pmroczko Posted November 17 Share Posted November 17 Dzień dobry! Zapraszam do warsztatu gdzie próbuję zbudować prezent dla ojca na gwiazdkę - jeżeli to przeczyta, nie będzie miał niespodzianki Ojciec kiedyś zbudował sobie coś takiego: Przód od Junaka, kanapa też jakaś taka ludowa - a w środku - Indian! Z żalem słuchałem przez całe życie, że jak się dziecko urodziło (czyli ja) to trzeba było sprzedać. Zdjęcie zachowało się chyba tylko to jedno, więc nie pokuszę się o rekonstrukcję 1:1, ale spróbuję coś prostszego - wezmę model italerowskiego Harleya WLA i spróbuję zrobić jego model tak, jakby jakiś ambitny młodzieniec z PRL wziął go z demobilu i poskładał sobie - tak jak śpiewał Rysiek w piosence Dżemu. Zaczynam od kół - postanowiłem zawinąć własne szprychowe. W tym celu zbudowałem specjalne szablony do wiercenia i zaplatania: Efekt wychodzi taki: Obręcz pomalowana Alcladem 2 na podkładzie z Gunze czarnym błyszczącym - dość ciemny kolor z tego wyszedł. Teraz biorę się za ramę... Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted November 17 Share Posted November 17 Mój ojciec też miał Junaka ale takiego zwykłego, czerwonego. Ta ludowa kanapa to z Junaka. Ten egzemplarz Twojego ojca ma jeszcze zmienioną rurę wydechową i tylne amortyzatory. Życzę powodzenia w budowie i oczywiście będę kibicował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted November 18 Author Share Posted November 18 Dziękuję za komentarz i za dodatkowe informacje! Pozdrawiam! Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SFModel Posted November 18 Share Posted November 18 Jako że motocykle to moja pasja niemodelarska to ich sam nie buduję, ale z wielką przyjemnością poobserwuję co tutaj powstaje, bo takich warsztatów (motocyklowych) jest mało. A koło póki co wygląda bardzo fajnie. Oby efekt końcowy był również równie dobry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted November 24 Author Share Posted November 24 Cześć! Dzięki za komentarz! Ja też w sumie jeszcze modelu motocykla nie budowałem (chyba, że dawno temu jakiegoś w 1:76 albo 1:35). Ale jak to mówili chopaki pod Smoleńskiem "...jak najbardziej możecie spróbować..." Będę się w każdym razie starał z całej mocy. A dziś mały update - przednie koło poskładane na sucho - bo jeszcze przedni błotnik trzeba trochę lepiej pomalować. Ale już widać docelowy kolor, według wspomnień ojca. Jak widać pracuję już nad ramą i silnikiem. Dziękuję za uwagę, życzę miłego dnia i pozdrawiam! Paweł 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migawkaaa Posted November 24 Share Posted November 24 No pięknie się to zapowiada Myślę, że ojciec będzie szczęśliwy z prezentu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HKK Posted November 24 Share Posted November 24 Mój Dziadek miał coś takiego i dawał czasem pojeździć: To ja z sentymentu też chcę zbudować. I nawet znalazłem darmowy zestaw 1/10 do wydruku 3d na Cults. Całkiem zdetalowany. Przepraszam za offtop. Już nie będę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted November 24 Author Share Posted November 24 @Migawkaaa- dzięki wielkie! HKK - takie offtopy to ja bardzo chętnie, w każdej chwili. Jak będziesz to robił, to polecam szprychy ze srebrzonego drutu zrobić, nawet nie jest to takie trudne jak sobie zrobisz odpowiedni szablon, a odpada czyszczenie i szlifowanie drukowanych szprych. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek j Posted November 26 Share Posted November 26 Witam. A jakich drutów do szprych używacie ? Czy jubilerskie / do owadów 0,5 mm ? Do Jawki 21 (kaczki) i jest pakiet uzupełniający, z osłonami . Ja osobiście składam mustanga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted November 26 Author Share Posted November 26 Cześć! Ja użyłem drutu miedzianego posrebrzanego o nominalnej grubości 0,5mm. Dobrze się z nim pracowało. Pozdrawiam! Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HKK Posted November 26 Share Posted November 26 52 minuty temu, jacek j napisał: Do Jawki 21 (kaczki) i jest pakiet uzupełniający, z osłonami . Ja osobiście składam mustanga A gdzie to można znaleźć? Bo na Cults nie widzę. Gość od Kaczki zrobił Mustanga i ma zdjęcia na stronie ale modelu na Cults nie udostępnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted November 26 Share Posted November 26 35 minut temu, pmroczko napisał: Cześć! Ja użyłem drutu miedzianego posrebrzanego o nominalnej grubości 0,5mm. Dobrze się z nim pracowało. Pozdrawiam! Paweł Ten drut to gdzieś w sieci nabyłeś czy w jakimś stacjonarnym sklepie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted November 26 Author Share Posted November 26 Stacjonarnych sklepów coraz mniej... Ja kupiłem tutaj - polecam, bo cena jest w porządku: https://elektroniksc.com.pl/drut-srebrzony-1/srebrzanka-dsm05-10mb-drut-srebrzony-0-5mm-200-800-c-18g-elektroniksc-rohs/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek j Posted November 26 Share Posted November 26 (edited) Dzięki za info. Co jedynie zastanawiam sie czy do skali 1/12 powinienem próbować z 0,3-0,4 mm. HKK wysłałem Ci link na pw Edited November 26 by jacek j 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted November 26 Share Posted November 26 5 godzin temu, pmroczko napisał: Stacjonarnych sklepów coraz mniej... Ja kupiłem tutaj - polecam, bo cena jest w porządku: https://elektroniksc.com.pl/drut-srebrzony-1/srebrzanka-dsm05-10mb-drut-srebrzony-0-5mm-200-800-c-18g-elektroniksc-rohs/ Dzięki bardzo za informację. Ja akurat sklep dla elektroników to mam poniekąd w zasięgu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted November 30 Author Share Posted November 30 Dzień dobry! Kolejny update - zacząłem składać silnik i na sucho spróbowałem jak leży w pomalowanej ramie. rozpocząłem też prace na zbiorniku paliwa i oleju: Dodatkowo mam też prawie gotowe tyle koło, więc kusiło, żeby sprawdzić jak to będzie wyglądało: Już coś widać... Przy okazji okazało się, że skrzynia biegów też jest potrzebna Dziękuje za uwagę i pozdrawiam! Paweł 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts