się narobi i dowódca nie będzie zachwycony.   

• Like 2
Napisano
7 minut temu, LechaMazur napisał:

,,Chińczycy „😉nie muszą się chwalić,zdjęcia wnętrza są powszechnie dostępne. W starych wersjach Twardego jest standartowa tablica przyrządów,a blok US-DK-1 tam z tego co mi się wydaje nie występował

IMG_0844.png