Endrju Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Ostatnio mnie wzięło na budowanie modeli polskich Shermanów więc do kolekcji pojazdów Wojska Polskiego dołączył kolejny model czołgu Sherman. Tym razem jest to Sherman V OP z 1 Polskiej Dywizji Pancernej a dokładnie to z 1 baterii 1 Pułku Artylerii Motorowej, która nosiła miano Baterii Śmierci. Pojazd nosił nazwę własną STRYJ. Model wykonałem z zestawu firmy Dragon a pomalowałem tym razem farbami AK Real Colours. Kalkomanie pochodzą z zestawu TORO. Model malowany aerografem. W modelu tym po raz pierwszy użyłem gumowych gąsienic, które były w zestawie modelu. Koledzy modelarze twierdzą, że te gąsienice nie wytrzymują próby czasu i z czasem niszczeją. Może ja będę miał więcej szczęścia. W modelu dorobiłem kilka elementów, które miały go upodobnić do STRYJ-a ale generalnie jest zrobiony prosto z pudła. Mam nadzieję, że model podoba Wam się. 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada 25 minut temu, Endrju napisał: Masz smykałkę do robienia zapalniczek , wygląda bardzo fajnie. Nie siedzę w tym temacie więc nie wiem co jest dobre a co złe , ale mi się podoba. P.S. Jedyna rzecz której brakuje lub jest mało widoczna to zabrudzenia a poza tym jest na 5 możliwych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Wyśmienity model, tylko jakby się błyszczy pancerz. Nie powinien być bardziej matowy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada Godzinę temu, bulik58 napisał: Masz smykałkę do robienia zapalniczek , wygląda bardzo fajnie. Nie siedzę w tym temacie więc nie wiem co jest dobre a co złe , ale mi się podoba. P.S. Jedyna rzecz której brakuje lub jest mało widoczna to zabrudzenia a poza tym jest na 5 możliwych Zabrudzeń to faktycznie prawie nie widać mimo, że coś tam próbowałem go pobrudzić. To jest u mnie temat do dopracowania. Wychodzę z założenia, że zawsze zdążę pobrudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada (edytowane) Na podstawkę/winietkę go! Taką malutką choć. Ładny, bardzo ładny. Lufki km-ów wydają się być w kolorze kamuflażu. Przemek Edytowane 11 Listopada przez PrzemekW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada Godzinę temu, Robi napisał: Wyśmienity model, tylko jakby się błyszczy pancerz. Nie powinien być bardziej matowy? Faktycznie co jakiś czas mi model po lakierowaniu wychodzi za bardzo błyszczący. Albo mam lakier za stary albo coś z przygotowaniem lakieru zawodzi u mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada 3 minuty temu, PrzemekW napisał: Na podstawkę/winietkę go! Taką malutką choć. Ładny, bardzo ładny. Przemek Mam pewną koncepcję robienia modeli i podstawki przynajmniej na razie nie łapią się do tej koncepcji ale ponieważ wszystko się zmienia więc może w przyszłości coś się zmieni. Żeby nie ściemniać za mocno może wyjaśnię, że mam kilka fajnych gablot na modele ale gabloty są nieco za małe żeby modele stawiać na podstawki więc na razie ich nie robię dopóki nie nabędę większych gablot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Fabryka działa pełną parą. Pozazdrościć Fajny Sherman, błyszczy się bo przecież jest jesień i deszcz padał. Mnie się podoba! Co następne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Listopada Autor Share Napisano 12 Listopada 1 godzinę temu, R_Mazzi napisał: Fabryka działa pełną parą. Pozazdrościć Fajny Sherman, błyszczy się bo przecież jest jesień i deszcz padał. Mnie się podoba! Co następne? Dzięki za uznanie. W sumie u mnie cały czas pada. Żadna tajemnica, że jak nic się nie spaprze to w następnej kolejności kończę KUB-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Fajna miniaturkaZawsze miałem sentyment do Shermanów i uważam je za ładne czołgi.Model wykonany świetnie i w sumie się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 13 Listopada Autor Share Napisano 13 Listopada 8 godzin temu, Wujciobryan napisał: Dziękuję za uznanie. No to mamy podobne podejście do tematu Shermanów. Shermany mają to do siebie, że ze względu na ilość wersji i zastosowanych modyfikacji można ich skleić ich bardzo dużo i każdy będzie inny. Ja w najbliższych planach mam jeszcze jednego i na otwarcie sezonu w Bytomiu mam zamiar pojechać z całym plutonem czyli 5 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 18 Listopada Share Napisano 18 Listopada W dniu 13.11.2025 o 08:46, Endrju napisał: Shermany mają to do siebie, że ze względu na ilość wersji i zastosowanych modyfikacji można ich skleić ich bardzo dużo i każdy będzie inny. Tak.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Listopada Share Napisano 18 Listopada Fajne maleństwo w doskonałym wykonaniu. Fajnie dobrany kolor oraz dyskretne ślady eksploatacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Środa o 07:37 Autor Share Napisano Środa o 07:37 13 godzin temu, robertmodelarz napisał: Fajne maleństwo w doskonałym wykonaniu. Fajnie dobrany kolor oraz dyskretne ślady eksploatacji. Dziękuję Robercie za uznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi