Skocz do zawartości

Sherman V OP - 1:72 - Dragon

Endrju

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mnie wzięło na budowanie modeli polskich Shermanów więc do kolekcji pojazdów Wojska Polskiego dołączył kolejny model czołgu Sherman. Tym razem jest to Sherman V OP z 1 Polskiej Dywizji Pancernej a dokładnie to z 1 baterii 1 Pułku Artylerii Motorowej, która nosiła miano Baterii Śmierci. Pojazd nosił nazwę własną STRYJ. Model wykonałem z zestawu firmy Dragon a pomalowałem tym razem farbami AK Real Colours. Kalkomanie pochodzą z zestawu TORO. Model malowany aerografem. W modelu tym po raz pierwszy użyłem gumowych gąsienic, które były w zestawie modelu. Koledzy modelarze twierdzą, że te gąsienice nie wytrzymują próby czasu i z czasem niszczeją. Może ja będę miał więcej szczęścia. W modelu dorobiłem kilka elementów, które miały go upodobnić do STRYJ-a ale generalnie jest zrobiony prosto z pudła. Mam nadzieję, że model podoba Wam się.  

822513593_2025-11-09-CzogredniShermanVOP01.thumb.jpg.c357164176628ab54ba35735c8b469ac.jpg   

553644214_2025-11-09-CzogredniShermanVOP02.thumb.jpg.fc166663326541618957d8cd6eba0e49.jpg

269229687_2025-11-09-CzogredniShermanVOP03.thumb.jpg.f03b1e158e2a815678f572fb133f68d4.jpg

344889982_2025-11-09-CzogredniShermanVOP04.thumb.jpg.3de7fe59e8b0fad2ba214ceaeaf8b1d1.jpg

120888571_2025-11-09-CzogredniShermanVOP05.thumb.jpg.a1e6a86d5c963240ffe7261fb8dfbf68.jpg

244090676_2025-11-09-CzogredniShermanVOP06.thumb.jpg.c6db16aee51e65bec2d71aee201514f3.jpg

1335007937_2025-11-09-CzogredniShermanVOP07.thumb.jpg.c97123f0cab9ba1645b52aa93df9b505.jpg

• Like 13
  • Thanks 1

25 minut temu, Endrju napisał:

Masz smykałkę do robienia zapalniczek , wygląda bardzo fajnie. Nie siedzę w tym temacie więc nie wiem co jest dobre a co złe , ale mi się podoba. P.S. Jedyna rzecz której brakuje lub jest mało widoczna to zabrudzenia a poza tym jest  Image na 5 możliwych

• Like 1

Godzinę temu, bulik58 napisał:

Masz smykałkę do robienia zapalniczek , wygląda bardzo fajnie. Nie siedzę w tym temacie więc nie wiem co jest dobre a co złe , ale mi się podoba. P.S. Jedyna rzecz której brakuje lub jest mało widoczna to zabrudzenia a poza tym jest  Image na 5 możliwych

Zabrudzeń to faktycznie prawie nie widać mimo, że coś tam próbowałem go pobrudzić. To jest u mnie temat do dopracowania. Wychodzę z założenia, że zawsze zdążę pobrudzić.

Na podstawkę/winietkę go!

Taką malutką choć.

Ładny, bardzo ładny.

Lufki km-ów wydają się być w kolorze kamuflażu.

Przemek

Edytowane przez PrzemekW
  • Like 1

Godzinę temu, Robi napisał:

Wyśmienity model, tylko jakby się błyszczy pancerz. Nie powinien być bardziej matowy?

Faktycznie co jakiś czas mi model po lakierowaniu wychodzi za bardzo błyszczący. Albo mam lakier za stary albo coś z przygotowaniem lakieru zawodzi u mnie.

• Thanks 1

3 minuty temu, PrzemekW napisał:

Na podstawkę/winietkę go!

Taką malutką choć.

Ładny, bardzo ładny.

Przemek

Mam pewną koncepcję robienia modeli i podstawki przynajmniej na razie nie łapią się do tej koncepcji ale ponieważ wszystko się zmienia więc może w przyszłości coś się zmieni.

Żeby nie ściemniać za mocno może wyjaśnię, że mam kilka fajnych gablot na modele ale gabloty są nieco za małe żeby modele stawiać na podstawki więc na razie ich nie robię dopóki nie nabędę większych gablot.

• Thanks 1

1 godzinę temu, R_Mazzi napisał:

Fabryka działa pełną parą. Pozazdrościć :) 

Fajny Sherman, błyszczy się bo przecież jest jesień i deszcz padał.

Mnie się podoba!

Co następne?

Dzięki za uznanie. W sumie u mnie cały czas pada. Żadna tajemnica, że jak nic się nie spaprze to w następnej kolejności kończę KUB-a.

8 godzin temu, Wujciobryan napisał:

Dziękuję za uznanie. No to mamy podobne podejście do tematu Shermanów. Shermany mają to do siebie, że ze względu na ilość wersji i zastosowanych modyfikacji można ich skleić ich bardzo dużo i każdy będzie inny. Ja w najbliższych planach mam jeszcze jednego i na otwarcie sezonu w Bytomiu mam zamiar pojechać z całym plutonem czyli 5 szt.

W dniu 13.11.2025 o 08:46, Endrju napisał:

Shermany mają to do siebie, że ze względu na ilość wersji i zastosowanych modyfikacji można ich skleić ich bardzo dużo i każdy będzie inny. 

Tak..

• Like 1

13 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Fajne maleństwo w doskonałym wykonaniu. Fajnie dobrany kolor oraz dyskretne ślady eksploatacji.

Dziękuję Robercie za uznanie.