Skocz do zawartości

Harlej mój - 1:9 Italeri

pmroczko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Zapraszam do warsztatu gdzie próbuję zbudować prezent dla ojca na gwiazdkę - jeżeli to przeczyta, nie będzie miał niespodzianki 🙂

Ojciec kiedyś zbudował sobie coś takiego:

indian.bmp

Przód od Junaka, kanapa też jakaś taka ludowa - a w środku - Indian! Z żalem słuchałem przez całe życie, że jak się dziecko urodziło (czyli ja) to trzeba było sprzedać. Zdjęcie zachowało się chyba tylko to jedno, więc nie pokuszę się o rekonstrukcję 1:1, ale spróbuję coś prostszego - wezmę model italerowskiego Harleya WLA i spróbuję zrobić jego model tak, jakby jakiś ambitny młodzieniec z PRL wziął go z demobilu i poskładał sobie - tak jak śpiewał Rysiek w piosence Dżemu.

Zaczynam od kół - postanowiłem zawinąć własne szprychowe. W tym celu zbudowałem specjalne szablony do wiercenia i zaplatania:

kolo02.jpg

Efekt wychodzi taki:

kolo01.jpg

Obręcz pomalowana Alcladem 2 na podkładzie z Gunze czarnym błyszczącym - dość ciemny kolor z tego wyszedł.

Teraz biorę się za ramę...

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 4

Mój ojciec też miał Junaka ale takiego zwykłego, czerwonego. Ta ludowa kanapa to z Junaka. Ten egzemplarz Twojego ojca ma jeszcze zmienioną rurę wydechową i tylne amortyzatory. 

Życzę powodzenia w budowie i oczywiście będę kibicował.

Jako że motocykle to moja pasja niemodelarska to ich sam nie buduję, ale z wielką przyjemnością poobserwuję co tutaj powstaje, bo takich warsztatów (motocyklowych) jest mało. A koło póki co wygląda bardzo fajnie. Oby efekt końcowy był również równie dobry. 

Cześć! Dzięki za komentarz! Ja też w sumie jeszcze modelu motocykla nie budowałem (chyba, że dawno temu jakiegoś w 1:76 albo 1:35). Ale jak to mówili chopaki pod Smoleńskiem "...jak najbardziej możecie spróbować..." 🤨 Będę się w każdym razie starał z całej mocy.

A dziś mały update - przednie koło poskładane na sucho - bo jeszcze przedni błotnik trzeba trochę lepiej pomalować. Ale już widać docelowy kolor, według wspomnień ojca.

kolo3.jpg

kolo4.jpg

Jak widać pracuję już nad ramą i silnikiem. Dziękuję za uwagę, życzę miłego dnia i pozdrawiam!

Paweł

• Like 4

@Migawkaaa- dzięki wielkie!

HKK - takie offtopy to ja bardzo chętnie, w każdej chwili. Jak będziesz to robił, to polecam szprychy ze srebrzonego drutu zrobić, nawet nie jest to takie trudne jak sobie zrobisz odpowiedni szablon, a odpada czyszczenie i szlifowanie drukowanych szprych.

• Like 1

Cześć!

Ja użyłem drutu miedzianego posrebrzanego o nominalnej grubości 0,5mm. Dobrze się z nim pracowało.

Pozdrawiam!

Paweł

52 minuty temu, jacek j napisał:

Do Jawki 21 (kaczki) i jest pakiet uzupełniający, z osłonami .
Ja osobiście składam mustanga

A gdzie to można znaleźć? Bo na Cults nie widzę. Gość od Kaczki zrobił Mustanga i ma zdjęcia na stronie ale modelu na Cults nie udostępnia.

35 minut temu, pmroczko napisał:

Cześć!

Ja użyłem drutu miedzianego posrebrzanego o nominalnej grubości 0,5mm. Dobrze się z nim pracowało.

Pozdrawiam!

Paweł

Ten drut to gdzieś w sieci nabyłeś czy w jakimś stacjonarnym sklepie?

Stacjonarnych sklepów coraz mniej...

Ja kupiłem tutaj - polecam, bo cena jest w porządku:

https://elektroniksc.com.pl/drut-srebrzony-1/srebrzanka-dsm05-10mb-drut-srebrzony-0-5mm-200-800-c-18g-elektroniksc-rohs/

5 godzin temu, pmroczko napisał:

Stacjonarnych sklepów coraz mniej...

Ja kupiłem tutaj - polecam, bo cena jest w porządku:

https://elektroniksc.com.pl/drut-srebrzony-1/srebrzanka-dsm05-10mb-drut-srebrzony-0-5mm-200-800-c-18g-elektroniksc-rohs/

Dzięki bardzo za informację. Ja akurat sklep dla elektroników to mam poniekąd w zasięgu.